Med kunst som våpen i klimakampen
KMD-studenter arrangerte klimakonferanse. Studentene bak har stor tro på at kunst kan brukes til å nå ut til flere.
En video der en hvitkledd dame gjør fra seg i Hardangerfjorden, med en fargerik «Nyt Norge»-tatovering på rumpa, blir vist på storskjerm inne på Grand Hotel Bergen. Filmen med navnet «Do you give a shit?» er en protest mot statsminister Erna Solbergs klimapolitikk.
– Jeg bruker humor fordi det er litt avvæpnende og kan få blikket opp på en annen måte enn å gjøre folk redde, sier Gitte Sætre (46).
Hun er kvinnen i videoen og kunstneren bak performanceserien «Woman Cleaning» som er en respons på internasjonal klimapolitikk.
Arrangert av KMD-elever
På Grand Hotel sitter det hovedsakelig elever fra Fakultetet for kunst, musikk og design (KMD) og lytter til foredrag om hvordan de kan bidra positivt til det grønne skiftet gjennom sine fagfelt.
Klimakonferansen er blant annet arrangert av Guro Eliassen Kverndokk (21) og Vilde Helene Takla (26), som begge er elever ved KMD. De to arrangørene forteller at målet har vært å samle fakultetet gjennom en felles problemstilling, nemlig klimakrisen.
– Vi har sterk tro på at når kunstnere fra ulike kunstneriske felt jobber sammen, så vil det appellere til flere av sansene og dermed nå flere tilskuere, sier Kverndokk.
Presentasjonene under konferansen holdes av kunstnere, lærere og forskere som jobber ulikt med bærekraft som tema i sitt virke.
– Det er fint å se hvordan kunst, musikk og design kan brukes til å sette spørsmålstegn ved storindustrien, sier Takla.
Gikk fra Oslo til Stavanger
På scenen forteller Sætre om en performance hun gjorde før stortingsvalget i 2017. Da gjennomførte hun en syv dager lang ferd fra Oslo Børs til oljehovedstaden Stavanger.
– Kunstnere har evnen til å få folk til å reflektere og tenke selv, sier Sætre.
Gjennom performance-prosjektet ville Sætre belyse hvordan det økonomiske verdisystemet fortsatt praktiserer kortsiktig vekst på bekostning av bærekraftig, langsiktig tenkning.
– Det var enormt frustrerende å kun få de 30 sekundene på radio når man har gått fra Oslo til Stavanger. Stort sett føler jeg at man ikke blir tatt på alvor, sier hun.
Likevel er Sætre stadig motivert til å fortsette med den politiske kunsten.
– Jeg har et håp og en tro på at menneskeheten velger å bruke den kunnskapen vi har og bruker dette til å ta ansvar. Kunsten har kanskje blitt min metode siden jeg ikke er religiøs.
Musikk om klimaangst
Blant de andre personene på programmet, opptrådte artist og klimaaktivist Hilja Løvvik (22) med et musikkinnslag hvor klimakrisen var hovedtemaet.
– Jeg skriver om redselen jeg kan føle på når det kommer nye rapporter om klima, eller sinnet over politikernes handlingslammelse, sier Løvvik.
Musikeren sier selv at det ikke føles ut som om hun har noe valg.
– Da jeg begynte å ta innover meg hvilken krise vi står i, føltes det egoistisk å skulle gjøre noe annet enn å kjempe for en bedre fremtid.
Arrangør Kverndokk understreker viktigheten av blant annet Hilja sin musikk, der klimakrisen blir skildret gjennom kunsten.
– Hun, i likhet med de andre kunstnerne her i dag, får problemstillingen ut i kunstneriske arenaer der den ellers kanskje ikke blir nevnt.
Klimakonferansen ble utsolgt, og omkring 70 mennesker møtte opp. Ifølge Kverndokk kan det bare bety én ting:
– Det er mye engasjement for denne saken.