– Vi ønsket å skape romantikk rundt det å drikke
I starten var Cafe Legal et samlingspunkt for kunststudenter. I år feirer baren 15-årsjubileum.
– Man møter alltid andre studenter her, forteller Liva Hoem.
Hun studerer medie- og interaksjonsdesign ved Universitetet i Bergen (UiB) på dagtid, og er en av flere studenter som jobber på Cafe Legal på nattetid. Der har hun jobbet i ett år.
– Cafe Legal er en hyggelig plass der man kan være seg selv, mener hun.
Blant medeierne på Cafe Legal er Gard Haugland, som har vært med siden åpningen i 2003.
– For femten år siden var Cafe Legal et samlingspunkt for kunststudenter, forteller han.
En overvekt av klientellet som frekventerer baren i dag har et skråblikk på samfunnet, forklarer Haugland.
– Det er fremdeles flest som studerer kulturelle eller humanistiske fag som kommer hit.
Kom som du er
Da eierne utarbeidet ideen om Cafe Legal for over femten år siden, hadde de en klar visjon.
– På den tiden liknet alle barene i Bergen på frisørsalonger. Vi ville gjøre det motsatte, forklarer Haugland.
Eierne bodde i Oslo på det tidspunktet, og hentet inspirasjon fra utesteder som Bar Boca og Bar Robinet i hovedstaden.
– Vi ønsket å skape romantikk rundt det å drikke.
Eierne ville skape en bohemsk stemning, men med et visst dannelsesnivå. Cafe Legal er ikke snobbete, men heller ikke skittent, mener Haugland.
Den optimale stemningen
Både medeier Haugland og UiB-student Hoem har mange morsomme minner fra Cafe Legal. En del av dem innebærer stagediving fra baren og folk som faller ned den bratte vindeltrappen.
– Det kan gå hardt for seg når vi spiller 80- og 90-talls listepop i baren, sier Hoem.
Og ifølge studenten er Beyoncé alltid en sikker vinner blant klientellet.
Hoem forteller om en episode fra Cafe Legal som hun husker spesielt godt.
– Jeg hadde skrudd av musikken og stengt dørene for natten, da jeg hørte lyder fra andre etasje. Jeg gikk opp for å undersøke, og der fant jeg en dansende drag queen som ikke var enig i at festen var over, sier Hoem og ler.
Selv om Cafe Legal har overlevd 15 år i en av Bergens travleste bargater, har ikke eierne planer om å pensjonere plassen med det første.
– Jo lenger, jo bedre. Målet er 30 år, sier Haugland.