Nyhet

Eline er en av åtte studenter i det nye bystyret

– Jeg vet ikke helt hva jeg har i vente, sier Eline Aresdatter Haakestad. Men hun holder fast med å fullføre studiene.

MASTERSTUDENT: Eline Aresdatter Haakestad studerer for tiden master i økonomisk geografi, regional utvikling og planlegging.
Publisert Sist oppdatert

Disse studentene er valgt inn

  • Eline Aresdatter Haakestad (MDG)
  • Håkon Nakkerud Opedal (MDG)
  • Miriam Akkouche (MDG)
  • Linn Kristin Engø (Ap)
  • Mathias Alexander Birkeland (Ap)
  • Eira Martinsen Garrido (SV)
  • Andreas Madsen Berg (SV)
  • August Simonsen (V)

Haakestad er både fulltidsstudent ved Universitet i Bergen (UiB) og nummer to på listen for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Dermed ble hun valgt inn i bystyret ved årets kommunevalg.

Av partiene som stilte til valg i Bergen var det MDG som fikk valgt inn flest studenter i bystyret. Tre av partiets syv representanter er studenter. 

– Vi i MDG har jo mange unge som stemmer på oss, da er det viktig at de føler seg representert i bystyret, sier Haakestad

– I tillegg tror jeg at studenter kan gi litt ny giv til bystyret. Man får inn folk med nye perspektiver og som ikke er inngrodd i systemet. 

Vil fullføre studiene

Haakestad tror ikke det blir enkelt å kombinere en masteroppgave med bystyremøter, men heller ikke umulig.

– Nå har ikke jeg sittet i bystyret før, så jeg vet ikke helt hva jeg har i vente. Samtidig gir studiet såpass mye frihet at det skal være gjennomførbart, sier hun.

Haakestad forklarer videre at hun ikke ønsker å skyve unna studiene til tross for sin politikken.

MILJØINTERESSERT. Haakestad forteller at interessen for miljøpolitikk kom først etter en backpackingtur til Vietnam.

– Jeg har veldig lyst til å fullføre masteren, og tror jeg aldri blir ferdig hvis jeg ikke gjør det nå.

Haakestad forteller at det å studere samtidig med å være politisk aktiv har vært helt topp for henne. 

– For det første er det veldig artig å drive med politikk, så det føles fort som en del av fritiden min, sier hun. 

– I tillegg har de fleste av oss mye frihet som studenter, og rent praktisk passer det bedre for oss med kveldsmøter og ekstrajobb enn for dem som kanskje har familie og unger, legger hun til. 

Mener studenter i bystyret er viktig

Leder i Velferdstinget Vest (VT), Anette Arneberg, skrev før valget et leserinnlegg i Studvest der hun og nestleder Line Korsmo oppfordret til å stemme studenter inn i bystyret. Hun forklarer hvorfor hun mener dette er viktig.

– For mange politikere er det lenge siden studietiden, og studiehverdagen har endret seg enormt de siste årene. Jeg tror det påvirker hva som blir diskutert, og hva man ser på som relevant for studentene.

Å ha studenter i bystyret kan ifølge Arneberg også påvirke måten studenter blir snakket om.

VIL HA FLERE: VT-leder Anette Arneberg synes det er dumt at det ikke er flere studenter i politikken. ARKIVFOTO. Nora Elvestad Reinsnes.

– Man ser fremdeles, for eksempel i kommentarfelt, at flere som har partipolitisk tilhørighet skriver at studenter har det fint slik det er nå, og at man ikke trenger å satse på dem. Der tror jeg det er viktig å ha studenter i bystyret som kan vise til de problemene studenter har, sier hun.

– Dumt at det ikke er flere

I september ble det klart at Ap, KrF, Venstre, MDG og SV vil danne byråd i Bergen. Selv om disse partiene har flere studentrepresentanter enn partiene på høyresiden, synes Arneberg det er vanskelig å si om dette vil gjøre jobben til VT enklere.

– Jeg føler at vi har hatt god kontakt med høyresiden også, uavhengig av studentene. Vi får håpe at studentene på venstresiden og i sentrum vil påvirke positivt, men jeg vil ikke spekulere i om dette ville vært tilfelle på høyresiden eller ikke.

– Generelt synes jeg det er dumt at det ikke er flere studenter på listene, og at ikke flere stemmer på studenter, sier Arneberg.

– Ville ikke skjedd uten

VT-lederen trekker frem 500.000 kroner til Sammen sitt psykologtilbud og 100.000 kroner til Kvarteret som vedtak der studenter i bystyret tidligere har hatt konkret påvirkning.

– Jeg tror også at de gjennomslagene vi har fått nå, med både kulturkort og studentvilla, ikke ville skjedd uten studenter i bystyret og rådgivergruppen til byrådet.

I tiden fremover forteller Arneberg at Velferdstinget vil jobbe opp mot politikerne for å sikre at de løftene de har fått før valget, altså kulturkort for studenter og 750.000 kroner til psykisk helse, også skal komme med i kommunebudsjettet.

– Og så dette med helsestasjon. Nå har man satt opp den øvre aldersgrensen til 23 år, men man har ikke gitt noen ekstra midler slik at kapasiteten øker. Dette er også noe vi vil følge opp fremover, legger hun til.

Powered by Labrador CMS