– Alt for dårlige på å bruke kondom!
Det er testdag for klamydia, gonoré og andre kjønnssykdommer på Studentsenteret. Fram til nå har det rent inn med studenter.
– Da er det bare å gå inn på do og gjøre det du må.
Adrian Dretvik er frivillig i Medisinernes seksualopplysning (MSO), og forklarer en annen student hvordan man gjennomfører en test for klamydia.
Kritthvite smil, gensere i skittlesfarger og testpinner av ulikt slag møter deg om du går inn på Studentsenteret denne høsttorsdagen. Det er tid for den årlige testdagen for klamydia og gonoré som arrangeres i samarbeid mellom Bergen kommune og MSO.
Dretvik sitter bak en pult sammen med sine medfrivillige og instruerer studenter som er kommet for å teste seg for ulike kjønnsykdommer.
– Én i minuttet foreløpig
Magnus Torvik er nestleder i MSO og forklarer at det ikke er noe problem om de sprenger kapasiteten og får inn flere som vil teste seg enn de har planlagt for.
– Vi henter bare flere om det trengs.
Han forklarer at det i løpet av den første timen de har holdt åpent i snitt har ramlet inn én student i minuttet.
– Tidligere år har det vel vært rundt 300 som testet seg. I år satser vi på 400-500. Men det gjør ikke noe om det kommer 600 heller, for såvidt.
Helene Tveit Akselsen sitter også på andre siden av pulten for å ta imot de som vil teste seg. Hun er tydelig på at nordmenn flest må skjerpe seg.
– Folk i Norge er alt for dårlige på å bruke kondom!
Det er kun det tynne laget med gummi som hindrer smitte av klamydia og gonoré. Og påstandene til Akselsen er ikke grunnløse.
Norge er nemlig i verdenstoppen når det kommer til smitte.
Norge – klamydianasjonen
Folkehelseinstituttet (FHI) skrev i mars at antall tilfeller av klamydia og gonoré økte betydelig i siste halvdel av 2022. Gynekolog Siri Kløkstad i Sex og Samfunn sa til Sykepleien at Norge topper en lei statistikk.
– Norge er i verdenstoppen i forekomsten av klamydia, sett i forhold til antall innbyggere. Det må vi gjøre noe med.
I fjor høst skrev Studvest om at det tok tre timer for student Amelia Gomez Snerte å teste seg for klamydia på Engen helsestasjon, som nå er flyttet til Møllendal. Det var lange køer og dårlig system da hun trengte svar på om hun var smittet.
Kanskje er det derfor at drop-in tilbudet på Studentsenteret er såpass populært.
Da Studvest tidligere i høst intervjuet overlege Gunnild Sellevoll Hunskår ved poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer (SOI) på Haukeland, fortalte hun at de forberedte seg på storinnrykk etter fadderuka.
– Vi er spente på hvordan høsten blir.