Debatt
Det koster ekstremt mye å øke studiestøtten
Debatt: Studenter har også mulighet til å jobbe ved siden av studiene.
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Tirsdag 13. Mars publiserte Studvest innlegget «Staten sier umulig, studentene får de til», hvor studenter fra Økonomiformidlingen problematiserer hvor lite penger studentene får tildelt av staten. Dette er en viktig sak å ta opp, samtidig som den har flere sider enn hva som blir belyst i innlegget.
Et helt sentralt moment som ikke en gang er nevnt i innlegget er studenters mulighet til å ha en jobb ved siden av studiene. Det er riktig at man er student på heltid, dog har de aller fleste studenter en svært fleksibel timeplan. Dette innebærer muligheten til å jobbe ved siden av studiene og på den måten øke sin inntekt og livsgrunnlag.
Når man leser innlegget får man inntrykk av at studenter møter tomhendte til studiestart og må bruke hele storstipendet på litteratur, semesteravgift og kopieringsavgift. Det er dog verdt å nevne at studenter er blant de gruppene i samfunnet som har klart mest ferie. Dette er også en mulighet for å jobbe og spare inn penger for å gjøre studiestarten mindre
belastende.
Det er helt legitimt å stile spørsmål om studenter økonomi. Imidlertid er en av grunnene til at slike spørsmål er kompliserte at det koster ekstremt mye å øke studiestøtten i en slik grad at det faktisk får påvirkning for studentene. Disse pengene må hentes fra et annet sted. I tillegg er det verdt å nevne at Norge har blant verdens mest gunstige støtter under studietiden, samtidig som nedbetalingen på lånet anses som blant verdens rimeligste.
Jeg er åpen for en diskusjon om å åpne for mer støtte til studentene, men dette krever at man i større grad tar hensyn til hele bildet. Vil det være mulig å jobbe mer for studenter? Dette kan også gi nyttig arbeidserfaring. På samme tid er det nødvendig å vurdere hvor disse pengene eventuelt skal hentes fra.