Loftfæsthivalen til nye høyder
To år etter at Anders Hareide begynte å holde konserter på sitt eget loft, har arrangementet vokst ut av leiligheten hans og blitt en offisiell festival.
I januar i år skrev Studvest om festivalen i stuen til sammenliknende politikk-studenten Anders Hareide (26). I over to år har studenten samlet venner og bekjente til en festival utenom det vanlige i sitt eget kollektiv. Etter hvert så Hareide at festen måtte ut av leiligheten dersom alle festivaldeltakerne skulle få plass.
– Det kunne ikke vedvare, leiligheten ble for full, forteller Hareide.
Og åtte måneder senere, lørdag 15. september, kunne Loftfæsth-styret åpne dørene på kulturscenen Chagall til den første offentlig versjonen av den hjemmesnekrede festivalen.
Lørdagen gikk over all forventning, med stappfulle lokaler på Chagall, ifølge Hareide.
– Vi ville jo gjøre det skikkelig
Da det ble vedtatt at Loftfæsthivalen skulle forsøke å bli en offisiell organisasjon, var det mye som var nytt for de frivillige arrangørene. Vedtekter måtte formuleres og søknader skulle sendes.
– Vi ville jo gjøre det skikkelig, men det tok oss tre søknader til Brønnøysundregistrene før vi fikk festivalen godkjent, sier PR-ansvarlig Camilla Sæle.
Festivalens overskudd fra inngangsbilletter går til et veldedig formål. Hareide bekrefter at minst 3000 kroner kommer til å gå til Flyktninghjelpen etter lørdagens festival.
– Jeg tror folk trekkes til Loftfæsthivalen av at profitten går til et veldedig formål. Folk bryr seg, mener Camilla Sæle.
En festival for alle
Vi vil at festivalen skal være inkluderende og åpen for alleCamilla Sæle, arrangør
Med navn samlet gjennom bekjentskap og fra tidligere festivaler inviteres alt fra malere, poeter, drag queens og musikere til Loftfæsthivalen.
– Vi ville lage et karneval av innslag, der ingen vet hva som blir det neste, sier Hareide.
For rapperen Alexander Paulsen (30), kjent som Alex P, er det første gang han er med på festivalen, forteller han før lørdagen.
– Hvis jeg ikke hadde blitt spurt, ville jeg nok spurt om å få bli med, sier Paulsen.
Spesielt er rapperen opptatt av Hareides verdier. Han mener de to har mye til felles.
– Jeg er opptatt av at ikke alle må passe inn i samme konvolutt, sier Paulsen.
Kom som du er
Kunstneren Mariah Hjertholm (26) trengte aldri en invitasjon.
– For ti år siden begynte jeg og Anders å snakke om en festival som dette, en som er hjemmekoselig og som har en «kom som du er»-stemning, forteller Hjertholm.
Selv stilte hun ut en samling av 126 tegninger på Loftfæsthivalen lørdag. Hennes første i en planlagt serie.
– Dette blir min første «ordentlige» utstilling, der jeg føler at jeg kan kalle meg for kunstner, sier Hjertholm før lørdagen.
Hun mener at Loftfæsthivalen er en unik mulighet til å få et større publikum.
– Det betyr veldig mye, det er en drahjelp for å komme seg ut i verden, sier Hjertholm.
Satser på integrering
Blant festivalens artister og kunstnere finner man nordmenn, syrere og amerikanere. Hareide er opptatt av at festivalen også skal ha et sosial element, og mener at et variert publikum vil bidra til integrering.
– Vi vil at alle skal kunne kose seg i et multikulturelt samfunn, sier Hareide.
For det iraksk-syriske bandet Habibi, er festivalen en viktig arena, forteller bandmedlemmene.
– Det er ikke lett å jobbe som musiker i Norge, men på Loftfæsthivalen møter vi et nytt publikum, sier Manar Alhashemi (28), som er gitarist i bandet.
Sammen med Mohammed Fader (28) tok han en bachelor i musikk i Syria, og har siden 2015 spilt musikk i Norge.
– Det betyr mye å få være med, vi har lyst til å vise vår musikk fra Midtøsten, sier Fader.