Et av få fritidstilbud for UiB-ansatte

Nyoppstartede Kitsch kunstklubb er et fritidstilbud for UiB-ansatte. Utstilling er målet deres.

KUNST: Alle stilarter og ferdigheter er velkommen i Kitsch kunstklubb for ansatte ved UiB.
Publisert Sist oppdatert

Henriette Tøssebro har fått med seg en gjeng UiB-ansatte i Kitsch Kunstklubb. De møtes regelmessig på Dragefjellet skole for å tegne eller male. Kunstklubben er et av få fritidstilbud til de ansatte ved Universitetet i Bergen (UiB).

– En av utfordringene ved UiB er at de ansatte ikke er samlet på ett sted, noe som begrenser kontakten på tvers av fakultetene. Kunstklubben er en god mulighet til å møtes på tvers av faglig tilhørighet, sier Tøssebro som nylig ble ansatt som førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet.

Å nå ut med tilbudet til eventuelt interesserte har ikke bare vært enkelt. Det finnes en e-postliste hvor ansatte får mailer om konserter og andre velferdstilbud, men det er ingen tilrettelagte måter å informere om tilbud som er initiert av ansatte.

– Det har vært vanskelig å markedsføre klubben: Det finnes ingen generelle e-postlister man kan bruke. Så vi håper at flere kan bidra til å spre informasjon om klubben.

Ambisjonene er likevel store. Klubben ønsker å lage undergrupper for tegning, maling og kroki- eller akttegning dersom de blir mange nok. 

– På sikt håper jeg vi kan få til noen utstillinger her på UiB og vise frem hva vi gjør.

ANSATT: Førsteamanuensis Henriette Tøssebro er initiativtakeren bak kunstklubben.

– Hvorfor kitsch?

– Folk har forskjellige assosiasjoner til uttrykket kitsch. Noen assosierer det med noe vulgært, andre med noe alminnelig eller upretensiøst eller litt tacky. Ifølge Herman Broch var en kitschmaler en maler som kopierte de gamle mesterne. En av Norges fremste kitsch-malere, Odd Nerdrum, forklarer i boken Hva er Kitsch at kitsch er «estetikkens credo». 

Kunstklubben spiller videre på de ulike assosiasjonene som «kitsch» inviterer til, og håper at elementer av de ulike assosiasjonene også vil være til stede i klubbens kunst, forklarer Tøssebro. 

– Og så henspeiler det på at vi retter oss mot et vidt spekter av mennesker, og at vi arbeider med andre eller flere mål enn kunstneren.

PÅ TVERS: Kunstklubben ønsker medlemmer på tvers av alder og stillingskategori.

Klubbmedlem og professor ved Det medisinske fakultet Reidun Kjome forteller at hun gjennom å være med i kunstklubben følger det samme rådet hun gir studentene sine.

 – Jeg bruker mye tid på å si til studentene mine at de må kaste seg ut i ting de ikke kan, at det er viktig å prøve nye ting, og ikke bare det som er komfortabelt. Da må jeg leve litt etter det selv også. 

Tøssebro forklarer at de unge ofte holder seg med de unge ansatte og de eldre med de eldre. I kunstklubben kan UiB-ansatte møtes på tvers av alder og stillingskategori.

– Jeg er jo litt stolt av at vi fra Det juridisk fakultet har en stipendiat, en postdoktor, en førsteamanuensis og en professor i kunstklubben! I klubben er alle ansatt-kategorier representert, også administrativt ansatte. 

Powered by Labrador CMS