Koster 10 prosent av studiestøtta. – Helt sinnsykt.
300.000 nordmenn bruker ulovlige strømmetjenester for å se fotball. Det vil fotballpresidenten ha en slutt på, til tross for at hun tror hun kunne gjort det selv som student.
Fotball blir dyrere og dyrere. For å se Eliteserien, Champions League og Premier League må en ut med nærmere 13.500 kroner i året. Det er nesten 10 prosent av hele studiestøtten.
Studvest har møtt «Petter» som strømmer fotball ulovlig. Han er ikke begeistret for den høye summen.
Petter er ikke hans egentlige navn, og Studvest kjenner identiteten hans.
– Jeg føler at de skal presse så mye penger ut av forbrukeren. Det er jo helt sinnssykt.
Får ikke med seg de kampene han vil
Petter er fan av Arsenal, og ser så og si alle kampene deres. Han sier det er uaktuelt å betale for lovlig strømming.
– Alle kampene vises ikke engang. Hvis jeg skal se alle mine kamper går ikke det, for de viser bare noen utvalgte kamper. Hvorfor skal jeg da betale?
– Hvor mye hadde du vært villig til å betale for lovlig strømming?
– Jeg tror jeg kunne betalt 400 kroner i måneden kun for Arsenal. Det er ikke billig, men ikke dyrt heller.
Han peker også på at han letter sin egen samvittighet ved å betale litt for strømmingen. Han tror det koster rundt 200 kroner i halvåret.
– Jeg ville sikkert gjort akkurat det samme om jeg var student, hvis jeg ikke hadde visst bedre.
Lise Klaveveness, fotballpresident
– De som er opptatt av at det er ulovlig å strømme fotball gratis argumenterer ofte med at det ikke er noen rett å se fotball. Om man ikke er villig til å betale skal man heller ikke få produktet. Hva sier du til det?
– Jeg ser poenget, men historisk var fotball en sport for fattige - og nå er den for rike. Hvor forsvant hele den at alle skal få se fotball? Alle som ikke har råd skal liksom bare bli tatt, og straffet.
– Det går utover norsk fotball
I en undersøkelse utført av Mediavision kommer det fram at så mange som 250.000 nordmenn strømmer fotball ulovlig. Tallet øker, og det øker aller mest blant de mellom 15 og 24. Altså slike som Petter.
Under årets fotballting, som fungerer som et slag parlament for norsk fotball, anslår TV 2 på sin side at det er 300.000 nordmenn som strømmer ulovlig.
Men hva synes sjefen for det hele? Lise Klaveness er president i Norges Fotballforbund (NFF) og mildt sagt skeptisk til trenden. Studvest møter henne under klimafestivalen Varmere Våtere Villere, der hun deltar i en panelsamtale om grønne mål i fotballen.
Hun forteller at medierettigheter er norsk fotballs viktigste inntektskilde.
– Dette er ikke en liten detalj. Det er den viktigste inntektskilden for norsk fotball, selvfølgelig er det billettinntekter og så videre også, men dette er på et helt annet nivå. Hver gang noen strømmer ulovlig, uten å betale hva det koster, går det utover norsk fotball.
Forskjellen i pris på de ulovlige strømmetjenestene og rettighetshaverne er enorme. For å kunne se Premier League og Eliteserien i dag koster det deg 1.200 kroner i måneden.
Studentrabatt?
Klaveness sier hun har forståelse for at studenter går for den billige løsningen, men at det likevel ikke rettferdiggjør handlingen.
– Jeg ville sikkert gjort akkurat det samme om jeg var student, hvis jeg ikke hadde visst bedre.
– Dette gjelder for alt. Det er jo sånn at når man går i butikken, betaler man det det koster. Vi vil ikke «shame» studenter, men vi tror det har med holdning å gjøre. Man tenker at det er greit, men det er jo ikke det, sier Klaveness.
Hun mener det er lett å glemme at det faktisk er et lovbrudd å strømme fotball gratis.
– Det viktigste for oss er å bevisstgjøre at ulovlige strømmetjenester er nettopp det: Ulovlig. Det er like ulovlig som annen aktivitet der man ikke betaler det det koster. Politiet er nødt til å finne en måte å blokkere og sanksjonere, som ikke blir for invaderende, sier Klaveness.
Samtidig er hun åpen for at det må finnes andre måter å løse problematikken på.
– Det er en veldig relevant diskusjon om det skal være muligheter for studentrabatt for å kunne se fotball, sier hun og følger opp:
– Fotball skal være tilgjengelig for alle.
På spørsmål om Klaveness tror det er mulig å blokkere ulovlige strømmetjenester, sier hun at det vil være «en prosess».
– I alle overganger vil det være smutthull som man vil få større oversikt over med tid. Jeg kan ikke nok om dette til å svare skikkelig, men jeg er sikker på at det er mulig å ta store steg.