– Fuck Russland. Men fuck USA også.
Hun har stått i mediestormer, maktkamp og fått dødstrusler, men Amrit Kaur lar seg ikke stoppe. Med stortingsvalg bare et år unna, har hun aldri vært mer klar for å utfordre systemet.
Det er grå novemberdag når Amrit Kaur ankommer Bergen. Lederen i Rød Ungdom er her for å møte lokallagene i området. Med stortingsvalget bare ett år unna, er hun midt i sin mest hektiske reisemåned noensinne. Fra sør- til midt-Norge står lokallagsmøter og politisk mobilisering på agendaen.
– Det er for få jenter som er aktive her, så de henter meg inn for å bidra med litt kvinnelig representasjon, sier hun med et smil.
Til våren bærer det videre nordover, og Kaur skal for første gang lenger nord enn Trondheim.
– Jeg ville ikke bli sett
– Det er ikke så mange drapstrusler lenger, så det er litt deilig, sier Kaur om mediestormen tidligere i vår.
I noen uker virket det som at alt gikk i hundre for RU-lederen, som måtte på Dagsnytt 18 og personlig beklage til tidligere AUF-leder Astrid Hoem etter å ha kalt blant andre Jens Stoltenberg for terrorist.
– Men Astrid er veldig grei. Hvis det hadde vært Ola Svenneby, ville jeg vært litt mer sånn «unnskyld eller noe», sier hun med glimt i øyet.
På spørsmål om hvorvidt hun følte seg annerledes behandlet fra FpUs partileder Simen Velle og hans datingkultur-skandale, så utelukker hun ikke at det var tydelige kontraster.
– Jeg tror unge gutter som støtter FrP kan være mye fælere enn det unge jenter er. Det ble blant annet spredt konspirasjonsteorier om at jeg er transkvinne. Jeg fikk også beskjed om at «jeg skulle pelle meg tilbake til der jeg kom fra».
Kaur ble overrasket, og sier at hun ikke kan se for seg hvordan dette må oppleves for større politiske profiler som Abid Raja eller Hadija Tajik. Hun visste heller ikke hvor intenst og hvor mye hets det skulle være.
Hun forteller at hun i løpet av sommeren sluttet å bruke TikTok hvor hun ofte postet politisk innhold før.
– Jeg ville ikke bli sett. Men samtidig, så bryr jeg meg så mye om disse sakene og det overskygger alt annet.
Videre forteller Kaur mer om det omstridte landsstyremøtet i vår hvor det virket som at Rød Ungdom splittet seg i to. NRK var noen av mediene som hadde daglige push-varslinger om anklagelser om «kuppforsøk» da Kaur ble valgt som ny leder.
De to sidene representerer en mer tradisjonell og marxistisk side, og en sosialdemokratisk.
– I etterkant så ser jeg egentlig ikke så mye til den gruppa de lagde, jeg tror egentlig det bare er tre-fire folk som holder på. Vi er fortsatt et lite parti, men det er gjerne de små partiene som har mest krig da. Se på INP, liksom.
Hun forteller at hun føler partiet kom seg styrket ut av det, og syntes at det var synd at så mange følte de ikke kunne være med i RU lenger.
– Men RU har eksistert i 61 år, og vi kommer til å eksistere i 61 år til. Det går helt fint.
Økning i engasjerte jenter
I kjølvannet av presidentvalget i USA og den nye høyrepopulistiske bølgen i Europa, syntes Kaur vi går en skummel tid i møte. Hun tar opp ting som den økende kvinnevoldstatistikken, islamofobi og jødehat.
Samtidig mener hun at unge jenter beveger seg mer til venstre. Hun savner likevel engasjement fra det holdet som hun mener ikke har økt. Hun håper at man ikke glemmer jentene midt oppi den nye kjønnsdebatten om mannens rolle.
– Så kan Simen Velle snakke så mye han vil om at gutter ikke får seg ligg, også kan vi snakke om samtykkelov og abortrettigheter, som jeg mener er litt viktigere.
Videre snakker Kaur om at hun opplever en økning i unge jenter som melder seg inn i Rød Ungdom.
Samtidig peker hun på at grunnen til at så mange flokker seg rundt ytre høyre er fordi folk har mistet tillit til systemet. Hun syntes at Rødt og Rød Ungdom burde satse mer på å plukke opp akkurat de unge som mister tilliten.
På spørsmål om hva som er den tydeligste forskjellen mellom Rød Ungdom og moderpartiet Rødt, er Kaur tydelig.
– Vi er mye tydeligere på antirasisme og er mindre moraliserende. Vi er opptatt av ungdomskriminalitetsdebatten og god ruspolitikk, og vi vil inkludere nordmenn med innvandrerbakgrunn. Rødt er kanskje også litt mer opptatt av tannhelse, og de er veldig velferdsbaserte.
Hun synes også at de er bedre på sosiale medier, men nevner også at hun er sjalu på FpU.
– FrP pumper så mye penger inn i ungdomspartiet sitt, og man ser at det funker.
– Vi trener opp militæret til å sprenge barn i Midtøsten og spionere på Kina
Samtalen beveger seg inn i Norges krigsindustri. Kaur er tydelig på at Norge tjener veldig mye på krig, og at vi selger for mye våpen. Hun mener også at Norge i stor grad trener opp styrkene til å operere utenfor de norske grensene, og ikke i våre egne fjellområder eller langs kysten.
– Vi har i praksis lagt ned Sjøheimvernet. Vi trener heller opp militæret til å sprenge barn i Midtøsten og spionere på Kina.
– Samtidig tjener vi også penger på at det er slavearbeid i Kongo og Bangladesh som lager klærne og telefonene våre. Jeg syntes at vi har et overtak i verden, og burde begynne å gi tilbake.
Kaur forteller om at hun føler at Norge dilter etter USA og EU, men uten at vi egentlig trenger det. Hun mener at vi er mye mektigere og sterkere enn det vi skal ha det til, og at Norge fint kunne vært mer selvstendig.
– Ikke for å bli misforstått her da, fuck Russland liksom. Men fuck USA også.
Halvstudert filosof
På spørsmål om hva RU mener om studentpolitikk, er kamerat og partikollega, Daniel Homme tydelig:
– Først og fremst ønsker vi at studenter skal komme inn på boligmarkedet. Vi må også øke studiestøtten, og vi syntes det er synd at hvis man skal studere i for eksempel Oslo så går hele studiestøtten kun til leieutgifter.
Amrit Kaur startet selv på filosofistudier i Oslo i 2022, men skjønte raskt at det ikke var for henne.
– Jeg er ikke så glad i filosofistudenter. Det er bare 19 år gamle gutter som tror de kan så mye fordi de har lest en bok et par ganger. Makan til mansplaining!
Året senere byttet Kaur til studieprogrammet Visuell kommunikasjon på Universitetet i Sør-Norge, som hun sier at hun likte veldig godt. Men etter å ha tilbrakt et halvt år som leder i Rød Ungdom har hun funnet ut av at hun liker best å jobbe med ungdom. Særlig å få unge jenter til å bli selvsikre i det de står for.
– Jeg synes at unge jenter skal stå opp for det de synes er rett.
På spørsmål om hun ønsker å bli i politikken etter RU-vervet, er hun skråsikker på at hun alltid kommer til å være aktiv. Men å være fulltidspolitiker på Stortinget blir for ensidig.
– Jeg tror man trenger litt real life erfaring for å forstå verden bedre.