– Dette er trist. Her har mange sviktet
Det mener studentleder Håkon Mikalsen om at 3000 studenter ifølge en ny undersøkelse har blitt utsatt for seksuell trakassering av underviserne sine.
Undersøkelsen er gjort blant studenter ved tre universitet og to høgskoler. Ett prosent av studentene svarer at de har blitt utsatt for seksuell trakassering av en ansatt, som ifølge NRK på landsbasis tilsvarer rundt 3000 studenter.
I tillegg svarer åtte prosent at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter. Det tilsvarer rundt 24.000 studenter på landsbasis.
Undersøkelsen ble foretatt av Universitetet i Agder.
Les også: Dette gjør du om foreleseren din vil rimme deg
– Over tre tusen er rystende. Dette er trist. Her har mange sviktet, sier en opprørt Håkon Randgaard Mikalsen, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB) til Studvest.
– En forferdelig ukultur
Mikalsen krever nå at universitetet tar grep.
– Vi forventer at det settes i gang tiltak fra ledelse på alle nivåer. Dette er en forferdelig ukultur, hvor det må være helt tydelig at vi har nulltoleranse, sier han.
– Overrasker tallene deg?
– Flere saker den siste tiden har vist at dette er strukturelt og svært omfattende. Og her ser vi tydelig at akademia ikke er noe unntak, sier parlamentslederen.
Han mener at universitetet må vise gjennom handling at de tar problematikken alvorlig.
– Studenter må få vite hvordan en varsler og institusjonene må vise gjennom handling at de tar tak i sakene. Videre burde UiB kartlegge omfanget bedre, både blant studenter og ansatte.
Bekymret over manglende innrapportering
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, forteller at han og rektorer fra hele landet ble presentert for tallene for flere dager siden da Universitets- og høgskolerådet var samlet.
– Så høye tall var vi faktisk ikke forberedt på, forteller rektoren.
Han uttrykker bekymring for at universitetet på tross av de høye tallene kjenner til få konkrete saker.
– Vår største utfordring er at få saker blir rapportert slik at vi kan håndtere dem. Det er bekymringsfullt. Vi har et behov for å skjønne mer av hvorfor slikt ikke meldes inn, mener han.
Universitets- og høgskolerådet har nå nedsatt en komité som skal finne tiltak mot seksuell trakassering i akademia, men UiB-rektoren vil ikke sitte pal og vente.
– For institusjonen selv er det ikke noe grunn til å vente på hele sektoren. Når det gjelder lærer/student-relasjonen tror jeg vi skal ta en sondering med studentombudet vårt om vi trenger å styrke opplæringen av våre undervisere, av hva vi mener er akseptabel og uakseptabel atferd.
Olsen påpeker at universitet har etiske retningslinjer internt, men at det er viktig at alle ansatte blir kjent med hvordan de skal opptre.
– Studentparlamentet mener at noen har sviktet. Er du enig?
– Ja. Med så høye tall er det noen som har sviktet, konkluderer Olsen.
– Krav på en trygg studietid
Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Mats Beldo, reager sterkt på tallene og forventer handling.
– Alle studenter har krav på en trygg studietid, det er fullstendig uakseptabelt at studenter opplever uønsket seksuell oppmerksomhet fra ansatte og medstudenter. NSO forventer at institusjonene får på plass ordentlige varslingssystemer som sikrer studentenes trygghet i studietiden, sier han til NTB.
Les også: Talsperson i Høyre: – Jeg lover at den nye vaktordningen ikke skal ødelegge for Kvarteret