Her er årets kandidater til universitetsstyret
Valget av nye studentrepresentanter til universitetsstyret har åpnet. De to kandidatene som velges, skal representere studentene ved Universitetet i Bergen.

Som UiB-student har du makten til å bestemme hvilken mann og kvinne som får vervene. Vi spør kandidatene om hva de mener er viktig i årets valg.
Victor Botnevik og Sigrid Vorland:
For øyeblikket er det Victor Botnevik og Sigrid Vorland som representerer studentene, og i år stiller de til gjenvalg. Studvest lurer på hva de har utrettet så langt, og hvilke saker de vil kjempe for i neste periode.
Nye studentboliger og utvidelse av verv
Botnevik og Vorland forteller at deres kjernesaker er å bidra til et mer bærekraftig universitet, sikre flere studentboliger og å styrke vilkårene for studenttillitsvalgte.
– Vi vil jobbe for at Universitetet i Bergen muliggjør bygging av nye studentboliger, forteller Sigrid Vorland.
Botnevik påpeker at det er mye arbeid de er i gang med som de ønsker å fullføre. I tillegg understreker han at ansatte i universitetsstyret sitter i fire år av gangen, i motsetning til studentene. Vorland forklarer at det er vanskelig å ferdigstille saker når studentene blir byttet ut hvert år.

– Vi får bedre og mer effektive studenttillitsvalgte dersom representantene sitter i minst to år av gangen. For å hevde oss på samme nivå som de ansatte, er målet vårt å være her i det lange løp. Universitetsstyret trenger tillitsvalgte som kjenner systemet og folkene, utdyper Botnevik.
Klimanøytralt universitet
Universitetet i Bergen har mål om å bli klimanøytralt innen 2030. I fjorårets valg lovte Vorland og Botnevik at de ville jobbe for dette. Vorland innrømmer at universitetet ikke er i rute til å nå dette målet.
– Studentene i universitetsstyret vil fortsette å være den sterkeste stemmen i bærekraftsarbeidet. For å være ærlig, så ligger vi langt bak mål om å bli et klimanøytralt universitet, sier hun.
– UiB planlegger blant annet å reise et nytt HF-bygg, som på langsikt blir mer klimavennlig enn byggene vi har i dag, fremhever Botnevik.
Fravær av opplæring
I fjor ønsket de å sikre et sterkere og mer handlekraftig studentfellesskap. Det samme vil de kjempe for i årets valgkamp.
– Så langt i vervet har vi styrket opplæring og honorarer for studenttillitsvalgte på fakultetsnivå. Dette er vi godt i gang med å etablere på institutt- og programnivå, uttrykker Botnevik stolt.
Han forklarer at det har vært mangel på opplæring for studenttillitsvalgte på alle nivåer i universitetssystemet.
– Studenttillitsvalgte er ikke i stand til å løse problemer med studiehverdagen, dersom de ikke har ressursene til det, utdyper Botnevik.
Hedda Simonsen og Styrk Garang:
Hedda Simonsen og Styrk Garang stiller for første gang som kandidater til årets valg. Tidligere har Garang sittet som nasjonal nestleder i Norsk medisinstudentforening, og vært med i arbeidet om å fjerne karakterer på medisinstudiet. Simonsen har erfaring fra politisk ungdomsparti og kommunestyret i Sandefjord.
Flere leseplasser og bedre psykisk helse
– Våre kjernesaker er flere leseplasser, økt støtte til studentfrivilligheten og bedre psykisk helse blant studenter, forteller Garang.
Han påstår at studentorganisasjonene i Bergen ikke har kommet tilbake på samme nivå, som de var før korona. Videre utdyper Garang at økt støtte vil gjøre det mer attraktivt å engasjere seg i frivillig arbeid blant studenter.

Kandidatene påpeker også at studentenes mentale helse har blitt dårligere de siste årene.
– For å snu trenden må vi sette mental helse på agendaen. Vi har som mål å bevilge mer penger til Sammen, slik at de kan ansette flere psykologer og redusere ventetiden.
Når UiB skal bygge nye bygg eller gjøre endringer i eksisterende bygg, ønsker kandidatene å prioritere flere leseplasser.
Hvorfor ønsker dere verv som studentrepresentanter?
– Vi ønsker å representere studentene i ledelsen, svarer Simonsen.
Kandidatene forteller at etter flere år som tillitsvalgte i ulike organisasjoner, har de utviklet mye engasjement. De håper at verv i universitetsstyret vil gi dem større påvirkningskraft.
– Vi har valgt å fokusere på tre kjernesaker som vi tror er realistiske å få gjennom. Vi ønsker ikke å være overambisiøse, sier Garang.
Begge påpeker at deres erfaring i styreverv vil være fordelaktig i universitetsstyret.
– Vi har lært viktigheten av samarbeid og å bygge allianser, forklarer de.
Yimin Dong:
Yimin Dong stiller som kandidat til universitetsstyret for første gang. HF-studenten stiller alene som kandidat og peker på flere områder UiB bør forbedre.
Lønnet praksis
– Jeg ble sjokkert da jeg fant ut at de fleste studenter ikke får betalt praksis, forteller Dong.
Dong forklarer at det ikke er lov å motta lønn på flere studieprogram, der praksis er obligatorisk. Dong mener dette er studentslaveri og at det er behov for å endre regelverket for praksis på UiB.
– Rydding og vasking av gulv er vanlige arbeidsoppgaver for mange studenter i praksis. Dette mener jeg er irrelevant for læringsmålene, utdyper Dong.
Dong ønsker å komme i direkte kontakt med studentene på UiB og lytte til deres behov. I tillegg til lønnet praksis, ønsker Dong å skape flere leseplasser på campus.

– Studenter har gitt uttrykk for at det er mangel på leseplasser på flere fakulteter. Jeg mener det vil hjelpe å utvide åpningstiden og synliggjøre hvilke biblioteker studenter kan benytte seg av, sier Dong.
Bredere pensum og et samlet UiB
En annen av Dongs kjernesaker er å sikre et bredere pensum, med flere kvinnelige forfattere.
– Med pensumbøkene vi har i dag, så er det mange perspektiver vi går glipp av. En rekke studieprogrammer trenger et mer mangfoldig pensum.
Dong ønsker å skape et mer samlet universitet, gjennom flere arrangementer med de ulike fakultetene på UiB.
– Jeg opplever at fakultetene i dag er for isolerte, noe som resulterer i at studenter ikke blir kjent på tvers av fakultetene.
Bærekraftige gjenbruksordninger
Til slutt ønsker Dong å tilrettelegge for bedre gjenbruksordninger for pensumbøker.
– Jeg vil sørge for at mentorordningen på UiB muliggjør kjøp av bøker fra andre- og tredjeårsstudenter.
Dong sier det er nødvendig å fortsette bærekraftsarbeidet, som tidligere kandidater har arbeidet med.
– Det er viktigere å følge opp disse sakene, enn å sette i gang arbeid som ikke blir fullført, uttrykker Dong.
Kandidatene kan du møte på valgtorg frem til 9. april. Siste frist for å avgi din stemme er 9. april kl. 12 på studvalg.no.