Midt i byen (hører studenten til)

Studentene hører hjemme i sentrum. Ikke press oss ut.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder. Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis for og av studenter tilknyttet institusjonene for høyere utdanning i Bergen.

«Lenge, altfor lenge var mitt hjerte uten sang.
Men nu bor jeg midt i byen som jeg gjorde
før engang»

Starten på Rudolf Nilsens dikt fra 1929 gir uttrykk for sannheten unge mennesker med lyst på livet vet: Alt er bedre når man bor i byen. Følelsen av at hva som helst kan skje gir håp. Å vite at man bare er et steinkast unna en av livets mest minnerike dager gjør at man kommer seg gjennom hverdagen. Og de unge gir liv og håp tilbake til byen. 

Likevel presses studentene ut av sentrum. Det er for få og for desentraliserte studentboliger, for få og for dårlige private utleieboliger og umulig å kjøpe egen bolig. På toppen av det hele kommer trusler om studentboliger i Arna. 

Den 2. august kunne Bergens Tidende melde at 3 407 studenter sto i boligkø hos studentsamskipnaden Sammen. Dette var dobbelt så mange som de som allerede hadde fått bolig, mange av dem utenfor sentrum. 

Sammen har konkrete planer om å bygge 1 000 nye studentboliger de neste årene. Noen av disse var planlagt å være i Neumannsgate, men med Bergen Kino vegg i vegg er det klart at støyen blir høy. Prosjektet er derfor satt på vent. Samskipnaden skal likevel ha for at de i hvert fall prøver å organisere studentboliger i sentrum, men har lite makt sammenlignet med det private utleiemarkedet. 

Studentene er godt kjent med bolighaier som leier ut mugne kott til stadig økende blodpris. Prisnivået på utleieboligene er i ferd med å nå bristepunktet. Ifølge NSOs studentindeks fra 2024 har studenter i Bergen, som i tillegg til å studere jobber 12,2 timer i uken, kun råd til å leie 66 prosent av boligene på markedet. På sikt kan vi risikere at folk velger bort Bergen som studentby fordi det er for dyrt å ha en ordentlig studentopplevelse her. 

En ordentlig studentopplevelse er en sentrumsnær studentopplevelse. Ingen unge vil bo i Arna, Robert M. Flatås. Ofte får man høre at prisen på utleieboligene er høy fordi ingen vil bo i utkanten av byen, men forklaringen er tynn. Det er desidert flest utleieboliger i sentrum, og prisforskjellen i byen og i utkanten er ikke stor. En ung sjel med lyst på livet vil heller sitte i et kott i byen, enn i et litt større kott i utkanten til samme pris.

På toppen av det hele har det kommet en ny privat spiller: korttidsleiemarkedet. Den 7. august skrev NRK om utleieren Erik, som hadde sett seg lei av å leie ut bolig til studenter, og heller hadde gått over til korttidsleiemarkedet. Det hadde firedoblet inntekten hans. Denne trenden er med på å presse studentene ut av sentrum. 

I verste fall kan byen på sikt bli som Barcelona, hvor korttidsleiemarkedet trolig skal forbys fra 2028 fordi innbyggerne i byen blir presset ut av sentrum til fordel for turister. Kanskje burde Bergen la seg inspirere, og gi seg mens leken er god? 

Og å kjøpe egen bolig er for de aller, aller fleste studenter en glemmesak. 

Hvis vi skal ha en levende by, må studentene få bo i den. Ikke press oss ut. 

Studenten hører til midt i byen.

Powered by Labrador CMS