Boikotter eksamensavgift

UiB motsetter seg regjeringens forslag om avgift for å gjenoppta eksamen man allerede har bestått. Det kan koste universitetet 6 millioner kroner. 

BOIKOTT: Eksamensavgift er et brudd med gratisprinsippet mener utdanningsinstitusjonene. Nå vurderer flere å følge Uibs eksempel.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er svært urettferdig og de allerede dårligst stilte studentene er i fare for å bli påvirket.

Det sa rektor Margareth Hagen til Studvest om regjeringens forslag om at uinversitetene bør kreve egenbetaling dersom studenter velger å ta opp eksamener som allerede er bestått.

Nå velger UiB å boikotte kravet. Det meldte Khrono tidligere i dag. 

Kommer med kostnad

For å sikre at universitetene implementerer ordningen har regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2025 kuttet bevilgningen til universiteter og høyskoler tilsvarende et anslag på økte inntekter fra egenbetalingen. 

Khrono anslår at kuttet for UiB sin del kan være på drøye 2 millioner kroner i 2025 og drøye 4 millioner i 2026.

– Vi tar kuttet flatt i organisasjonen, så får vi se hvordan dette utvikler seg. For oss er det viktigere å legge til rette for god kvalitet og oppfølging av studentene, sier Hagen til Khrono.

Andre er i tenkeboksen

Flere av utdanningsinstitusjonene Khrono har snakket med vurderer det samme.

Prorektor Stig Tenold ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener forslaget er problematisk og i strid med gratisprinsippet. 

NHH har imidlertid ikke besluttet om de vil avstå fra ordningen. 

Det samme gjelder for Høgskulen på Vestlandet. De sier til Khrono at de er usikre på hvilken gevinst egenbetaling kan gi dem og de trenger tid til å diskutere dette internt før de kan svare på hvordan de vil håndtere det.

Powered by Labrador CMS