Fikk være sjef for en dag

Den 11.oktober var det FNs internasjonale jentedag. I den anledning arrangerte Plan International «Girls Takeover». Studvest har pratet med UiB-studenten Dhani Singh (19), som har deltatt på konseptet der en tenåringsjente tar over som leder for en bedrift i én dag.

SJEF: Dhani Singh var den utvalgte tenåringsjenta som fikk ta over konsulentselskapet BearingPoint for én dag.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagens Perspektiv er det færre i Norge som ønsker å påta seg lederansvar, og kun en fjerdedel kvinner som ønsker å bli ledere. Det finnes også betraktelig forskjeller mellom kvinner og menn på det norske arbeidsmarkedet, ifølge SSB. Det er blant annet stor ulikhet i lønnen til kvinnelige og mannlige ledere. 

Samtidig som det er forskjeller, har lønnsforskjellene også minket. SSB skriver at kvinner i 2003 i gjennomsnitt hadde 84,3 prosent av menns lønn, mens det i 2023 lå på 88,3 prosent.

Sjef for en dag

Konsulentselskapet BearingPoint er en av bedriftene som har samarbeidet med Plan Norge i flere år. De ga fra seg sjefsstolen til Dhani Singh, som til vanlig studerer samfunnsøkonomi på Universitetet i Bergen. Hun forteller at hun fikk vite om konseptet gjennom sin deltakelse i Uro (Ungdommens rettighetsorgan), som er Plan Internationals undergruppe. De arbeider med å gjøre verden mer rettferdig og har et fokus på jenters rettigheter, spesielt i fattige deler av verden. Singh forteller til Studvest at hun leste om en Girls Takeover-case i Nepal, som inspirerte henne til å bli med her hjemme. 

Kvinner i arbeidsmarkedet

Bufdirs statistikk viser at det i 2023 var 73,4 prosent menn og 26,6 prosent kvinner i topplederstillinger i Norge. Fra 2015 har det skjedd en økning på 4,2 prosent i andelen kvinner i lederstillinger, samtidig som det har skjedd en nedgang i antall menn i topplederstillinger. 

27. september tok Singh over som sjef for 150 ansatte. I bedriften fikk hun blant annet snakke om hvordan de kan tiltrekke seg kvinner og minoriteter. Singh forteller til Studvest at hun alltid har interessert seg for jenters rettigheter, spesielt når det kommer til kvinners muligheter i mannsdominerte yrker. I tillegg trekker hun frem erfaring og det å kunne få teste ut arbeidslivet, som viktige motivatorer på hvorfor hun deltok.

Singh fikk et godt innblikk i hvordan bedriften ble drevet og var blant annet med på flere kundemøter. Hun forteller at hun også fikk presentere Uros arbeidsoppgaver og dele fakta om kvinner i ledelse.

MULIGHETER: Singh er opptatt av at arbeidslivet er mer enn bare å sitte på kontoret.

– Under et av kundemøtene fikk vi møte daglig leder i en stor bedrift. Hun var en utrolig flink og dyktig kvinne, som inspirerte meg skikkelig til å bli girl-boss!

Rekruttering av minoriteter  

UiB-studenten forteller at det er viktig at bedrifter er til stede der unge kvinner er, for eksempel på messer eller under karrieredager. Samtidig trekker hun frem at sosiale medier kan brukes både for å rekruttere og informere.

– I forhold til minoriteter, så må et krav stilles. Folk må være flinke. Man kan jo selvfølgelig ikke velge noen bare på grunnlag av at de er en minoritet. Det handler om å se de som er dyktige, men også dem som kanskje ikke får de samme mulighetene som Ola Nordmann, på grunnlag av navnet deres for eksempel.

Singh sier at dagen var lærerik og bidro til at hun følte seg inspirert for arbeidslivet. Hun forteller videre at hun satte pris på at bedriften var villige til å høre på det hun hadde å si, til tross for at hun selv er ung. Samtidig mener Singh at noe av det viktigste hun kunne ta med seg fra dagen, var hvor sentralt et godt samarbeid er for arbeidslivet.

– Det sosiale er like viktig som det faglige. Samarbeid handler jo om å ha respekt og sympati for hverandre. Gode retningslinjer i arbeidslivet danner grunnlaget for et godt samarbeid mellom de ansatte. Hvis folk over hele verden hadde forstått det, så ville vi ikke hatt så store kjønnsforskjeller.

Ingen forskjell i kjønn

I anledning FNs internasjonale jentedag kommer studenten med en oppfordring. Hun forteller at det er viktig å fokusere på at kjønn ikke har noe å si og at kvinner og menn kan ha akkurat de samme egenskapene. Samtidig sier Singh at det fortsatt er problematisk at kvinner i dag tjener mindre enn menn, selv i samme posisjon.

Studenten forteller at hun tror det er svært krevende å være leder. Likevel sier Singh at hun har likt å ta litt styring, der det har vært naturlig. På spørsmål om hun kunne tenke seg å bli leder en dag, svarer hun at det hadde vært kult en gang i fremtiden, men at det kommer an på omstendighetene og hvor hun havner.

 

Powered by Labrador CMS