Nicolas (20) startet Bergens første DJ-gruppe for studenter
– Det er mer enn å bare trykke på «start».
– BI er en skole med veldig mange arrangementer, og det blir dyrt å leie inn folk til å spille under festene, så jeg tenkte «hvorfor har ikke BI en egen DJ-gruppe?». Derfra tok jeg kontakt med studentforeningen og fikk lov til å starte en egen undergruppe for DJs, forteller Nicolas Hamid (20).
Han studerer bedriftsøkonomi på BI Bergen, samtidig som han jobber som DJ på Downstairs i helgene. I starten var planen hans å studere i Sogndal, der de har en egen DJ-gruppe for studenter.
I stedet ble det Bergen, men tankene om en DJ-gruppe for studenter tok han imidlertid med seg til økonomistudiene og brosteinsbyen. Nå er han leder av BIS DJs.
– En DJ styrer stemningen i et rom, lokale eller en arena ved å spille og mikse musikk som passer til anledningen. DJ-en «beatmatcher» sanger slik at tempoet er synkronisert og lager smidige overganger fra sang til sang, forklarer Hamid.
– Burde være flere grupper
Etter oppstarten av undergruppen i desember 2017, har de spilt under flere arrangementer i regi av BI. Han mener samholdet i gruppen er et stort pluss.
– Å lære seg DJ-ing er veldig vanskelig i begynnelsen. Du stresser, blir nervøs og vet ikke helt hva du skal gjøre. Vi har en kjempegod gjeng nå og planlegger å spille under flere arrangementer i fremtiden. Hvis ting går som planlagt har alle på BI mye å se frem til, forteller han.
Han mener også at andre skoler burde opprette lignende grupper med fokus på elektronisk musikk.
– Det er veldig synd at det ikke er flere grupper for studenter. DJ-faget er blitt veldig populært i vår generasjon, spesielt gjennom festivaler som Tomorrowland og Ultra, sier han.
Ikke bare for erfarne DJs
BIS DJs nyeste medlem, Odin Spillum Aam (20), har kun vært med i et par måneder, men kan likevel fortelle at han allerede har lært mye. Gjennom en tilfeldighet fant han gruppen etter å ha sett en annonse på hjemmesiden til BI og tenkte at det kunne bli en god mulighet til å bli kjent med andre musikere på skolen.
Aam forteller at han kunne mye om musikkproduksjon før han ble med i gruppen og antok at det lignet på DJ-ing, men det viste seg å være litt annerledes enn først antatt.
– Mange tror at det bare er å sette på en spilleliste med gode sanger på Spotify, men det er mer enn å bare trykke på «start». En DJ har en del oppgaver, sier han.
Aam nevner at man ikke nødvendigvis trenger å være en erfaren DJ for å bli med i gruppen.
– De andre har mer erfaring enn meg så jeg er på en måte «lærlingen» i gruppa, forteller Aam, og legger til at det har vært fint å få tilbakemelding på jobben man leverer.
– Vanskelig å bli DJ i Bergen
Det var en konsert med Axwell & Ingrosso som fikk leder Hamid på sporet av å ville satse på å lære seg DJ-yrket. Han begynte på et kurs høsten 2016 og satte seg som mål å spille på et utested innen et år.
– Det er veldig vanskelig å bli DJ i Bergen, du må ha et nettverk og kjenne folk. Jeg brukte nettverket mitt til å bli kjent med bookingansvarlig på Downstairs. Der begynte jeg som lærling i desember 2016 og begynte å spille fast neste vår, forteller han.
Hamid ser på DJ-ing som både en deltidsjobb og hobby. Å kombinere lidenskapen for elektronisk musikk, samt det å spille for et publikum, er ifølge ham verdens beste jobb. At han begynte på økonomistudiet er han også glad for, det har nemlig vært veldig nyttig for enkeltmannsforetaket han har som DJ.
– Har du noen tips til andre som vil begynne med DJ-ing?
– Hvis du virkelig brenner for musikken må du bare gå for det. Du må sette mål for deg selv og bruke nettverket ditt. Man må jobbe hardt, være tålmodig og ydmyk, svarer Hamid.
- Få med deg: Studenter strømmet til for å skaffe seg ny garderobe
- Studenter velger kafé i stedet for lesesal