Raftoprisen til egyptisk organisasjon: – Et fyrtårn av håp
– Om du som lege i Egypt stiller spørsmål eller kritiserer myndighetenes håndtering av pandemien, kan du risikere å bli bortført, fengslet og torturert, sier studentleder.
I dag kunne Raftostiftelsen offentliggjøre at organisasjonen Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) er årets vinner av Raftoprisen.
– De mottar prisen i år fordi de gjør et utrolig viktig arbeid i Egypt under ekstremt krevende omgivelser. De utsetter sine egne liv for fare, forteller Anne Noddeland, leder i Raftostiftelsens studentgruppe.
ECRF jobber både i og utenfor Egypt, og gir juridisk bistand til ofre for brudd på menneskerettighetene. Organisasjonen ble grunnlagt i 2013, og mottar prisen «for sin modige motstand mot fryktregimet i Egypt», forteller stiftelsen i sin presentasjon av vinneren.
Utsetter sine egne liv for fare
Det er snart ti år siden den arabiske våren. En tid der situasjonen var godt dekket i media, og det var et håp om maktskifte.
–Nå hører vi nesten ingenting om de grove menneskerettighetsbruddene som fortsatt skjer i Egypt, forteller Noddeland.
Hun trekker frem at pandemien er med på å aktualisere hvorfor ECRF fortjener prisen.
– Om du som lege i Egypt stiller spørsmål eller kritiserer myndighetenes håndtering av pandemien, kan du risikere å bli bortført, fengslet og torturert. Pandemien aktualiserer de grove menneskerettighetsbruddene og hvordan regimet undertrykker sivilsamfunnet, sier hun.
Studentlederen understreker igjen ECRFs rolle for menneskerettighetsarbeid i Egypt.
– Vi ønsker å sette søkelyset på det som skjer i Egypt, og ansvarliggjøre regimet for de grusomme menneskerettighetsbruddene som foregår. ECRFs arbeid utgjør et fyrtårn av håp for menneskerettighetene og for andre menneskerettighetsforsvarere i Egypt, forteller Noddeland.
LES OGSÅ:
- Flere tilfeller av hærverk og innbrudd på UiB
- Sliter med kjønnsbalansen: I Raftos studentgruppe er det 14 kvinner og én mann
- Åtte alternative helsemåtar – kva for ein passar deg best?