– Det er veldig trist at klima og miljø når så dårlig ut
Julie Thorsen fikk tidlig et innblikk og erfaringer i mediebransjen. Rett etter at hun hadde fullført bachelorgraden i medier og kommunikasjon, fikk hun jobb som reporter i TV 2.
– Kan du fortelle litt om din vei inn i mediebransjen?
– Det startet med stupingen, hvor flere av de lokale mediene i Bergen intervjuet meg og skrev saker i forbindelse med dette. Så var det deltakelsen min i NRK Super programmet «Best i mest», som faktisk vant VM i BarneTV. Det var gjennom denne serien at det gikk opp for meg hvor gøy jeg syntes det var å være foran kamera. Det var bare noe som var veldig kjekt med oppmerksomheten etterpå, både det gode og det dårlige. Når tiden kom for å søke på studie, visste jeg egentlig ikke hva jeg ville gjøre. Men så fant jeg ut at medier og kommunikasjon var en ting, og med den utdanningen blir man jo veldig allsidig. Så når jeg var ferdig med å studere, søkte jeg sommerjobb hos TV 2, også var jeg bare sinnsykt heldig som fikk stillingen.
– Hvorfor tror du at du fikk jobben hos TV 2?
– Jeg har mye tidligere erfaring med sosiale medier: Jeg har hatt ansvar for blant annet kontoen til stupeklubben, i tillegg til mine egne. Jeg var den nest mest fulgte brukeren på Musical.ly (forgjengeren til Tiktok, journ.amn) i Norge, hvor jeg hadde en halv million følgere. Den lånte jeg også ut i en periode til mindre brukere, slik at de kunne bygge opp sine egne profiler. Men jeg endte opp med å selge den brukeren til en magiker for mange år siden. Så jeg har jo bygd opp et par profiler som jeg tipper var noe de så etter. Jeg fortalte også i søknaden at selv om jeg ikke hadde så mye tidligere erfaring, så hadde jeg ekstremt lyst, noe jeg tror bidro til ansettelsen.
– Hva er en ting i nyhetene du synes folk burde bry seg mer om?
– Alt. Sånn som jeg jobber så skriver jeg ikke så mye selv, jeg bare formidler det videre ut til de unge. Så de sakene vi velger ut, er jo det vi vil at folk skal bry seg om. Det er jo veldig trist at for eksempel klima og miljø når så dårlig ut. Det er ingen som har lyst å se på det, men vi vet at vi må lage det. Vi vil jo at folk skal bry seg om alt, men oppi alle konfliktene og alt det vanskelige, så prøver vi også å vise frem det gode i verden. Det er vanskelig, spesielt hvis noen mener at du tar en side i en sak, for vi skal jo ikke gjøre det. Vi vil at folk skal være opplyst, men også forstå at hele verden er ikke ond, selv om det kanskje kan virke slik.
– Føler du Tiktok har hatt noe å si for karrieren din?
– Ja, det hjalp meg nok med jobben og har gitt meg mange gode erfaringer som har hjulpet meg med å bruke Tiktok som et nyhetsformat.
– Blir du gjenkjent på gaten?
– Innimellom, det har blitt litt i epoker. Først var det Musical.ly-Julie jeg ble gjenkjent som. Så var det «Best i mest»-Julie. Deretter var det en liten periode med ingenting, før jeg nå er kjent som TV 2-damen. Så det er morsomt, men samtidig litt rart. Det er flere som hvisker det og tror at jeg ikke kan høre det, eller så stirrer de bare på meg. Da pleier jeg å vinke til dem hvis jeg får det med meg.
– Er det noe du synes er kleint med Tiktok?
– Uff ja, absolutt alt er kleint. Men jeg tror det hadde vært enda mer kleint hvis jeg ikke hadde nådd ut til noen i det hele tatt.
- Bergens Beste Bistro: Arti Indisk på Danmarks Plass. Bare fordi jeg tror at det er der jeg har vært mest.
