Kultur
Nå fjerner Sammen singletforbudet
Det omdiskuterte forbudet fjernes fra Trene Sammen sine treningssentre.
Det bekrefter styreleder i Sammen, Amalie Lunde, på et møte i Velferdstinget Vest (VT Vest) i dag.
Forbudet fjernes blant annet etter stor oppmerksomhet rundt forbudet etter flere saker i Studvest.
Når forbudet skal fjernes er foreløpig ikke klart, men ifølge Lunde skal det utarbeides nye retningslinjer så fort som mulig.
– Vi har forståelse for de reaksjonene vi har fått på singletforbudet, og velger derfor å fjerne det nå, sier Lunde til Studvest.
– Glad for at Sammen har lyttet
En som har engasjert seg i singletforbudet, er NHH-student Juni Holberg. Hun reagerte kraftig på responsen hun fikk fra Sammen i en Studvest-sak, da hun var kritisk til forbudet i sosiale medier.
– Forbudet har kun bidratt til økt oppmerksomhet rundt kropp. Dersom Sammen mener at dette med kleskoder er så problematisk i strykeavdelingene, så får de heller være mer til stede der, mener Holberg.
Hun er nå fornøyd med at Sammen endelig har lyttet til studentdemokratiet.
– Endelig har Sammen gjort det de skal, og hørt på Velferdstinget sitt vedtak fra før sommeren.
Det var i mai VT Vest vedtok å gå inn for å fjerne forbudet. Det var delegasjonen fra Norges Handelshøyskole (NHH) som fremmet resolusjonen.
– I dag er en seier for en liten sak som har stor betydning for mange studenter. Vi i SPU er glade for at Sammen lytter til studentene og fjerner det gammeldagse forbudet. Det viser at det lønner seg å engasjere seg i studentdemokratiet og si ifra når man mener noe, skriver leder av Studentpolitisk Utvalg (SpU) på NHH, Elisabeth Fjelltun Nilsen, i en melding til Studvest.
Også leder for VT Vest, Ida Lutro, er fornøyd med Sammen sin avgjørelse.
– Dette er en seier for VT. Vi er glad for at Sammen har lyttet på våre innspill og gjort endringer i regelverket sitt.
Lunde fra Sammen-styret sier de kommer til å ha andre holdningskampanjer mot kroppspress.
– Målet med våre retningslinjer er å bidra til et positivt miljø på treningssentrene våre, og vi kommer til å følge tett med på om oppheving av dette forbudet endrer miljøet på våre treningssentre, sier hun og legger til:
– Vi vil fortsatt ha noe i retningslinjene om bekledning. Hvordan dette skal formuleres vil bli bestemt i samråd med Velferdstinget.
Omdiskutert forbud
Sammen singletforbud har skapt mye debatt de siste årene. I det nåværende trivselregelementet heter det at «singlet, sports-bh, eller annet treningstøy som eksponerer unødvendig mye hud» ikke er tillatt i styrke- og kondisjonsarealene.
Den nye formuleringen er nå at treningstøy hovedsakelig skal dekke mage/rygg og rumpe. Det er ikke tillatt å trene i sports-BH eller i bar overkropp.
– Nå legger vi oss mer på linje med andre treningssenterene og studentsamskipnadene, sier Lunde til Studvest.
I tillegg til Holberg, har studenten Fadumo Sulub reagert på forbudet, som også mener det fremstår urettferdig.
– Hvorvidt dette faktisk stemmer har vi ingen dokumentasjon på, sa Solfrid Bratland-Sanda, professor ved Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved Universitetet i Sørøst-Norge, på spørsmål om hvorvidt det er mulig å trekke linjer mellom kroppspress og singletforbud spesifikt.
LES OGSÅ:
- Nytt bygg til Griegakademiet utsatt nok en gang: – Uakseptabelt
- – Det er jo mange som strikker som ikke har gjort det til en så stor del av identiteten sin som vi har gjort