Om forpliktelse og litterære støttehjul med Pedro Carmona-Alvarez
Har du sett at hele HF-biblioteket sitter med nesen i samme bok? Det er ikke en ny «booktok»-bok, men Chiquitita av Pedro Carmona-Alvarez.
Blant de lesende studentene på Ad fontes sitter også det som kanskje er høstens mest leste forfatter. I hvert fall om man er student ved Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Bergen (UiB).
Pedro Carmona-Alvarez sin bok, Chiquitita, er denne høsten en del av leseprosjektet Humanister Les, hvor alle nye studenter ved HF får utdelt et gratis eksemplar av en utvalgt bok.
I forbindelse med prosjektet har fakultetet invitert til lesekafé, bokbad og panelsamtale med forfatteren.
Studvest møter Før Carmona-Alvarez før panelsamtalen for å slå av en prat.
Chiquitita = liten jente
– Hvorfor tror du valget falt på din bok?
– Jeg håper det er fordi det er en bok med litterære kvaliteter, at det er en god bok. Antageligvis er det også fordi boka har en god tematikk. Den belyser dette med barn, flukt og eksil. Om hvordan man opplever det som barn, men også hvordan man forvalter forventninger som voksen.
Til tross for både bokbad og dagens panelsamtale har Carmona-Alvarez enda ikke fått tilbakemelding fra studentene om deres opplevelse av boken.
– Det er fordi jeg liker å skjerme meg for verden og holde meg for meg selv, sier forfatteren.
– Hva håper du studentene sitter igjen med etter de har lest ferdig boka?
– Jeg håper de sitter igjen med det som egentlig er all lesing sin gevinst. At man får utvida perspektivene og synspunktene sine litt. Man får mulighet til å bli kjent med andre skjebner, andre tanker og andre måter å være i verden på.
Trenger støttehjul
Det å være en lesende student er en tilværelse også Carmona-Alvarez en gang befant seg i. Han har grunnfag i litteratur fra UiB, og studerte ved Skrivekunstakademiet. Der e han også foreleser i dag. Han trekker frem at han selv satte pris på leseøyeblikk fra sin studietilværelse.
– Hvilket leseøyeblikk husker du best fra denne tiden?
– Mitt første møte med flere av de store klassikerne fikk jeg her. Det er tekst som trenger kontekst. Det er vanskelig å lese dem uten støttehjul. Det er tekster jeg har fortsatt å dvele ved i ettertid.
– For hvorfor er tekst viktig?
– Det jeg syns er fint med lesing generelt, er at man trår over en terskel hvor man både kan kjenne seg igjen, men også møte noen som er helt annerledes enn de du opplever ditt liv med. Bøker er en utvidelse av hodet ditt, og hele persepsjonssystemet ditt.
Forfatteren forteller at han fra ung alder har brukt lesing som en metode for å forsvinne inn i en annen verden og flykte fra virkeligheten.
Forutenom virkelighetsflukt trekker Carmona-Alvarez også frem at forpliktelse er viktig i møte med litteraturen.
– Instagram Reels er også en flukt, men det er ikke forpliktende. Man må gi noe for å få noe tilbake når man leser. Det er dette som får deg til å utfordre perspektivene dine.
En stille fellesopplevelse
– Du driver også med musikk, hvilket medium opplever du at treffer folk best?
– Lesing foregår i stillhet. Du er helt stille, alene med en tekst som også er helt stille. Det er noe vi i dag kanskje ikke er så glad i. Musikken er kollektiv, man spiller med og for andre. Musikken er en sosial syssel.
Carmona-Alvarez mener likevel at litteraturen også kan være kollektiv, fordi formidling og litteratur henger så tett sammen. Mye slik som den felles lesingen av Chiquitita blant HF-studenter denne høsten. Det er både en formidlingsmulighet, men også en kollektiv opplevelse.
– Har det betydd noe for deg å ta del i dette prosjektet?
– Det har vært veldig fint å få formidlet det jeg synes er verdifullt med lesing, som tross alt er min tilværelse. Det å gjøre litteraturen relevant, og å få fortelle at det ikke er bortkastet å fordype seg i noe som tar tid.
Banankassen med bøker
Carmona-Alvarez forteller at han har elsket Bergen siden han ankom byen med en banankasse fylt med bøker. Hver høst begir mange studenter seg ut på den samme ferden som han gjorde den gangen.
– Har du et tips til hvordan studentene skal gripe fatt på Bergen?
– Bergensere er rause, de er åpne for alle estetiske uttrykk. Hvis du vil finne Bergen, finner også Bergen deg.