– 0,000 prosent sannsynlig at norsk boikott vil påvirke Israel
Espen Barth Eide besøkte Studentersamfunnet sitt frokostmøte. Han mener sikkerhetssituasjonen i dag er alvorlig, og at boikott av Israel ikke er veien å gå.
Det Akademiske Kvarter er fullstappet. Utenfor døren står det en gjeng med palestinademonstranter, og innenfor summer det forventningsfullt.
Et kvarter går, en halvtime, tre kvarter.
Til slutt dukker utenriksministeren opp, 45 minutter forsinket. Espen Barth Eide setter seg ned, og samtalen begynner.
– Det er jo Israel som må slutte å bombe. Israel må være med på Israels våpenhvile.
Espen Barth Eide
Det offentlige ordskiftet mer preget av krig enn på lenge. Europeere har blitt bedt av flere politiske topper om å forberede seg. Den svenske forsvarsministeren stilte opp på barne-tv for å fortelle at Sverige må forberede seg på konflikt.
Natos militære sjef støtter uttalelsen og mener den er viktig. Britenes hærsjef har uttalt at dagens britiske ungdom er en pre-krigsgenerasjon. Sylvi Listhaug har uttalt at det er all grunn for å frykte en storkrig.
– Er det berettiget å ha krigsfrykt?
– Nei, jeg opplever ikke det er riktig å spre krigsfrykt. Men det er prinsipielt riktig at det kan bli krig.
Utenriksministeren forklarer at det likevel ikke er uten grunn at Norge har rustet opp forsvaret sitt.
– Det er en mer krevende tid nå enn da jeg var utenriksminister sist, for bare ti, tolv år siden.
– Bagatelliserer norske myndigheter trusselen, eller er ikke trusselen stor nok?
– Jeg synes ikke vi bagatelliserer trusselen, jeg synes vi er ganske tydelige i alt vi sier. Det er en mer krevende og mer alvorlig tid nå. Men jeg opplever ikke noe behov for å gi folk inntrykk av at krigen er på døra.
– Uro i østeuropa er også vårt problem
Da Eide var på Kvarteret snakket han blant annet om krigen i Ukraina. Norske myndigheter har sagt at Ukrainas kamp også er Norges kamp. Eide forklarer hva som menes med det.
– Det er ikke bare i solidaritet, det er også sånn at Russland er nabolandet vårt. Hvis Russland får smaken på at det er greit å invadere naboland… Jeg tror ikke Norge er neste, men uro på hele det østeuropeiske beltet er også vårt problem.
Samtidig er utenriksministeren tydelig på at han ikke frykter krig i Norge med det første.
– Jeg er mindre bekymret for krig i Norge enn for de krigene vi allerede ser i Ukraina og Gaza, blant annet.
– Boikott er ikke veien å gå
På Kvarteret greier Barth Eide ut om hvordan Norge forholder seg til krigen mellom Israel og Hamas. I utdanningsmiljøet har akademisk boikott har vært mye omtalt den siste tiden.
– Jeg mener at boikott ikke er veien å gå. Jeg tror helt ærlig fra hjertet mitt at det er 0,000 prosent sannsynlig at det vil påvirke Israel om Norge går inn for boikott.
Det er løslatelse av gislene og våpenhvile som skal til for en langvarig løsning. Han peker på at det ikke nytter å boikotte Israel, eller gå inn for en våpenhvile om man ikke har Israel med, sier han.
– Det er jo Israel som må slutte å bombe. Israel må være med på Israels våpenhvile.
Ikke fornøyd med svaret fra Barth Eide
Palestinademonstrantene utenfor inngangdøren fikk ikke lov å demonstrere inne på Kvarteret, og ble forvist til regnet utenfor. Da ministeren kom, satte de seg på første rad med flagg, t-skjorter og palestinaskjerf. Maria Refsland får muligheten til å stille spørsmål til ministeren.
– Du snakker om at det er situasjonen på bakken man må tenke på. Du ramser opp veldig mye av det dere har gjort, men Israel fortsetter å bombe sykehus og flyktningleirer, de har gjort alt som ikke er lov. Altså, hvordan synes du det går, med din metode?
– Jeg vil ikke bare ha våpenhvile denne uka, jeg ville ha det i oktober, det har jeg gått inn for i alle mulige fora. Vi mener det er helt imperativt med en våpenhvile nå, og det bruker vi alle midler på å jobbe for. Men Norge kan ikke innføre det alene.
– Hva synes du om svaret du fikk?
– Han svarte jo på en måte ikke på det jeg spurte om. Jeg spurte om hvordan vi får våpenhvile nå. Han snakket jo bare videre om de «diplomatiske sporene» de følger, men det var jo de jeg spurte om han synes egentlig førte noen vei da. Vi har sett i fire måneder at Israel bare eskalerer og eskalerer volden og går over flere og flere egentlig veldig klare grenser, som å bombe sykehus, svarer Refsland.