Spennende tider for Kvarteret

Etter flere år med store underskudd forbereder studenthuset i Bergen seg på fremtiden, samtidig som de feirer jubileum. Nå er også fusjonering til et samlet studenthus på forhandlingsbordet igjen.

OPPGRADERING: Stjernesalen på Kvarteret er pusset opp. Det er den første av flere spennende ting som skjer på Kvarteret i februar.
Publisert Sist oppdatert

I 30 år har Det Akademiske Kvarteret (Kvarteret) huset festligheter og vært en møteplass for Bergens studenter. De siste årene har vært en utfordrende tid for studenthuset. 

Per september i fjor lå Kvarteret an til å gå i overkant av 480 000 kroner i underskudd i 2024. Dette er en foreløpig forbedring fra 2023, da de endte opp med å gå over 600 000 kroner i minus. I tillegg har de opplevd problemer med rekruttering av frivillige, i likhet med store deler av studentbergen. Tross økonomiske baksmeller vil Kvarteret nå se fremover og investere i fremtidens studenthus.

På generalforsamlingen i november ble det vedtatt budsjett for 2025. Der budsjetteres det blant annet for investering i teknisk utstyr og 30-års jubileet i februar. 1. februar gjenåpnet også den nyoppussede Stjernesalen. 

Nye lokaler 

Når Studvest ankommer Kvarterets dører blir vi møtt av Hannah Framnes, daglig leder på Kvarteret, og Kristina Kvareng Skorpen, interiørarkitekt ved eiendomsavdelingen på UiB. Rommet vi kommer inn i er lyst opp av industrielle lamper som henger fra taket. Rundt i rommet kontrollerer uniformerte menn de siste detaljene på tak, lys og vegger. Dette er den nye Stjernesalen.

PRIORITET: Hannah Framnes, daglig leder på Kvarteret, og Kristina Kvareng Skorpen, interiørarkitekt ved UiBs eiendomsavdeling, forteller at Stjernesalen skal være et sted studentene har lyst til å være i.
INDUSTRIELT: Messinglamper lyser opp den nye Stjernesalen.

Rett før jul steppet UiB inn med midler for å starte oppussingen av Kvarterets kafé, og siden da har de jobbet hardt for å ferdigstille lokalet.

– Vi ønsker å ha attraktive arealer som studentene har lyst å være i, både sosialt og i en læringssituasjon, sier Skorpen.

SERVERING: Stjernesalen skal brukes som sosial arena og i læringssituasjoner.
FERDIGSTILLING: De siste detaljene kontrolleres før åpningen av Stjernesalen 1. februar.
MOSE: Den nyoppussede stjernesalen har fått et klassisk uttrykk i rolige grønne toner.

Hun forteller videre at ut ifra budsjettet de har, ser de hvor de har mulighet til å gå inn for å gjøre oppgraderinger. Denne gangen var det Stjernesalen som stod fremst i det hun kaller en «uformell kø».

Et sammensatt studenthus

Om DORGene

  • Forkortelsen DORG står for driftsorganisasjon
  • DORGene inkluderer Studentersamfunnet, Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF), Studentteateret Immaturus og Bergen Filmklubb. 
  • I dag er det slik at Kvarteret står for drift av bygg og servering, mens DORGene lager og holder arrangementer på huset.
  • DORGene drar studenter til Kvarteret og selger inngangsbilletter for arrangementer, mens Det Akademiske Kvarter tjener penger på barsalg til de samme studentene både før og etter arrangementet.

Fra Kvarteret sin side har det i flere år vært et ønske om å slå sammen Kvarteret med studentorganisasjonene som holder til på huset, de såkalte DORGene, til et samlet studenthus, lignende Studentersamfundet i Trondheim. En slik fusjonering ble vedtatt i 2022, men ble lagt på hyllen senere samme år, som følge av en vanskelig økonomisk situasjon og manglende engasjement. Det ble likevel bestemt at saken skulle tas opp igjen våren 2025. Dermed skal temaet på bordet i generalforsamlingen senere dette semesteret. Før den tid skal det jobbes med å utarbeide et fusjoneringsforslag. 

SNUOPERASJON: På Kvarterets generalforsamling i 2021 ble det vedtatt at fusjonering med DORGene skulle iverksettes. Arbeidet ble senere satt på hyllen.

– Forrige gang man prøvde så var det snakk om å fusjonere mange organisasjoner samtidig, derfor førte det til større uenigheter mellom dem, sier Framnes.

– Hvorfor har folk stilt seg negative til sammenslåingen?

– Forandring er jo skummelt. Når flere organisasjoner skal slå seg sammen, blir man redd for å miste litt av det som er viktig for sin egen organisasjon, sier Framnes.

Framnes forteller at det var vanskelig å samle alle DORGene samtidig, men at de denne gangen skal starte med de som er interessert og villig til å jobbe for det.

 Målet med fusjoneringen er å skape en samlet arena som kan brukes som et andre hjem for alle studenter i Bergen. 

FEIRER: Framnes forteller at Kvarterets 30-års jubileum skal feires selv om det har vært en vanskelig situasjon på huset de siste årene.

30 år med festligheter

I februar skjer det spennende ting på Kvarteret. De feirer at det er 30 år siden studenthuset ble åpnet av selveste kronprins Haakon i 1995. 

Etter flere år med brannslukning og en økonomi som ennå ikke har kommet seg helt tilbake på beina, mener Framnes at jubileumsfeiring likevel er en viktig og riktig prioritering. 

– Jubileum skal feires uansett hvor vinden kommer fra, sier hun. 

Jubileumsfeiringen starter allerede 13. februar og varer til 21. februar. Programmet inkluderer blant annet konserter, standup, ølsmaking og ruspåvirket fremføring av Henrik Ibsen. 

Endring i artikkel 14.02.2025

I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det skrevet at Det Akademiske Kvarter gikk 700 000 kroner i minus i 2023. Kvarteret hadde et underskudd på 634 188 kroner i 2023. Dette er en feil som ble rettet kort tid etter publisering. Studvest beklager for denne faktafeilen. 

Powered by Labrador CMS