Studenter strømmet til for å skaffe seg ny garderobe
– På et punkt måtte vi stoppe folk i døren, og de måtte vente fordi det ble for mange i rommet.
Dette sier Anniken Aarrestad (21), mellomleder for events i UKEN og siviløkonomistudent ved Norges Handelshøyskole (NHH). Søndag arrangerte UKEN en byttedag på Det Akademiske Kvarter, der folk kunne gi bort og bytte til seg brukte klær.
– I går fylte vi ti fulle søppelsekker med klær, og i dag har det kommet kanskje dobbelt så mye, sier en fornøyd Aarrestad.
NHH-studenten forteller videre at festivalen arrangerer slike arrangementer for å sette fokus på en bærekraftig livsstil.
– Jeg syns det er veldig kult at UKEN, som har base på NHH, også får til å arrangere bærekraftige arrangementer. Da skjønner man at vi ikke bare profittmaksimerer, men også kan hjelpe til, forteller Aarrestad.
– Klær du faktisk har lyst på
Aarrestad legger også til at majoriteten av klærne som ble levert er klær man kan få kjøpt fremdeles, og at lite ser brukt ut. Det er psykologistudent Kaia Nilsen (19) enig i.
– Det er folk i lik alder som gir bort klær, så det er ikke sånn at du kun finner klærne til «tante Olga». Du finner ting du faktisk har lyst på, sier hun.
Psykologistudenten forteller videre at siden nordmenn generelt har et høyt klesforbruk, er byttedagen et godt initiativ for å gjøre deg mer bevisst på hvor mye klær du kjøper og kaster. Selv er hun ikke så miljøbevisst.
– Jeg ønsker å være det, men jeg praktiserer det ikke. Jeg tar små steg og gjør det jeg kan. Noe er bedre enn ingenting, men jeg har et definitivt forbedringspotensial, sier hun.
– Ypperlig for studentøkonomien
Nilsen forteller at hun deltok på arrangementet fordi hun trengte nye klær, men var spesielt på jakt etter en ny vårgarderobe.
– Det å kunne ha et arrangement der man leverer inn klær og slipper å betale penger, er veldig bra med tanke på studentøkonomien, sier psykologistudenten.
Ole Christian Valdersnes (19), lektorstudent ved Universitetet i Bergen (UiB), er av samme oppfatning.
– Jeg hadde masse klær i skapet som jeg ikke bruker, og tenkte dette er en perfekt mulighet for en student til å skaffe seg klær uten å betale noe som helst, sier han.
Lektorstudenten sier videre at slike bærekraftige arrangementer er viktige fordi det er mye klær som mange har bruk for som bare kastes.
– Jeg har jo funnet en hel bag med klær som jeg aldri kunne tenke meg at noen hadde giddet å kaste.
Ikke så mye for menn
Valdersnes forteller videre at han gir bort ting han ikke bruker lengre, og bytter til seg ting han faktisk trenger. Da Studvest pratet med studenten var han så langt veldig fornøyd med plaggene han hadde funnet. Det var likevel ikke alle de mannlige deltakerne som var like fornøyde med utvalget.
– Jeg er her hovedsakelig for å gi bort det jeg ikke bruker, og kanskje finne meg en ny genser. Men det er bare jenteklær her rett og slett.
Dette sier fysikkstudent Are Granum (22). Han får støtte av sin medstudent Henrik Stolpnes (22).
– Jeg er enig i at det er litt dårlig oppmøte av gutta, sier han.
Granum forteller videre at han har lett i alle second hand butikkene han finner, men at det ikke er et så stort utvalg av herreklær.
– Hva kan man gjøre med det?
– Det viktigste er kanskje at flere gutter blir bevisst på å levere inn klær, så det er nok en jobb for oss, sier Granum.
Likevel understreker begge fysikkstudentene at konseptet med byttedagen er veldig bra, og at de vurderer å arrangere noe lignende selv innad i vennegjengen.
– Henrik har masse klær hjemme som jeg kanskje kunne brukt, og motsatt. Jeg bruker sjeldent mine egne klær egentlig, så det hadde vært ganske greit, forteller Granum.
- Få med deg: Studenter dropper lesesalen
- Les vår anmeldelse av Aurora: Her gikk ikke alt som det skulle