Morgenrave på verftet 

Det drypper litt fra himmelen, men det stopper ikke de danseglade raverne som møter opp på Verftet klokken ti søndag morgen.

TIDLIG: Det er elektrisk stemning på Rise And Rave søndag morgen.
Publisert

På grunn av en lang og festlig lørdag kveld (natt) møter vi opp sent til arrangementet på USF Verftet søndag morgen. Det gjør tilsynelatende ingen skade, for når Rise and Rave arrangerer morgenrave er vibbene på topp fra start til slutt.

Denne dansefesten er åpen for alle og er helt alkohol og rusfri. I publikum er stemningen god og vi møter folk i alle aldersgrupper. Her blir ingen holdt utenfor.

Et godt initiativ

Arrangørene av «Rise and Rave» forteller på sin nettside at de savnet dansing på dagtid, og at de derfor valgte å sette i gang med rusfri raving fra tidlige timer på søndager, når mange enda ligger fyllesyke i sengen. Mange assosierer nok rave med harde techno-låter og ofte en stor dæsj rusmidler. Sistnevnte hadde lite med denne morgenens arrangement å gjøre.

Ida Stenberg er student ved fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (UiB) og har vært alkoholfri i mange år. Hun synes det er kjekt å ha kule alkoholfrie arrangement som er åpen for alle.

– Å ha noe bestemt å gjøre mens man ikke drikker alkohol er en god måte å gjøre arrangementene alkoholfrie, sier Stenberg. 

ALKOHOLFRI: Ida Stenberg er positiv til alkoholfrie arrangement blant studentene

Stenberg mener at det burde arrangeres flere alkoholfrie begivenheter for studenter.

– Selv om alkohol er en måte å være sosial på, betyr det ikke at man må drikke i alle sosiale sammenhenger, sier kunststudenten. 

– Det her var jo bare dritkult!

Bakrusens klamme tak gir fort slipp idet vi får kjenne på stemningen på Verftet, hevet på oss parykk og tar plass i den dansende mengden.

Likevel er det underlig få studenter til stedet. Brorparten er foreldre med tilhørende barn som hopper lystig rundt. 

– Det kan godt være at markedsføringen for slike arrangement ikke når ordentlig ut til studentene, og at man derfor ikke får den gruppen med, reflekterer Ida Stenberg. 

HOT: Morgenrave var en dal av programet til årets HOTHOTHOT-festival.

Ønske fra studentene selv

Studenter etterspør nemlig slike alkoholfrie arrangementer. Godt over halvparten av studentene vil sette flere alkoholfrie arrangementer på timeplanen. Dette kommer frem i undersøkelsen for studenters helse og trivsel (SHoT) fra 2022.

Når 61 prosent av studenter ønsker seg alkoholfrie møter er det kanskje merkelig at det nesten ikke er studenter som møter opp på morgenrave denne søndagen. Spesielt når det ikke bare er avholds-studentene som ønsker seg det, men også mange av oss som gledelig kan ta seg et glass eller to.

Et vidunderlig sosialt glidemiddel

Når man går inn på området sto det store bokser med utkledningsartikler. Alt fra oppblåsbart dinosaurkostyme til hårfarge i sprayformat er det bare å forsyne seg av. Stenberg oppfordrer oss til å kle oss ut.

– Da glir man glir rett inn, sier hun.

For første gang kan jeg hive på meg en lang krøllete parykk og hoppe rundt på dansegulvet mens jeg er på jobb. Og jeg digger det.

Mange studenter ser gjerne på alkohol som det fremste sosiale glidemiddelet. Dette her er mye glattere. Følelsen av å bli invitert inn i varmen blant både unge og eldre ravere er god. Sekundet man hiver på kostymet er man plutselig blitt en del av den sammensveisede gjengen.

MASKERT: Kostymene var en god måte å bryte isen på morgenrave. Julenissen dukket også opp.

De sosiale normene rundt hvem man burde være og hvordan man burde opptre for å passe inn forsvinner. Det eneste som er viktig er å kose seg.

Er det for unormalt for en drikkeglad student å trosse drikkelekene for en parykk eller et par briller med bart og nese?

Noe burde endres

En flom av alkoholfrie arrangement burde, om vi skal tro studentundersøkelsen, være på vei, spesielt etter et vellykket og stemningsfylt morgenrave på Verftet.

Å få informasjon ut til studenter er nok neste steg. Alkoholfri sus og dus er kommet for å bli. Vi må nok bare presses litt. 

Powered by Labrador CMS