Leder

Merkbar politikk må til for å øke valgdeltakelsen i studentvalget

Dersom Studentparlamentets verdi skal øke i studentenes øyne, må politikken bli synlig i studiehverdagen.

Foto: Andrea Olsen
Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder. Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis av og for studenter tilknyttet de høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen.

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB) er hjertet i studentdemokratiet til Bergens største studieinstitusjon. Omtalen av organisasjonen er imidlertid sjelden varm, spesielt dersom den kommer utenfra organet. Avtroppende leder for Moderat Liste, Fredrik Brogstad, viste denne våren at kritikken likeså godt kan komme fra innsiden, da han i Studvest reiste et retorisk spørsmål om å legge ned Studentparlamentet.

Kritikken er ikke ny, tvert imot, den er sikkert like gammel som historien om en stadig laber oppslutning i studentvalget. Den lyder som et tilbakevendende sukk over slunkne stemmeurner og sofaer overfylt med studenter som ikke gjør sin stemme hørt, og manglende realpolitiske gjennomslag.

Studentparlamentet bør i større grad omfavne rollen som et slags elevråd, og studentpolitikerne rollen som tillitsvalgte med ett hovedmål for øye: Å kjempe for faktisk politikk som materialiseres i synlige endringer for studentene, og heller la gjengen på Løvebakken ta seg av storpolitikken og grandiose visjoner.

Årsaksgrunnlaget til at valgdeltakelsen lenge har vaket mellom 10 og 20 prosent, er sammensatt.

Blant annet har studentdemokratiet, og dets verdi, alltid vært vanskelig å forstå for enkelte studenter. Dessuten kritiseres titt og ofte politikken som parlamentet fremmer for å ikke føre til faktiske synlige endringer for den gjengse student.

Det er forståelig. Repetetiv kamp om vegetarmat på parlamentets møter, solidaritetserklæringer til kvinner i Iran og nei til oljeboring på Wisting-feltet er kanskje ikke det mest essensielle for studenter, som støter på håndfaste utfordringer i studiehverdagen.

Det er ikke en påstand om at ovennevnte ikke er viktige saker, og at studentpolitikerne ikke fremmer sakene med de beste hensikter, men de angår områder som Studentparlamentet har lav påvirkningskraft på, eller som hovedsakelig angår dem selv.

Dette bidrar nok ikke til å snu de røde pilene når stemmene telles.

19. april åpnet valgurnene for studentene ved UiB. Den neste uken kan rundt 20.000 UiB-studenter stemme på de ulike listene og studentpolitikerne som stiller til valg. De brenner for å medvirke til at små og store tiltak som kan bedre din studiehverdag gjennomføres, og jobber frivillig for dette. Blant annet har de fått gjennomslag for døgnåpent SV-bibliotek og gratis tamponger på utvalgte lesesaler.

Det står det respekt av.

I denne utgaven av Studvest kan du lese om listenes kjernesaker. Gjør deg kjent med disse og valgalternativene dine.

Tross liten reell makt, har listene nemlig mulighet til å påvirke din studietilværelse. Det er også god grunn til å tro at deres påvirkningskraft delvis avhenger av valgdeltakelsen. Nå har du en gyllen mulighet til å bidra til å øke denne gjennom din stemme.

Og la oss håpe at fjorårets vekst i valgdeltakelse gjentar seg i år, og at dine tillitsvalgte kjemper for merkbar politikk gjennom det kommende året.

Slikt kan kanskje trekke velgerne opp av dype sofaer i framtiden.

Godt valg!

Powered by Labrador CMS