Vettche - et karismatisk boyband

Rogalendingene kombinerer studentilværelsen i Bergen med musikkarriere. I kveld spiller de konsert på USF Verftet. 

GOD OPPSLUTNING: Studvest møter tre av fem medlemmer i bandet Vettche på studenthybelen til vokalist Øyvind Brandal. Fra venstre: Vegar Urstad Lars, Dahle og Øyvind Brandal.
Publisert Sist oppdatert

Når Studvest ankommer avtalt inngangsdør blir vi møtt av en smilende ung mann som presenterer seg som vokalist Øyvind Brandal (21). Det er hans leilighet vi har kommet til. Vi legger fra oss sekkene ved inngangen og går inn i et lyst rom med åpen løsning. Her møter vi resten av bandmedlemmene til Vettche. Lars Dahle (21), som spiller bass i bandet, sitter tilbakelent i sofaen. Straks kommer gitarist Vegar Urstad (21) inn og slenger seg ned sammen med ham. Kun Ådne Rossavik og Sofus Gauksås mangler for at gruppen skal være komplett. 

Alle de fem bandmedlemmene er fra Stavanger og Sandnes, hvor de begynte sin musikkarriere. De tre guttene Studvest møter denne dagen har alle flyttet til Bergen for å studere, som gjør Vettche til et nesten bergensbasert band. 

Det er i nettopp denne leiligheten at mye av magien bak Vettche skjer. Det er her de henger, skriver og lager musikk. 

I STUDIO: I leiligheten jobber kompisene fremdeles med å utstyre musikkstudioet sitt.

Vettche hva vi skal skrive

Da alt begynte i 2019 holdt det med morsomme ideer og tullete tekster. Likevel hadde de navnet på bandet klart allerede fra dag én.

 – Navnet «Vettche» kom fra at vi egentlig ikke visste hva vi drev med, sier Urstad

Ett år senere, da bassisten Lars Dahle ble med i gjengen, begynte det som startet som et sideprosjekt, å bli mer seriøst. Dette var bare begynnelsen. 

I 2020 slapp de låtene «Blåfarga øyner» og «Redd meg». Det tok ikke lang tid før NRK P3 kåret dem til Månedens Urørt. Nyheten ble tatt imot av guttene med gledesrop og feiring. Dette var deres første møte med media og en smakebit på kjendislivet. Det ga mersmak. 

– Hvordan hadde dere reagert om noen sa at dere kom til å bli kjent for musikken?

– Hadde ikke trodd på det, det hadde føles ganske urealistisk, sier Urstad og smiler til kameratene sine.

Handler om viben

Med deres unektelige sjarm og evne til å spre god stemning har de siden 2019 truffet hjertet til flere tusen mennesker fra scenen og på Spotify. 

Det er de tre unge guttene Studvest møter som skriver låtene. Man ville kanskje ha trodd at det var nødt til å bli krangling og uenigheter mellom dem i prosessen, men de mener at det som regel går ganske knirkefritt. 

– Det er en herlig følelse å kunne skrive låtene sammen, sier Urstad. 

Inspirasjonen til melodi og lydbilde kommer ofte fra andre indie-band. Når det gjelder teksten, kommer inspirasjonen ofte fra virkelige hendelser. Brandal forteller at han ikke føler det er noe dypt budskap bak tekstene, men at det handler mest om viben.

– Det er ikke viktig hvilke ord man bruker så lenge sangen i seg selv er bra. 

Studenter om dagen, popstjerner om kvelden

Selv om kameratene har stor interesse for musikken, så er det mye annet å bruke tiden sin på. Som de fleste på deres alder studerer de. Guttene forteller at studiene og artistlivet går ganske hånd i hånd.

Brandal studerer medier og kommunikasjon og tar seg av presseskriv og medieinnhold. Du har kanskje sett han lage internt bergensinnhold på TikTok. Dahle studerer finans og passer derfor på bandets økonomi, mens Urstad har nettopp begynt på psykologistudiet.

Når eksamenstiden er rundt hjørnet blir det naturlig å legge musikken til siden, men guttene er enig i at selv om det kan være utfordrende å studere så er ikke lange pauser fra artistlivet et alternativ.

PRIORITERINGER: Guttene i Vettche innrømmer at musikken ofte kommer før studiene.

– Når man lager musikk for folk, bør man ikke ta pauser, sier Dahle.

– Man må holde på momentet, legger vokalisten Brandal til.

Gjennom artistkarrieren har de fått muligheten til å holde konserter i blant annet Stavanger, Oslo, Trondheim og Bergen.

– Hvordan balanserer dere studier med konsertlivet?

– Stort sett så er konsertene i helgen så det går greit, forteller Dahle.

Konsertene er førsteprioritet for bandet, og det skal mye til for å få gyldig fravær fra disse. De spiller ikke så mange konserter, men legger veldig mye arbeid ned i hver av dem.

–Vi spiller færre konserter og gjør hver konsert viktigere, sier Brandal.

Snart på Verftet

Kommende torsdag, 3.oktober, skal Vettche spille konsert på USF Verftet i Bergen. Mange har allerede sikret seg plass.

– Hvordan tror dere at konserten på torsdag kommer til å gå? 

– Jeg har skyhøye forventninger, flirer Dahle.

På tidspunktet Studvest besøker gjengen har de solgt rekordmange billetter til å være så lenge i forkant av konserten. På dagen av konserten er billettene til studentpris helt utsolgt. Mange av bergens studenter har nok fått med seg at det sjarmerende boybandet fra Stavanger har slått seg ned i byen. Nervene begynner så smått å melde sin ankomst. 

– Jeg håper jeg ikke mister stemmen, sier Brandal til latter fra de andre guttene.

Powered by Labrador CMS