- Bergens Beste Bydel: Danmarks Plass. Siden jeg er født og oppvokst der.
- Bergens Beste Byfjell: Løvstakken
- Bergens Beste Badeplass: Ado Arena
- Bergens Beste Bakverk: BIT!
– Hva er din favoritt Tiktok-trend?
– Alle som har med dansing å gjøre!
– Vi har jo fått med oss deltakelsen din i «Best i mest» for nå 10 år siden. Visste du tidlig at du ville bli et kjent ansikt i media?
– Jeg hadde ingen anelse. Når jeg sa ja til å være med, så skjønte jeg ikke helt hva jeg sa ja til. Faren min elsker kamera, så jeg har nok det fra ham. Jeg elsket oppmerksomhet, så det var nok å nevne ordet «TV-serie» for å overtale meg til å bli med.
– Du har lenge vært aktiv med stuping, hvordan har det vært å balansere dette med andre forpliktelser?
– Hele livet mitt har jo vært stuping før jeg bestemte meg for å gi meg i tredjeklasse på videregående. Det var treninger to ganger om dagen, og på hverdager kunne jeg være ute fra halv seks om morgenen til halv åtte på kvelden. Det var jo ikke et liv. Så jeg er glad for at jeg har andre ting å finne på nå. Samtidig tar TV 2 alt av tiden min nå.
– Hva har det betydd for deg å være med i både BSTV og Studentradioen?
– Jeg har lært masse. Selv om jeg begynte i BSTV under korona, så vi lagde nesten bare koronasaker, og alt jeg ville var å lage noe annet. Så det ble litt amputert og jeg følte ikke jeg fikk utnyttet BSTV fullstendig. Men nå er jeg med i studentradioen, og det er mye friere. Vi har vårt eget program og vi kan bestemme så og si alt vi har lyst til å gjøre.
– Hva savner du mest fra studietiden?
– Timeplanen som ikke eksisterte: Jeg hadde kun to forelesninger i uken. Man vet ikke hvor godt man har det før man plutselig står i arbeidslivet og jobber syv timer hver dag, også er du for sliten til å gjøre noe som helst når man kommer hjem igjen.
– Hvordan har overgangen fra å være student til å gå rett ut i jobb vært?
– Egentlig så har jeg håndtert det ganske bra, fordi jeg var så innstilt på at dette er noe jeg virkelig har lyst til å gjøre. Jeg har fokusert på å gi absolutt alt, bare det å være på jobb og bli sett. Så jeg tror at jeg tok med meg den toppidrettsinnstillingen inn i arbeidslivet, hvor alt bare handlet om at jeg hadde lyst til å bli værende og bevise at jeg også fortjente å være der.
– Hvilke råd ville du gitt til andre studenter som ønsker seg en karriere i mediebransjen?
– Den ene tingen jeg gjorde som jeg tror virkelig hjalp, var at jeg skrev bacheloren min ett år tidligere fordi vi hadde muligheten til det. Deretter hadde vi 60 frie studiepoeng, hvor jeg det siste semesteret bevisst valgte emner som hadde eksamen tidlig. På den måten var jeg ferdig i mars, og det gjorde meg jo supertilgjengelig for å være sommervikar. Det funket, og jeg begynte kjempetidlig rundt den 15. April i TV 2. Så det er mitt beste tips om man har muligheten til det.
– Har du noen råd du vil gi til studenter generelt?
– Nyt tiden! Fordi plutselig så blunker du også er det over. Man setter ikke nok pris på det å bare sitte på studentsenteret, eller sitte med medstudenter og lese og snakke. Så selv om det er kjedelig der og da og du føler at tiden bare går, så vil du ikke ha tid til mye av det etterpå. Så sett pris på det!
Les flere nyhetsportrett:
- Kulturministeren: – Nå skal ikke jeg ta en Erna Solberg
- Camilla Stoltenberg: – Positivt opplevelse å være korona-kjendis