1 av 3 studenter sliter med søvn:
– Bekymringsverdig, mener FHI
Hver tredje student har søvnproblemer, og sovemiddelbruken blant unge øker. Folkehelseinstituttet (FHI) mener utviklingen er alvorlig.

– Minst tre netter i uken klarer jeg ikke sove før klokken fire om natten. Noen dager går man rundt og føler seg som en zombie, sier Alberte Berggren Andersen (23).
Søvnmangel har blitt en av de største helseutfordringene blant unge. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) oppfyller 34 prosent av studentene kriteriene for insomni (søvnløshet).
Bekymringsverdig, mener seniorforsker Børge Siversten ved Folkehelseinstituttet:
– Tallene fra SHoT viser at nær én av tre studenter opplevde søvnproblemer i 2021. Dette er et høyt tall, og vi er bekymret for økningen.
Søvnmangel – den nye store folkesykdommen?
Søvnproblemer kan ha konsekvenser for både fysisk og psykisk helse. PhD-stipendiat Linn Nyjordet Evanger ved Universitetet i Bergen forsker på søvn blant unge. Hun ser tydelige mønstre.
Evanger forteller at man allerede fra tenårene kan se hvordan mange unge sliter med døgnrytmen.
– Ungdommer er mer B-mennesker enn voksne, som gjør at mange fra videregående-alder og litt inn i 20-årene kan oppleve vanskeligheter med å sovne i tide.
Hun understreker hvor viktig det er å prioritere søvn, spesielt i studietiden.
– Sover man for lite over tid, ser det ut til at risikoen for psykiske lidelser som angst og depresjon øker. I tillegg kan det bli vanskeligere å konsentrere seg, og man er mer disponert for sykdom, sier hun.
Flere studier peker på en sammenheng mellom insomni og økt risiko for å stryke på eksamen og forlenget studieløp. Videre viser tallene fra SHoT at studenter med mentale eller fysiske lidelser sliter mer med søvn.
Kjemper om søvnen
Kunststudentene Selma Fegth (23) og Alberte Berggren Andersen (23) er blant dem som sliter med søvn.
– Når jeg ikke får sove ligger jeg bare å tenker. Hovedutfordringen er å få hodet til å bli stille. Som student er det alltid noe nytt å lære og løse, sier Fegth.
Stress og overstimulering gjør det vanskelig å roe ned om kvelden.

– Jeg vet jo at man skal legge seg og stå opp til faste tider, men det er krevende i praksis, for vi jobber ofte ganske sent på kvelden, sier Andersen.
I tillegg skaper skjermbruk problemer.
– Man blir aldri helt avkoblet fra mobilen. Kroppen er alltid forberedt på å svare på meldinger. Det er vanskelig å distansere seg fra, sier Fegth.
Mangelen på søvn skaper problemer i studiehverdagen.
– Som student kan man lettere tilpasse dagene, men det er frustrerende å ikke prestere så godt som man ønsker fordi man ikke har sovet, sier Andersen.
Studentene har også laget en kunstutstilling om søvnproblemer. Responsen var overveldede.
– Det kom mange vi ikke kjente og flere sa at de forstod hvordan det er, sier Fegth.

For dem handler søvnmangel også om ensomhet.
– Søvn er en noe man står veldig alene i. Det kan føles som om verden er delt inn i to: de som sover godt, og de som ikke sover godt. Det er er ganske vanskelig å forstå hverandre.
Skjermen kan ha skylden
Skjermbruk øker blant unge. SHoT-undersøkelsen viser at 53 prosent av studentene anser seg selv som avhengige av sosiale medier, og 86 prosent bruker elektroniske medier etter leggetid. I snitt bruker studentene syv timer daglig på skjerm.
Ifølge Evanger er stress og større livsendringer blant årsakene til studentenes søvnproblemer.
– Studietiden en periode av livet hvor man ofte har en ustrukturert hverdag. Mange har ustrukturert døgnrytme og jobber med studier sent på kvelden. Det kan gjøre det vanskeligere å koble av, sier Evanger.
Tall fra Reseptregisteret viser også en dobling i bruken av sovemedisin blant unge voksne mellom 20 og 24 år, siden 2019.
Sammen Søvnskole: – God søvnhygiene er viktig
Sammen tilbyr Søvnskole for studenter med søvnproblemer og har gruppehandling for studenter som sliter med søvn. Evanger er én av to behandlere som driver Søvnskolen og forteller at tilbudet er populært.
– Enkelte får sine første episoder med insomni i forbindelse med eksamen. Det er også vanlig å oppleve kortvarige søvnvansker rundt eksamen. Det viktigste er å ikke stresse for mye rundt søvnen.
– Hvilke råd har du til studenter som sliter med søvn?

– Å ta søvnhygiene på alvor, komme seg opp til omtrent samme tid hver dag og finne en døgnrytme som passer på det jevne. Samtidig er det viktig å huske på at vi tåler perioder med korte søvnvansker.
Evanger forteller videre at det er andre faktorer som også kan påvirke søvnen.
– Pass på å få dagslys. Vær forsiktig med bruk av koffein. Fysisk trening er bra, men forsøk å avslutte trening de siste tre timene før du legger deg. Tillat også å legge fra deg studiearbeidet i tide. Man trenger tid til å koble av på slutten av dagen, sier hun.
For studenter som opplever vedvarende søvnproblemer som man ikke klarer løse gjennom vanlige søvnhygieneråd, anbefaler Evanger å ta kontakt med fastlege eller studenthelsetjenesten.
– Det er altfor mange som sliter med kroniske søvnvansker uten å søke hjelp. Søvn er avgjørende for både fysisk og psykisk helse, og det finnes løsninger for dem som strever, sier Evanger.