Dette bør du tenke på ved kjøp av bolig
Skal du kjøpe leilighet for første gang? Økonomiformidlingen gir deg tips til hva du bør tenke på.
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Både ferske og mer erfarne studenter kan havne i en situasjon der de skal vurdere å gjennomføre sitt første boligkjøp. I den forbindelse vil vi komme med våre tips for førstegangskjøpere. Tipsene er hovedsakelig basert på egne erfaringer og er ikke en utømmelig oversikt over hva man bør tenke på.
Bli kjent med boligmarkedet i området der du ønsker å kjøpe bolig. Vi anbefaler å undersøke boliger som ligger i samme området og er i samme prisklasse som du ønsker, da vet man hva man kan forvente av prisnivå. Du kan også melde deg opp til budrunder til alle aktuelle boliger. Ikke minst, et åpenbart, men viktig, tips er å gå på visninger. Jo flere visninger til aktuelle boliger man har vært på, jo enklere blir det å styre forventningene til eget boligkjøp.
Kupp boligen raskt. Hvis du har gjort deg kjent med markedet og har innsikt i hva du selv kan forvente av egen bolig, kan du vinne budrunder gjennom å «kuppe boligen», gjerne etter at den kun har ligget ute et par timer på finn.no. Før boligselger har fått innsikt i etterspørsel har du nemlig anledning til å gjøre et godt kjøp gjennom å ta bolig raskt. Selger er åpenbart interessert i å få til et salg, og de vil ofte anse det som veldig positivt å bli raskt ferdig med salget.
Boliger som ligger sentrumsnært i sentrale boligområder vil, basert på historikk, tape seg minst i verdi dersom det er en nedgang i pris i boligmarkedet. Et tips om hva som vil påvirke prisnivå, er etasjen boligen befinner seg i og antall soverom. Erfaringsmessig vil boliger plassert i andre etasje i boligblokker, og har to soverom, stige best i verdi.
Vurdér arbeidet takstmann har gjort. Takstmannen skriver en tilstandsrapport for leiligheten der eiendommen vurderes basert på byggverk og bygningsdeler, kontakt derfor takstmannen direkte og spør om hans vurdering av boligen. Dette kan gi et klarere bilde av tilstanden på boligen, i forhold til den standardiserte tilstandsrapporten (som likevel inneholder relevant informasjon om blant annet tilstands- og energigrad).
Hvordan forhandle med banken. Som førstegangskjøper er det ofte vanskelig å få ønskelig lånemengde, og det første lånet man får er gjerne lavere enn det du ønsker. Vi anbefaler å ta med lånetilbudet til andre banker og be dem overgå tilbudet. Bankene ønsker å ha deg som kunde, derfor vil de ofte være mer tilbøyelige til å øke tilbudet. Fortsett til du har vært innom alle aktuelle banker, det vil bidra til å sikre at du får det høyeste lånebeløpet. Det er viktig å nevne at lånebetingelsene som bankene opptrer med er der for å sikre at låntager kan håndtere lånemengden. Det er derfor ikke nødvendigvis ideelt å forsøke å overstige lånet. Det viktigste er at man har kontroll på økonomien og vet at man har mulighet til å betale ned renter og avdrag.
Gjør deg kjent med fordelsavtaler. Disse kan gi deg bedre betingelser. Som student får du for eksempel spesielt gode betingelser hvis du melder deg inn i Akademikerforbundet. Det er en tilhørende medlemsavgift, men gitt lavere rente blir denne relativt ubetydelig. Yrkesgrupper har også egne foreninger med avtaler som kan gi bedre lånebetingelser, det er derfor hensiktsmessig å sette seg inn i hvilke fordeler du kan få.
Som nevnt er dette tips som stort sett er basert på egne erfaringer. Markeder, boliger og fordeler vil variere, og det er derfor viktig at man setter seg inn i den aktuelle boligen og hvilke fordeler du kan oppnå. Lykke til!