Cubansk kunstner får Raftoprisen 2024

Vinneren har vært politisk fange siden 2022, men nå håper Raftostiftelsen at han kommer til Bergen til prisutdeling i november.

ÅRETS VINNER: Kunsteren har i flere år protestert mot det autoritære regimet i Cuba.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag morgen ble det kunngjort at Luis Manuel Otero Alcántara vinner Raftoprisen 2024. 

Alcántara soner en fem års dom i et høysikkerhetsfengsel utenfor Havanna. Hver uke har han to telefonsamtaler med omverdenen. Ingrid Hoem Sjursen er leder for priskomiteen og forteller at Alcántara vet om prisen.

– Han er veldig glad og takknemlig, sier hun. 

Alcántara har jobbet med performancekunst og har vært et sentralt medlem av San Isidro-bevegelsen. Gruppen består av kunstnere, akademikere og journalister som kjemper for ytringsfrihet. Blant annet har de organisert demonstrasjoner, noe som er sjeldent i Cuba. 

Amnesty forteller at gruppen har vært under overvåkning og trakassering som går imot internasjonal lov. 

Den afro-cubanske kunsteren har sittet i fengsel siden 2022 på bakgrunn av «Forakt, offentlig uorden og fornærmelser mot nasjonale symboler», men har blitt avhørt av politiet flere ganger siden 2016. I 2021 ble han anholdt for å ha annonsert at han skulle delta i protester i Havanna. 

Cuba er omtalt som et av landene med mest begrensninger på media og media er styrt og kontrollert av staten.

Sette søkelys på kunstnere 

Raftoprisen går årlig til personer eller organisasjoner som jobber med å fremme menneskerettigheter. Fjorårets vinner var Defence for Children International - Palestine (DCIP) og fire av tidligere vinnere har i ettertid vunnet Nobels fredspris. I tillegg til et diplom tildeles vinneren 20 000 amerikanske dollar. 

– Det aller viktigste for oss er en person som kjemper for menneskerettigheter på en fredelig måte. Det er hovedkriteriet. I tillegg har Raftostiftelsen en tradisjon i å sette søkelys på situasjoner som ikke får så mye oppmerksomhet i mediebildet. Cuba er et eksempel på en situasjon som går under radaren med tanke på andre store konflikter i dag, sier Hoem Sjursen. 

– Det er en av de første gangene prisen går til en kunstner, hvorfor valgte dere dette fokuset? 

– Vi ønsket å sette søkelys på viktigheten av kunst og kunstnere i å fremme samtidspolitikk og skape endring. Kunstnere er ofte spesielt utsatte for menneskerettighetsbrudd, både i Cuba og i resten av verden, sier hun.

KOMITÉLEDER: Ingrid Hoem Sjursen har ledet arbeidet med å finne en vinner.

Leder for Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt, sier de skal bruke prisen til å kjempe for at Alcántara og andre politiske fanger løslates. 

– Hvordan blir samarbeidet med vinneren i året som kommer? 

– Hvordan samarbeidet ser ut varierer fra vinner til vinner. I år vil det handle om oppmerksomhet og å prøve å få opphevet en fengselsdom som er helt urimelig, sier han og legger til:

LEDER: Leder av Raftostiftelsen oppfordrer studenter til å engasjere seg

– Vi håper vi kan få han fri og at han kan komme hit. Hvis ikke håper vi flest mulig, også studenter blir med å vise solidaritet og vise støtte. 

Johanne Ulriksen Skogseth er jusstudent og leder studentgruppen til Rafto. Siden januar har hun også vært med i priskomiteen. Skogseth opplever at Raftostiftelsen er en organisasjon hvor studenter får ta stor del av arbeidet. 

– Det har vært litt stress fordi alt var hemmelig, blant annet fordi vi tok kontakt med områder hvor folk ikke vet helt hva de ønsker å si. Men det var også veldig meningsfullt ved at man kan bidra til at en organisasjon eller person får heder. 

Raftokonferansen blir avholdt 9. november og selve utdelingen foregår 10. november.

Powered by Labrador CMS