Kaldtvannsbading – et møte med døden?
På Instagram florerer det med bilder av tidlige morgenbad og kaldtvannsbading fra sauna. I Bergen ligger gradene fremdeles lavt, selv om vi nå trer inn i mai. Går egentlig bergensstudentene og helårsbading hånd i hånd?
Mai er så vidt i gang, og det sure vestlandsværet har enda ikke forlatt Bergen. Solen titter frem i ny og ne, men temperaturen i vannet er fortsatt ikke noe særlig å skryte av.
Heldigvis har det blitt megatrendy å bade i kaldt vann, hvert fall hvis en skal tro feeden på Instagram. Der florerer det med bilder fra både saunaer og morgenbad.
Stemmer det faktisk at studentene er helårsbadere?
Møte med døden
– Jeg liker å tenke at et kaldt bad er som et møte med døden, sier Abtin Tari (26) som fullførte mastergrad i molekylærbiologi i fjor, og nå fordyper seg i kjemi. Ved siden av driver han Nøstet badeklubb.
Etter å ha tøyset om å lage en «kultete» badeklubb med en venninne, og senere blitt introdusert for en løpeklubb på nach, startet Tari ‘Nøstet badeklubb’ etter å ha badet alene en hel vinter.
Konseptet er enkelt: Hver søndag drar han og en gjeng med studenter til Nordnes for å ta et iskaldt bad i sjøen. Dette gjør de fra september til januar, og fra januar til det begynner det å bli varmt i vannet.
– Selv om du vet at du ikke skal dø i det kalde vannet, så tenker en liten del av deg at det hele er ordentlig farlig, sier Tari.
Vekker intense følelser
På den måten mener helårsbaderen at aktiviteten bidrar til å vekke de intense følelsene inni oss, som vi ellers ikke kommer i kontakt med i hverdagen.
– Følelsen når man kommer opp etter et kaldt bad gjør at man virkelig kjenner på det å være i live, sier kjemistudenten.
Tari mener at vi lever i et samfunn som er separert fra vår sanne natur, hvor vi er ment til å være i skogen, drepe dyr og kjenne på intens sult.
– Ved å bade i kaldt vann opplever man en intens forankring i nuet, og sender en kjærlighetserklæring til sin egen kropp, sier han.
Stormbadet for å håndtere brudd
Da det ble slutt mellom han og kjæresten, var det å bade i stormværet en måte å håndtere de turbulente følelsene på, forteller Tari. En kald dukkert fikk tankene og surringen i hodet til å forsvinne.
– Dersom jeg hadde vært noen år yngre, så hadde jeg kanskje tydd til usunne måter å forløse følelsene mine på. Men jeg visste at jeg måtte sitte med dem, sier Tari i dag.
Å hoppe i det kalde vannet var akkurat den forløsningen han trengte.
– Da kjente jeg at det var helt sykt og fantastisk å leve, forteller 26-åringen.
Kjemistudenten mener at folk fortjener å kjenne på hva de er kapable til å gjøre med kroppene sine, og gå ut av komfortsonen sin.
– Du er et dyr, sier han og ler.
Redde for å bli syke
Tari er frelst av helårsbading, og mener det har mange fordeler. På Instagram blomstrer det også med bilder av helårsbadenymer. Studvest sjekket temperaturen blant bergensstudentene.
Pedagogikkstudent Robin Grimstad (27) har en romkamerat som kaldtvannsbadet for noen uker tilbake, men har aldri prøvd det selv.
– Er det noen grunn til at du ikke har prøvd?
– Jeg tror det handler mest om at jeg ikke vil bli syk. Hvis det går for lang tid mellom å ha vært ute i vannet til man kommer inn i varmen. Og hvis det regner, vil jeg ikke ha vått håndkle.
– Tror du det har noen effekter å bade når det er kaldt i vannet?
– Jeg har sett mye på YouTube at det har nevrologiske effekter, og er bedre for immunforsvaret, og alt det der. Man herdes jo, liksom.
Fett å gjøre noe annerledes
I likhet med pedagogikkstudenten, har det sittet langt inne for Sara Shillington (22) å ta en kaldtvannsdukkert i det sure vestlandsværet. Jusstudenten har vært nok syk etter korona, og redselen for å bli dårlig er derfor stor.
– Det føles ikke like naturlig å bade når det er høst og vinter, selv om jeg bader i det kalde vannet i Lofoten om sommeren, sier hun.
– Hva er det første du tenker på når jeg sier kaldtvannsbadere?
– Da tenker jeg på spreke mennesker som lever et sunt liv, svarer Shillington og ler.
Akkurat hva et kaldt bad fører til er hun usikker på, annet enn at man får en oppfriskende følelse, og en følelse av å gjøre noe bra.
– Alt som er litt annerledes er jo fett å gjøre, sier jusstudenten.
Jævlig, men digg etterpå
Lektorstudent Øyvind Borgen Messelt (22) har, i motsetning til de andre, badet tre ganger siden september.
– Hva er grunnen til at du bader i det kalde vannet?
– Jeg gjør det bare for gøy, og tenker ikke noe mer over det når jeg hopper ut i.
Messelt ble invitert av noen venner, og bader selv om det er smertefullt:
– Det er jævlig der og da, men så er det digg etterpå.
Også samfunnsøkonomistudent Sigrid Torsvik (21) har badet fem ganger siden i høst. Hun mener selv at det ikke er så imponerende.
– Hvordan arrangeres badingen?
– Vi er en gjeng som drar og bader, også gjør man den jævlige tingen sammen. Da blir det et slags samhold rundt det, forteller hun.
Da Torsvik og vennene dro for å bade i vinter, var de pakket godt inn i både ullsokker og lue.
Innsatsnivået skiller seg fra et sommerbad, sier samfunnsøkonomistudenten.
– Man får litt adrenalin, også har man vært veldig kald, så man blir veldig glad for å bli varm igjen, sier hun.
- LES OGSÅ: Se opp for kunstbransjens fremtidige haier
- LES OGSÅ: – Jo dårlegare vêr det er, jo diggare er det