Nesten én av fem UiB-studenter opplevde drikkepress i fadderuken

Undersøkelsen viser også at nærmere halvparten syntes alkohol var viktig. – Jeg ville personlig ikke deltatt hvis jeg ikke drakk, sier student.

– HELT KONGE! Kristoffer Nypan, Jonas Rahim, Adrian Nordkvelde og Erik Hornes syns det var mye drikking i fadderuka, men det hadde de ikke noe i mot.
Publisert Sist oppdatert

UNDERSØKELSE

  • Svarprosenten blant norske studenter var 25 prosent, mens den blant internasjonale studenter var 23 prosent.
  • 82 prosent av de norske og 73 prosent av de internasjonale studentene var fornøyde med fadderuken.

 

– Det er et press der, men jeg har ikke noe imot det i fadderuken, sier Erik Hornes, som deltok i fadderuken ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med sine medstudenter diskuterer Hornes hvordan de opplevde fadderuken.

En undersøkelse blant nye studenter på UiB viser at 17 prosent av de norske studentene som begynte på grunnstudier sier de helt heller delvis opplevde drikkepress. Blant internasjonale studenter svarte 12 prosent det samme.

Kompisene er enige om at det legges opp til at det skal være en del drikking.

– Å drikke sammen fjerner en del hemninger. Man blir glad, og det er jo helt konge! skyter Hornes inn.

Vil legge til rette for alle

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, forteller at Universitetet er opptatt av å vite hvordan studenter har det i fadderuken. Undersøkelsen blir gjort hvert år.

– Vi vil at det skal være like naturlig å velge ikke å drikke som å velge å drikke alkohol. Vi vil legge til rette for alle studenter, sier Samdal.

– I ungdomskulturen i dag har alkoholbruk gått ned, heller enn opp. Det er ikke alle som starter på utdanning som har begynt å drikke enda. Vi er opptatte av at det er Universitetet de nye studentene skal blir kjent med, både den faglige aktiviteten og andre studenter. Alkohol kan være en del av det, men vi ønsker ikke at det skal være hovedfokus, sier Samdal.

Synes alkohol er viktig i fadderuka
INTERAKTIV. Oddrun Samdal forteller at Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet UiB la om opplæringen til fadderne slik at det ble mer rom for samtale og diskusjon om press på alkohol og sex.

Nærmere halvparten av de som svarte i undersøkelsen mente at alkohol var viktig for å få en god start på studiene.

Les også: Fyll og hærverk på Sammen-hytten får konsekvenser

Hornes og studiekameratene er enige i at for dem ville fadderuken blitt kjedelig uten alkohol. De sier at de selv hadde ansvarsfulle faddere, og opplevde ikke noe direkte press på å drikke fra dem, men det kunne hende at de følte på det fra andre medstudenter.

– Jeg personlig ville ikke deltatt hvis jeg ikke drakk, sier Adrian Nordkvelde som også deltok i fadderuken ved Det humanistiske fakultet.

Beredskapstelefonen ble brukt

Ingrid Handeland, som var Sammens faddervaktleder under fadderuka i år, forteller at hun opplevde tryggheten i fadderuken som god. Hun trekker frem årets nyvinning: beredskapstelefonen til faddervaktordningen.

Undersøkelsen viser at av 1097 respondenter, var det 13 UiB-studenter som svarte at de benyttet seg av beredskapstelefonen. Handeland sier at hun ikke kan gå inn på enkeltsaker, men at de loggførte hendelser med behov for oppfølging.

– Det var et godt tiltak på toppen av de flinke vaktene våre og godt samarbeid med mellom politiet, brannvesenet, utdanningsinstitusjonene, Bergen kommune og resten av Sammen. Systemet fungerte godt takket være armbånd til alle deltakarane i fadderveka, god informasjon fra fadderne om hva telefonnummeret skulle brukes til, og tett samarbeid med utdanningsinstitusjonene om beredskap.

Forsidebilde: Anna Isabella Sveinsson.

Powered by Labrador CMS