Kultur
Mørkerommet feiret seks år med jubileumsutstilling
Et utsatt fem-årsjubileum ble til seks-årsjubileum. – Vi har prøvd å få til dette i lang tid, sier fotografansvarlig.
Fotografansvarlig i Mørkerommet, Ingrid Bårdsdotter Eikevik (23), forteller om en etterlengtet utstilling og fest:
– Jeg gleder meg veldig. Vi har prøvd å få til dette i lang tid, men vi har måttet utsette flere ganger på grunn av covid. Derfor blir det et noe uvanlig seksårsjubileum istedenfor femårsjubileum.
– Bildene blir rett og slett bedre
Temaet for jubileumsutstillingen er tid: «Late dager, flyktige øyeblikk, kjære minner, forfall og utvikling. Vår fortrolighet med tiden på både godt og vondt har møtt nye prøvelser under pandemien.»
– Det viktigste for oss var å kunne stille ut bildene, men det å kunne ha klubb i tillegg er et stort pluss.
Utstillingen rommer bidrag fra 22 ulike fotografer. Mange av dem er med i Mørkerommet, men også utenforstående har sendt inn bidrag. Eikevik kan røpe at hun står bak ett av bidragene i utstillingen.
– Det er et svart-hvitt-bilde jeg tok på tur i Lofoten med en venninne.
Eikevik ble nettopp ferdig med en bachelor i sosialantropologi, men har også en lidenskap for analogt foto. Hun forteller om hva som er så fascinerende med bildene man fremkaller selv:
– Uttrykket og estetikk blir noe helt annet enn med digitalt. Bildene får en varme over seg som skaper et unikt særpreg. Bildene blir rett og slett bedre.
I mørkerommet på Sydneshaugen henger bildene til tørk mellom kannene med kjemikalier og gamle filmruller. Eikevik forteller at det er en egen spenning med analogt foto.
– Du husker ikke hvilke bilder du har tatt, og du vet aldri hvordan bildene blir før du fremkaller dem. Valg man tar under fremkalling påvirker hvordan bildene ser ut. Det er også noe med det å gjøre det selv. Prosessen er veldig gøy.
Ekperimentering med foto
Terkel Eikemo (21) er student ved Kunstskolen i Bergen, og står bak ett av fotoene på utstillingen. Han forteller at bildet ble tatt på en tur til Gaustatoppen i 2021.
– Det var egentlig null utsikt den dagen, men plutselig åpnet skyene seg en kort stund, og jeg fikk tatt bildet. Jeg hadde ett bilde igjen på rullen, og dette ble resultatet.
Eikemo driver mye med eksperimentering, og forsøker å manipulere bildene under fremkalling.
– Jeg liker veldig godt det tekniske ved foto. Alt det som skjer inne i et kamera og fremkalling på papir og digitalisering. Det er så sinnsykt mye man kan gjøre med foto.
Det har vært en økende trend i flere år at eldre formater som lenge var ansett for døde, gjenoppstår. Salget av vinylplater og analog film har økt jevnt og trutt de siste årene, og ser ikke ut til å stoppe.
På Mørkerommet holdes det jevnlig fremkallingskurs. Man betaler en avgift per semester og som medlem kan man deretter fremkalle så mye man vil.
Mørkerommet som springbrett
Mørkerommet samarbeider også med Prøverommet, et konsept som driftes av BIT Teatergarasjen. Prøverommet er en arena hvor ulike kunstnere kan prøve ut nytt materiale, og er ment å «gi en plattform til nye stemmer, tanker og ideer.»
– Vi sender ut Mørkerommets medlemmer som fotograf på Prøverommet sine arrangement, og de får prøvd seg som fotograf, forteller Eikevik.
På Mørkerommets kontor finnes det en hylle full av blader som fotoklubbens medlemmer har bidratt i.
– Mørkerommet kan definitivt være et springbrett for de som liker å holde på med foto.
Eikevik kan fortelle at mange av Mørkerommets medlemmer er er med på å gi ut fotomagasinet «Sjå» som kommer ut flere ganger i året. Bladet er studentdrevet og alle redaktørene der har vært med i Mørkerommet.
Eikevik slår fast at analogt foto er lett å få til, og noe for alle.
– Hvis du har gjort det et par ganger så vet du hva du skal gjøre. Vi har også detaljerte instruksjoner som henger på mørkerommet.