Disse NHH-studentene tar over ei studentforening i endring
Nytt bachelorprogram, flere internasjonale studenter og interne omstruktureringer i studentforeningen. Neste års kjernestyre får bryne seg på både et NHH og et NHHS i historisk endring.
Ved årets høstvalg ble blokka WiiFiks, ledet av Karoline Aasnæs, stemt fram til å ta over plassene i Kjernestyret til Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS) i 2024.
Alle styrevervene i studentforeninga lyses ut separat, men det har vært vanligst å samle ei blokk og stille samlet til alle vervene. At WiiFiks skulle fylle de fleste plassene i Kjernestyret var ingen overraskelse, siden det heller ikke i år stilte flere blokker til valget.
Spenning oppsto derimot rundt den nye stillingen som organisasjonsansvarlig, som hadde hele to kandidater.
Til slutt var det likevel WiiFiks egne Alexander McKinney Wist som gikk av med seieren.
– Det var jo et stort usikkerhetsmoment under valguka, men det er jo veldig bra for NHHS at det er konkurranse. Selv om det er stressende der og da, er det viktig for studentdemokratiet, erkjenner Wist til Studvest.
Det tror også Aasnæs er mye av grunnen til årets gode valgoppslutning. I år gikk nemlig 30 prosent av studentmassen på NHH til urnene, en nærmest dobling fra fjorårets beskjedne 16 prosent.
Vanskelig å endre på blokksystemet
Blokksystemet i NHHS-valget er stadig oppe til diskusjon. Etter fjorårets valg luftet Kjernestyret 2023 ideen om å iverksette endringer for å senke terskelen for deltagelse.
Årets valg ble likevel arrangert som før.
Selv om det kommende Kjernestyret også ser svakheter ved systemet, setter de pris på å kunne stille som en gjeng. De føler seg trygge på at de har et felles mål de kan samarbeide mot, og at de representerer et bredt utvalg av studentforeningen.
HR-ansvarlig Kjersti Nøttum Haaland tror en eventuell endring av blokksystemet er lettere sagt enn gjort.
– Da jeg begynte på NHH og hørte om blokksystemet for første gang synes jeg også det hørtes helt sykt ut. Jeg tror likevel ikke at man bare kan fjerne det uten videre. Da må hele NHHS gjennom en kulturendring, og det tar mer tid enn bare et foreningsmøte, sier hun.
– Hvordan endte dere opp som blokk?
– Ikke alle kjente hverandre fra før. Noen av oss ble kontaktet av tidligere kjernestyrer, som satte en liten idé i hodet vårt. Så utviklet det seg derfra, og vi forhørte oss med folk som hadde interesse og som vi trodde kunne gjøre en god jobb, forteller Aasnæs.
Vil ikke overkjøre de norske studentene
Endringer blir det derimot i studietilbudet. Fra neste høst vil NHH for første gang tilby to bachelorprogram for sine studenter. Den nye linja med navnet Business, Economics and Data Science (BEDS) tar 100 plasser fra den eksisterende linja Bachelor i økonomi og administrasjon (BØA). Det håper Kjernestyret vil gå sømløst for seg.
– Vi må fortsatt snakke mer med ledelsen på NHH, men vi vil at den nye bacheloren skal være en del av NHHS på lik linje med den vi har nå. Det skal ikke være noe skille mellom studentene, forteller Haaland.
På BEDS-bacheloren vil all undervisning foregå på engelsk, og internasjonale studenter vil for første gang kunne gå hele studieløpet på NHH.
Haaland tror studentforeningen trekker mange av søkerne, og håper kulturen kan bevares for alle studentene til tross for endringene. Hennes rolle som HR-ansvarlig skal blant annet ha direkte fokus på internasjonale studenter, og hun er forberedt på at det må gjøres tilpasninger for dem.
- Leder: Karoline Aasnæs
- Organisasjonsansvarlig: Alexander McKinney Wist
- Økonomiansvarlig: Lars Ludvig Helland
- Studentpolitisk ansvarlig: Sivert Abrahamsen
- Markeds- og kommunikasjonsansvarlig: Kristiane Morewood Thoen
- Arrangementsansvarlig: Paul Søberg Vaglum
- HR-ansvarlig: Kjersti Nøttum Haaland
- Driftsansvarlig: Håvard Fagerholt
– Så langt har det vært flest studenter som snakker norsk, så det er nok ikke så rart at fokuset på de internasjonale studentene ikke har vært der. Hvis behovet nå øker er det noe vi må kommunisere ut til gruppene.
Samtidig mener Haaland det er viktig at ikke de norske studentene overkjøres totalt.
– Jeg ser for meg å være 19 år og komme til en skole der alt skal skje på engelsk, det hadde jeg selv synes vært skremmende. Vi må ha en dialog med begge parter, og ikke bare fokusere på den ene siden.
- Les mer: Nevnte ikke Sammen i byrådsplattformen: – Burde kanskje ha gjort det
- Les mer: – Jeg risikerer livet i Bergen sentrum