Kulturbyen Bergen er ingenting uten studentene
Bergen by har store drømmer om å eie tittelen som landets fremste kulturby. For å oppnå dette bør spesielt en gruppe satses på: studentene.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for journalisten sine egne meninger.
Å tusle gjennom de våte gatene i Bergen by er som å bli omfavnet av et kultur- og kunstliv som ønsker å ta deg imot med åpne armer.
Det er dette jeg elsker mest med byen jeg har vokst opp i.
Disse åpne armene strekker i dag dessverre ikke så langt at de når rundt de lidenskapelige unge som kunne båret kulturbransjen videre. De fleste følger i stedet drømmene sine gjennom studier Oslo.
Mange kulturengasjerte må nemlig ut av byen for å finne studietilbudet de ønsker, dersom de ønsker å satse profesjonelt og styrke sin kreative kompetanse. I dette taper drømmen om kultursentrumet Bergen alt.
For å jobbe taktisk mot å bli det kulturparadiset Bergen by ønsker å være, må studentene satses på. Byen må tilby et utvalg av utdanninger rettet mot kunst- og kulturbransjen som bringer studentene hit, og gir dem en kompetanse som kan styrke kulturlivet.
Studentbyen Bergen har potensialet til å forme kulturbyen Bergen, og til å styrke bransjen lokalt.
Da er det trist å lese at Universitetet i Bergen ønsker å nedbemanne teatervitenskap, og i praksis legge ned studiet, samtidig som kommunen satser på å forme Nordnes til et helt kulturkvartal.
Disse to beslutningene kolliderer med hverandre.
Studiet er det eneste av sitt slag i landet. Kulturbyråd Eduardo «Doddo» Andersen sier til Studvest at «utdannelsen i teatervitenskap legger godt til rette for en yrkeskarriere i teater- og kulturlivet». Han mener at en eventuell nedleggelse vil gjøre at «Bergen svekkes som kulturby».
Sammen gir nyhetene om teatervitenskap og kulturkvartalet Nordnes et godt uttrykk for det store hinderet for kulturbyen Bergen: Vi har store drømmer, men klarer ikke å leve opp til dem.
De motstridende signalene kommunen og UiB gir, maler et ironisk bilde av en kommune som higer etter akkumulasjon av kulturell kapital, samtidig som dens største utdanningsinstitusjon i praksis legger ned et studie som teatervitenskap.
Bergen mangler allerede kreative studier innenfor dans, skuespill og regi. Kampen om disse studiene er allerede vunnet av Oslo.
Nedleggelsen blir stående som et symbol på manglende prioritering av ressurser til utdanningene rettet mot kulturbransjen.
Når i tillegg privatøkonomien til mange studenter er dårligere enn tidligere, og nordmenn ikke benytter kulturlivet i like stor grad som før, trenger man påfyll av solid kompetanse for å forme et godt kulturtilbud.
Uten et godt studietilbud vil ikke dette skje.
Studentene er Bergens lunger, og har potensiale til å puste liv i kulturlivet. I mangel på kreative, engasjerte studenter lider byen. Ved siden av kulturrelaterte utdanninger som bransjen får profesjonelt kompetansegrunnlag fra, vil studentene også kunne engasjere seg som frivillige eller deltidsansatte ved siden av studiene.
Drømmen om Bergen som kulturparadis avhenger både av folk med faglig kompetanse, og av engasjerte studenters tilstedeværelse i byen for å kunne realiseres. De er selve limet i kulturlivet.
La oss håpe siste akt ikke er ferdigspilt.
- LES OGSÅ: Teatervitenskap trues av nedleggelse
- LES OGSÅ: Borealis er for deg som vil utfordre deg selv – og for kultureliten