Kultur

Kan klimakrisen reddes med livepodder?

I et virrvarr av informasjon, tips og triks til hva man bør gjøre og ikke bør gjøre for å leve klimavennlig er det lett å miste motet. Kan livepodder være løsningen?

SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Abels Tårn svarte på klimaspørsmål fra lytterne.
Publisert Sist oppdatert

Klimafestivalen Varmere Våtere Villere gikk av stabelen på Kulturhuset i Bergen forrige uke, og er ifølge dem selv en klimafestival som «springer ut av et ønske om å gjøre klimadebatten mer tilgjengelig og engasjerende». 

Likevel forventet jeg ikke å finne livepodder i programmet, og i hvert fall ikke hele tre stykker. Nysgjerrigheten ble vekket i meg umiddelbart. Mens jeg satt i hovedsalen på Kulturhuset vendt mot scenen, ventet jeg i spenning på den første podden med ett spørsmål i tankene: 

Hvordan kan livepodder bidra i klimakampen? 

Høy underholdningsfaktor 

Det første som slo meg etter å ha hørt tre livepodder var at underholdningsfaktoren var høy og ofte hovedfokus. I (humorpodkasten) 5080 Nyhetskontrollen var det humor fra start til slutt, og klima var ikke nødvendigvis det Mia Hundvin, Markus Gaupås Johansen, Sturle Vik Pedersen og Ole Soo gikk mest i dybden på.

Også hos Abels tårn var det (noe overraskende) mye humor i fokus. Men det må sies at humoren gikk over hodet på meg, og flere av mine jevnaldrende, i salen. En forutsetning for å forstå humoren er nok å ha forholdt seg til realfag etter videregående, noe jeg dessverre ikke kan skryte på meg.

STORT OPPMØTE: Det var mange som kom for å høre på panelet i Abels Tårn.

Abels tårn ønsker ifølge seg selv å være «din kilde til nyttig og unyttig kunnskap du kan briljere med i selskapslivet», noe som absolutt er en passende beskrivelse.

Her var det et bredt utvalg av temaer under klimaparaplyen – alt fra hvordan finne ut hvor lenge det er siden noe skjedde, kun ved å se på jordlag, til hva som er den mest klimavennlige måten å behandle et lik. 

Abels tårn bidro med funfacts om klimavennlighet, men få konkrete tips og triks. Men du gikk fra podkastinnspillingen med mer nyttig og unyttig kunnskap? Absolutt!   

Forkledde problemstillinger?
ABELS TÅRN: Abels Tårn er en populær NRK-podkast. Da de tok turen til Bergen, var Studvest tilstede – og måtte anerkjenne at humoren til panelet rett og slett gikk over hodet på undertegnede.

Selv om 5080 Nyhetskontrollen i stor grad drev med satire og tullet med alt fra dialekter til valg av fremkomstmidler, var det noen kommentarer som kanskje kan illustrere noen problemstillinger. 

5080 Nyhetskontrollen var den av podkastene som kanskje representerer den «vanlige person» i størst grad. Ingen i panelet hadde doktorgrad i filosofi eller en naturvitenskapelig disiplin, grader som var godt representert i de andre panelene. 

Mia Hundvin fortalte mot slutten at hun synes klima er vanskelig, at hun var redd for å sitte i panelet og ikke visste hvor glade de i salen er i klima. Det belyser nok en følelse mange kan kjenne seg igjen i; klima som tema kan fort bli betent og det er lett å si noe politisk ukorrekt eller kjenne på at man burde visst bedre.  

Verdibørsen skilte seg ut 

Den eneste av de tre podkastene som gikk i dybden på hva vi kan gjøre med klimakrisen og hvorfor endring er vanskelig, var NRK-podkasten Verdibørsen.  

UNDERHOLDNING: I 5080 Nyhetskontrollen var det humor som sto i fokus. Kanskje ikke så rart, siden det tross alt er en humorpodkast. FOTO: Frida Leine Måseidvåg

Der diskuterte de hvorvidt klimakrisen kan skyldes vårt natursyn og hvorvidt vi egentlig skjønner hva naturen er. 

Vigdis Vandvik, professor i økologi ved Universitetet i Bergen, argumenterte for at vi vet veldig lite om naturen ettersom vi lever så langt fra den. Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, argumenterte videre for at naturen har blitt abstrakt for oss. Siden 2014 bor 70 prosent av verdens befolkning i byer. 

Sånn sett er ikke vi som bor i Bergen så dårlig stilt med de syv fjell rundt oss. Bortsett fra at «gryten» mellom de syv fjell skaper så dårlig luftkvalitet at barnehagebarn har måttet holde seg innendørs ved tidligere anledninger. Men ikke fortvil, det er verst for dem som oppholder seg på Danmarksplass og i sentrum da, noe som er omtrent alle studenter. 

Mot slutten av Verdibørsen mente Vigdis Vandvik at den største trusselen er likegyldige mennesker: De som lar klimakrisen og klimaendringene skje. I Nyhetskontrollen 5080 konkluderte de også med at vi må få et spark bak for å endre noe. En konklusjon som kan vitne om noe likegyldighet i hvert fall.  

Kan man redde klimakrisen med livepod? 

Så tilbake til mitt store spørsmål oppdrag om å finne ut om det var via dem jeg kan bidra til å redde klimaet. 

HVA ER NATUREN?: Verdibørsens panel, Vigdis Vandvik Arne Johan Vetlesen, og diskuterte hvorvidt vi egentlig vet hva naturen er.

For å svare på det, må jeg ty til det geniale, tyske ordet jein – en sammenslåing av ja og nein.

For den som ønsker funfacts å slenge på bordet på neste vors er livepodkast et supert sted å finne denslags. For den som på den andre siden ønsker mer konkrete tips, råd og innsikt i hva man selv faktisk kan gjøre som individ og hva storsamfunnet kan gjøre, virker det som man må lete litt mer i dybden. 

Jeg får fortsette jakten på Bergens neste klimafestival – men i det minste noe klokere fra årets Varmere Våtere Villere.

Powered by Labrador CMS