Nytt tilholdssted i Grønneviksøren

Det gamle naustet ved Store Lungegårdsvannet har blitt pusset opp og er nå åpent for studentene. 

DET RØDE HUSET: «Naustet» er nå åpent for studentene i Grønneviksøren studentby.
Publisert

Studvest møter leder i Velferdstinget Vest, Sander Michael Ringstad, foran et nymalt rødt hus i tradisjonell nordisk stil, som står i sterk kontrast til Grønneviksørens modernistiske fasade. Naustet, som glitrer i solskinnet, er navnet på huset, som skal romme hygge og festligheter for studentene som bor her. 

FESTLIGHET: Obligatorisk fussball-bord er allerede på plass, til stor glede for Ringstad.

Nytt og samtidig gammelt 

Etter litt tekniske problemer kommer vi oss inn. Det oser av den karakteristiske lukten av nyoppusset. Til tross for den moderne lukten er huset så gammelt som fra begynnelsen av forrige århundre, og har blitt restaurert med fokus på å bruke så mye av det gamle bygget som mulig. Man kan skimte de gamle trebjelkene innimellom. 

Ringstad gir en grundig omvisningen av de ulike rommene på Naustet. I underetasjen finner vi blant annet rom med bord og sittegrupper, til kollokvier eller sosialt samvær, et lydisolert musikkrom og lesesal. Det er fremdeles ganske tomt på veggene. 

LESESAL: I et av rommene i underetasjen finner du en håndfull leseplasser.
KOLLOKVIE: I underetasjen finner du rom med bord og stoler til gruppearbeid eller sosialisering.

– Det skal komme mer etterhvert, sier Ringstad og forteller at det meste av møbler og inventar er gjenbruk hentet fra BIR og tidligere studentboliger.

Det fører oss til det han kaller for gjenbruksrommet, en stor garasje med rulleport hvor studentene kan sette fra seg møbler, dekor og bruksgjenstander de ikke vil ta med seg når de flytter og hvor innflyttere kan hente ting til leilighetene sine. 

– Det har vært et stort fokus på gjenbruk i huset, forteller han. 

DUDE TONER: Det meste av møbler og inventar er gjenbrukt fra BIR og tidligere studentboliger.
LYST: Solen reflekteres i fasaden til studentboligene. Det vil nok ikke bli et vedvarende problem.

Rom for rekreasjon 

En gammel og bratt tretrapp leder oss opp til andre etasje, hvor det blir tydelig at det ikke er et nybygg. Gamle slipte tregulv, et gammelt ildsted (bare til pynt) og sprossede vinduer med utsikt til Store Lungegårdsvannet som reflekterer solskinnet inn i den store stuen. 

I tillegg til den bratte trappen har det blitt installert heis og ramper rundt i huset. 

– Vi har vært opptatt av å skape et koselig studenthus, som også er tilrettelagt for at alle studentene i Grønneviksøren kan bruke det.

Her oppe i andre etasje finner vi stue og rom til rekreasjon, et utstyrt kjøkken, spisestue og en stor veranda. 

VÅPENHUS: En litt ukomfortabel sitteplass for de dype samtalene.
HYTTE: I den store stuen i andre etasje er det ivaretatt et rustikt preg.
VORS?: Spisestue som kan passe til både fest og tacofredag.

Lokalene skal driftes av 14 studenter, som bor på Grønneviksøren og er ansatt av Sammen etter en søknadsprosess. I tillegg til å holde huset i orden, har husvertene ansvar for å arrangere sosiale aktiviteter for alle beboerne. Rommene i bygget vil derfor ikke være mulig å reservere på forhånd, men skal kunne brukes av alle beboerne. 

UTSIKT: Fra verandaen har man utsikt over Store Lungegårdsvannet.
UTSTYRT: Kjøkkenskapene er fyllt med gjenbrukt inventar.

Strid om det røde huset

Ringstad forteller at det har vært interesse fra flere aktører for bygget som har stått tomt i mange år.

– Det er derfor ekstra kult å få muligheten til dette, sier Ringstad. 

Etter en god dialog med byråd Charlotte Spurkeland og diskusjon i byrådet, ble det bestemt at Sammen skulle få kjøpe bygget i 2024. Sammen kjøpte bygget for 6,1 millioner kroner, og har restaurert bygget for ytterligere 6 millioner kroner. Arealene som frem til nå har blitt brukt som fellesområde på Grønneviksøren, skal gjøres om til studenthybler. 

Foreløpig stille 

Naustet er et tilbud til alle studentene som bor i Sammenbolig i Grønneviksøren, og kan brukes fritt til det studentene har behov for i sosial men også faglig sammenheng. Ringstad ønsker at huset kan fungere som studentenes andre hjem og et sosialt samlingspunkt. Nå gleder de seg til studentene skal benytte seg av det nye tilbudet.

– Dette er vi veldig stolte av, sier Ringstad. 

STILLE: Det lydisolerte musikkrommet venter på å bli tatt i bruk.

Det gjenstår å se om studentene selv er fornøyd. Ettermiddagen etter åpningen er huset helt tomt for mennesker, som kanskje har sammenheng med at appen som må brukes for å åpne inngangsdøren, ikke fungerte. De tekniske problemene med appen er foreløpig til utbedring, men alle beboere ved Grønneviksøren skal ha fått en midlertidig inngangskode. Snart vil det forhåpentligvis myldre av liv i det nye studenthuset. 

FIKSET: Appen skal utbedres, men studentene har fått en midlertidig inngangskode.
Powered by Labrador CMS