Svarer UiB-student
Universitetet og krigen mellom Israel og Hamas
Som universitet står vi for åpenhet, ytringsfrihet og respekt for internasjonal humanitærrett, skriver rektor ved Universitetet i Bergen (UiB).
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Kjære Rakeb Erana. Vi lever i en tung tid. Jeg vil forsikre deg om at universitetsledelsen er dypt rystet over bildene fra Gaza og krigshandlingene der. Det gjelder også alle terror- og krigshandlinger siden 7. oktober. Det går ikke en dag på Museplass 1, hvor vi arbeider, uten at vi snakker sammen om krigen og den politiske situasjonen.
Det høye antallet drepte og skadde er sjokkerende. Angrepene går kraftig utover sivile – og spesielt mange barn. Jeg har stor forståelse for det sterke engasjementet i denne krigen. Vi føler sterkt med alle som er direkte og indirekte rammet av konflikten.
Det kommer mange spørsmål til universitetsledelsen om konflikten mellom Israel og Hamas. Den tragiske situasjonen som utspiller seg på Gaza nå berører våre studenter og kolleger sterkt, og den berører det internasjonale storsamfunnet. Det skal være et stort ytringsrom ved UiB, så lenge de ikke er hatefulle, og viser toleranse også for andre ytringer.
Hver dag krigen fortsetter, rammes sivile. Den eneste løsningen er at det blir slutt på krigshandlingene, og at disse erstattes med dialog og diplomati. Sammen med resten av UH-sektoren fordømmer UiB brudd på den internasjonale humanitærretten i krigshandlingene. Humanitær bistand må sikres. Internasjonal humanitærrett, også kalt krigens folkerett, er bindende for alle og skal beskytte sivile i krig.
Universitetssamfunnet har både palestinske og israelske studenter og ansatte, både muslimer og jøder. Disse er våre medstudenter og kollegaer og de står i en svært vanskelig situasjon. Det er svært viktig at vi alle møter dem med omtanke, interesse, toleranse og respekt, samtidig som vi respekterer at konflikten vekker svært sterke følelser. Derfor må vi også verne om et åpent ytringsklima for å snakke om hvordan verdenssamfunnet skal løse en situasjon som er så kompleks, vond og fastlåst. I en slik situasjon skal heller ikke rektor eller universitetet institusjonelt tale med én stemme.
Vi har vitenskapelig ansatte som har solid kunnskap om bakgrunnen for krigen, og som har sterke internasjonale nettverk. Vi har engasjerte, kloke og empatiske studenter. Vi skal bidra med den grundige kunnskapen, med samtaler som krever at vi lytter, og også med den vanskelige kunnskapen som åpner for grunnleggende etiske spørsmål. Og nettopp slik skal vi være en motvekt mot økende polarisering. Som universitet står vi for åpenhet, ytringsfrihet og respekt for internasjonal humanitærrett.
Dette er verdier det aldri har vært viktigere å hegne om enn når det internasjonale konfliktnivået er så høyt som nå.