Hjelp, det svir når jeg tisser!

Dette er grunnen til at det kan lønne seg å tisse etter sex.

Publisert

En urinveisinfeksjon (UVI), også kalt blærekatarr, oppstår når bakterier, ofte fra egen endetarm, trenger inn i urinveiene. Det skjer vanligvis gjennom urinrøret, og forårsaker en betennelse i urinblærens og urinrørets slimhinner.

Typiske symptomer inkluderer hyppige toalettbesøk, brennende følelse når du tisser og i noen tilfeller smerter i nedre del av magen eller i korsryggen. Ofte går en UVI over av seg selv etter 3-7 dager hos personer med vulva. Skjer ikke det, må infeksjonen behandles. Det innebærer en kort antibiotikakur på 3 dager. 

Personer med penis har mye lavere risiko for å få en UVI på grunn av anatomiske forskjeller. De bør likevel alltid oppsøke lege ved mistanke om urinveisinfeksjon, da symptomer også kan skyldes andre tilstander som krever behandling, for eksempel en kjønnssykdom.

Har du symptomer på urinveisinfeksjon kan du velge om du vil vente noen dager for å se om det går over av seg selv før du kontakter lege. Da er tipset å drikke godt med vann, for å prøve å skylle ut bakteriene. Når du tar kontakt med legen vil du ofte få en «vent-og-se»-resept som du kan hente ut hvis symptomene ikke går over av seg selv. Har det gått nært en uke når du er hos legen, eller du ofte opplever UVI, vil man gjerne ta litt flere undersøkelser og starte opp antibiotika med en gang. Når du først er hos legen kan du få tatt deg en sjekk for kjønnssykdommer også. 

Hvor ofte man får UVI varierer mye fra person til person, men de aller fleste med vulva vil få en UVI i løpet av livet. Skulle du være uheldig og få UVI ofte finnes det et par ting du kan gjøre for å forebygge. 

Tranebærjuice har lenge vært ansett som et mulig middel for forebygging av urinveisinfeksjoner, selv om det er nokså få vitenskapelige bevis for at det funker. Man tror at visse forbindelser i tranebærjuice kan hindre at bakterier fester seg til urinveiens vegger, noe som kan redusere risikoen for infeksjon. Likevel er det viktig å merke seg at forskning om tranebærjuicens effektivitet er kontroversiell, og studier har ikke funnet en betydelig reduksjon i forekomsten av urinveisinfeksjoner blant de som konsumerer tranebærjuice regelmessig sammenlignet med de som ikke gjør det.

Å drikke nok vann er et godt forebyggende tiltak, samtidig som du passer på å gå på do med en gang du kjenner at du må det. Å drikke nok vann, det vil si rundt 2 liter daglig, vil ofte sikre at du får skylt blæren og urinveiene flere ganger i løpet av dagen. 

Det anbefales alltid å tisse etter sex for å skylle ut eventuelle bakterier som kan ha sneket seg inn i urinrøret under samleie. Dette kan redusere risikoen for å utvikle urinveisinfeksjon. Ideelt sett bør man tisse så snart som mulig etter samleie for å skylle ut bakteriene effektivt, men det er lov å ligge å kose litt før du gjør det. 

Kondom beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner (STI), men dessverre ikke urinveisinfeksjoner da det ofte kommer av egne bakterier som har flyttet seg til urinrøret, for eksempel under sex. Derfor er det fortsatt viktig å gjennomføre andre forebyggende tiltak.

Ubehandlet kan infeksjonen spre seg til nyrene og forårsake videre komplikasjoner, derfor er det viktig å oppsøke lege ved mistanke om urinveisinfeksjon som ikke går over av seg selv. 

Smask og dask, Magnus & Marie. 

Powered by Labrador CMS