Årets sikreste vårtegn: Demonstranter utenfor rektors kontor
Palestinademonstranter forlanger akademisk boikott av Israel.

Rundt 20 studenter var samlet utenfor Margareth Hagens kontor for å demonstrere mot Israels okkupasjon av Gaza, onsdag denne uken. Et av kravene deres er at Universitetet i Bergen (UiB) skal innføre akademisk boikott av Israel. Dette innebærer at UiB skal kutte alle utvekslingsavtaler og forskningssamarbeid med israelske institusjoner.
Demonstranter reagerer
– Når UiB velger å samarbeide med institusjoner i et land som Israel, så legitimerer de drap. Man har bevist at universiteter i Israel er medskyldige i folkemordet. De er med på å utvikle teknologien som fører til en etnisk rensing av palestinere. Det sier Bisan Alamleh, leder for organisasjonen Aktivister for Palestina, som står bak demonstrasjonen.

– De har allerede innført delvis akademisk boikott av Russland, og det er på tide å gjøre det samme mot Israel.
Alamleh forteller videre at de vil fortsette å demonstrere for Palestina og akademisk boikott av Israel, frem til de blir hørt av rektor og universitetsstyret.
– Vi teltet i Camp Falastin, her på Muséplassen, i 48 dager i fjor. Vi ble ikke hørt og de har ikke gjort noe for å hjelpe vår sak. De ignorerer oss, og tror at vi vil gi oss.
– Det vil vi ikke, og vi skal fortsette å demonstrere i forskjellige former for å oppnå en akademisk boikott, forteller Alamleh.
Ikke direkte samarbeid
Rektor ved UiB, Margareth Hagen svarer på kritikken fra demonstrantene.
– UiB samarbeider ikke direkte med israelske institusjoner, men det finnes enkelte forskningsmiljø som samarbeider med forskere fra Israel, forteller Hagen.

På spørsmål om hva ledelsen ved UiB tenker om at demonstrantene skal demonstrere frem til de oppnår akademisk boikott, svarer Hagen:
– Styret har diskutert og behandlet spørsmålet om akademisk boikott i to omganger. Utover det har jeg ingen kommentar.
Universitetsstyrekandidatene svarer
Harper Lundblad, styremedlem i Aktivister for Palestina, oppfordrer alle i forsamlingen til å stemme i studentvalget som pågår frem til 9. april. Hun erklærer sin støtte til Venstrealliansen i studentparlamentsvalget og Yimin Dong i universitetsstyrevalget.
Av de andre kandidatene til universitetsstyret er både Styrk Garang og Hedda Simonsen enige med demonstrantene.

– Vi støtter både en akademisk boikott og andre tiltak som støtter utsatte studenter i hele verden. Et eksempel er å øke støtten til «Students at risk» og «Scholars at risk».
– Vi vil også jobbe videre med saken om at UiB skal utrede mulighetene for å la palestinske medisinstudenter fullføre utdanningen sin her, slik som de har gjort på Universitetet i Oslo.
De sittende representantene, Victor Botnevik og Sigrid Vorland svarer i en mail til Studvest at de ikke prinsipielt er imot akademisk boikott.

– Samtidig er dette en universitetspolitisk beslutning som må tas av hele universitetssamfunnet. Så vidt oss bekjent, foreligger det ingen forskergrupper, programstyrer, instituttråd eller fakultetsstyrer som ønsker å innføre akademisk boikott.
– Det er heller ingen formelle studentorgan ved UiB som har vedtatt å arbeide for akademisk boikott, ei heller Studentparlamentet i Bergen. Vi kommer ikke til å foreslå eller vedta en akademisk boikott, når dette er stikk i strid med den rådende opinion ved Universitetet i Bergen, forteller Botnevik.
Studvest har forsøkt å komme i kontakt med Yimin Dong, men har ikke lyktes.