Kapitalismens kvelertak på studentøkonomien: Alle hjerters dag
Valentines skal handle om kjærlighet, men for studenter med stramt budsjett føles det ofte mer som et kjøpepress enn en romantisk feiring.
![Kapitalismens kvelertak på studentøkonomien: Alle hjerters dag Kommentar Valentines](https://image.studvest.no/158497.webp?imageId=158497&width=960&height=548&format=jpg)
Dette er en kommentar. Teksten gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Februar er her etter det som føltes som historiens lengste januar, og med den kommer alle hjerters dag – eller på godt norsk, Valentines. Det merkes.
Butikkene er fulle av bamser, konfekt, røde roser og annet kliss klass. Det stopper ikke der – reklamer fra restauranter som lokker med «romantisk middag for to»-tilbud. Det eneste som mangler, er at fastfoodkjeder skal begynne med spesialtilbud for anledningen. Skal McDonald's også ha tilbud som for eksempel «2 for 1» på sekspakning med nuggets og milkshake på alle hjerters dag?
Kjærlighet er verdt å feire, men hvorfor skal det alltid være knyttet til pengebruk?
Trenger våre kjære egentlig en overdådig stor (og overpriset) teddybjørn? Må man gå ut og spise på restaurant den dagen i året da det er stappfullt av andre par som også betaler overpris for en romantisk middag for to?
Samfunnet elsker å selge oss ideen om at kjærlighet måles i gaver og dyre middager. Men for studenter med et allerede presset budsjett, kan denne romantiske dagen fort føles mer som en økonomisk byrde enn en feiring av kjærlighet. Skal man bruke de siste kronene på en fancy middag, eller holde seg til nudler og håpe at kjærligheten fortsatt blomstrer?
Roser er røde, fioler er blå, stipendet rekker ikke til middag for to.
Og la oss være ærlige: Studenter er ikke de med den tykkeste lommeboken i samfunnet. Likevel utsettes vi for et enormt kjøpepress, ikke bare på Valentines, men året rundt. Ved semesterstart flommer bokhandlene over av pensumbøker og dyre notatbøker, ofte med «rabatt» som egentlig bare lokker oss til å bruke mer enn vi har råd til. Studentrabatter finnes på alt fra nettbrett til botox – ikke fordi noen vil hjelpe oss, men fordi vi er en lett manipulert målgruppe.
Lettlurte, det er vi. For du slipper ikke unna selv om du er singel 14. februar. Kapitalismen har en løsning for det også: Galentine's Day – en dag hvor single jenter oppfordres til å feire vennskap med spakvelder, bobler og gaveutveksling. Hvis du ikke kan bruke penger på en kjæreste, kan du alltids bruke penger på vennene dine. Enten du er i et forhold eller feirer Galentine's med beste jentene, er det vanskelig å ignorere forventningene om å gjøre noe spesielt – og bruke penger på det.
Det er forståelig at penger sitter ofte litt løst når man skal bruke dem på noen man er glad i, ofte fordi de fortjener det. Men kanskje det er på tide å ta et steg tilbake og tenke over hvorfor vi presses til å bruke penger vi egentlig ikke har.
Jeg er ikke en jente som er allergisk mot romantikk, men jeg er allergisk mot at studentøkonomien drukner i kommersielle forventninger. Så si nei. Si nei til overdrevne høytidskampanjer, «rabatter» som tømmer kontoen din, og til ideen om at kjærlighet – enten til en kjæreste eller en venn – må kjøpes. Kjærlighet handler ikke om hvor mye du bruker, men hvem du deler dagen med.
Kjøp gjerne blomster til meg – jeg elsker blomster! Lag gjerne middag til meg – Toro tomatsaus og spaghetti holder i massevis. Man trenger ikke å tømme BSU-kontoen bare fordi kapitalismen har blomstret på Valentines.
Kanskje det er på tide å tenke over hva alle hjerters dag egentlig skal handle om – uten at det er bankkontoen som får hjertesorg.