– Hvis globaliseringen settes i spill, er Norge i trøbbel
Utenriksminister Espen Barth Eide tok mandag turen til Universitetet i Bergen, for å holde foredrag for sammenlignende politikk-studenter. Foredraget, som ble kalt «Er vi på kanten av stupet?» tok for seg hvordan den globale politiske situasjonen ser ut i dag og hvilken rolle Norge spiller i den.
![ÆRLIG OM VERDEN: Barth Eide understreker at selv om situasjonen ute i verden er alvorlig, så kan vi fortsatt beholde troen på at demokratiet vil overleve.](https://image.studvest.no/158567.webp?imageId=158567&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=98.31&width=960&height=624&format=jpg)
Etter tre uker med Trump som president og hele 250 uker igjen, krig på Gaza og i Ukraina, er verdenssituasjonen mer usikker enn den har vært før. Studvest tok derfor en prat med utenriksminister Espen Barth Eide for å høre hva han tenker om studentenes rolle i den nåværende politiske situasjonen, og hvorvidt vi kan spå demokratiets fall.
Er i trøbbel
På spørsmål om hvorfor utenriksministeren kommer til Bergen for å snakke med sampol-studenter, forklarer Barth Eide at han først og fremst er veldig glad i Bergen.
– Det er også viktig for meg å opprettholde kontakten med både studentene og med akademia i forhold til den jobben jeg gjør. Det skjer utrolig mye nytt og annerledes i verden nå, og det berører oss sterkt i Norge.
Videre forteller Barth Eide at vår generasjon har vokst opp med trygge rammer og institusjoner rundt oss: NATO, FN og EU. Landene respekterer hverandres suverenitet, men for første gang på lenge settes dette i spill, forteller ministeren.
– Så får vi Trump som president, som gjør at et nesten enda større spørsmål må stilles: Tror amerikanere under Trumps ledelse i det hele tatt på de institusjonene de selv har laget?
![TENKE SELV: Utenriksministeren understreker studentenes viktighet i utfordrende tider som vi befinner oss i nå, og oppfordrer dem til å tenke selv.](https://image.studvest.no/158569.webp?imageId=158569&width=960&height=548&format=jpg)
Videre peker han på det internasjonale samarbeidet og den økte globaliseringen som har foregått de siste årene. På spørsmål om hva dette har å si for Norge, så understreker han at vi er globalt orientert og utadrettet.
– Hvis dette samarbeidet settes i spill, så er vi i trøbbel.
Sikre norske interesser
Hva ville du sagt til dagens studenter som nå er urolige for den utenrikspolitiske situasjonen?
– Jeg tror at det er viktig å være ærlig om at situasjonen er alvorlig. Det er grunn til bekymring.
Samtidig understreker utenriksministeren at de som styrer landet er på jobb hver dag for å sikre norske interesser. Ikke bare de umiddelbare interessene slik som økonomi, men de arbeider også for å ta vare på folkeretten og det internasjonale samarbeidet, forteller han.
På spørsmål om hvilke oppfordringer han har til dagens studenter, sier han at det er viktig at man tenker selv.
– Dette gjelder i og for seg alle studenter. For samme hva du studerer, så har det noe med verden å gjøre. Universiteter har alltid vært et arnested for kritisk tenkning og troen på at fakta må ha makta, og derfor er universitetene spesielt viktige i denne sammenhengen.
Alvorlig trend
Han peker også ut de algoritmestyrte mediene som en demokrati-versting. Ekkokamrene man klikker seg inn i som kun bekrefter egne politiske syn, er ifølge han selv en av de største truslene mot demokratiet.
– Vi ser jo hvordan Musk og X sørger for at man direkte får mer innslag av hatposter og høyrepopulistiske innslag. Det er en alvorlig trend.
Hva er den største forskjellen mellom da du var student og hvordan det er å være student nå, med tanke på den utenrikspolitiske situasjonen?
– Jeg studerte da Berlinmuren falt. Det var noen veldig positive år, med usikkerhet, men det var først og fremst en tro på at ting skulle bli bedre.
Utenriksministeren understreker at forholdene er annerledes nå. Likevel forteller han at han ikke nødvendigvis tror verden vil gå til grunne, tross den utenrikspolitiske situasjonen.
– Jeg tror alltid at det ordner seg til slutt. Det ordner seg med politikk. Du må ikke sitte stille og håpe at det ordner seg, du må engasjere deg.
Demokratiet under press
Under foredraget diskuterer utenriksministeren det høyst aktuelle spørsmålet, nemlig hvorvidt man er på det demokratiske kantstupet eller ikke. Samtidig understreker han at det allerede er et dårlig tegn på at man har behov for et slikt foredrag, og at det er viktigere enn noen gang at man lærer hva som har gått galt tidligere i verdenshistorien.
![STÅR STØDIG: I dagens urolige politiske verden er det viktig at Norge kjemper for verdier som folkerett og internasjonalt samarbeid for å sikre demokratiet.](https://image.studvest.no/158577.webp?imageId=158577&width=960&height=548&format=jpg)
Han understreker videre at man må være konsistente på de vestlige prinsippene. Etter Trumps uttalelser om straffetoll på aluminium og stål, forsikrer utenriksministeren at kun 3 prosent av norsk eksport går til USA og opp mot 70 prosent til EU. Derfor er det viktig at det norske forholdet til EU styrkes videre gjennom EØS-avtalen, og at man holder de avtalene man har lovet, forteller Barth Eide.
Selv mener han at vi ikke står på kanten av det demokratiske stupet, men at det er viktig å være ærlig om at den utenrikspolitiske situasjonen nå er svært vanskelig.
Studietiden gir grunn til optimisme
– Han var veldig flink og han kjenner mottakerne sine godt, sier samfunnsøkonomistudent Kristina Hombau til Studvest.
Hombau legger videre til hvordan det å vite mer om Trump og hva utviklingen vil ha å si for Norge, var interessant. Hun satte også pris på å høre konkret hva utenriksministeren tenkte å gjøre med situasjonen.
Studentene Salma Iversen, Hamza Iversen, Christian Allers og Edward Hove Rosenlund er også enige i at det var et vellykket foredrag.
![POSITIVE ETTER FOREDRAG: Studentene var imponert over utenriksministerens foredrag mandag formiddag.](https://image.studvest.no/158575.webp?imageId=158575&x=0.00&y=7.12&cropw=100.00&croph=85.75&width=960&height=548&format=jpg)
– Han er veldig god til å snakke. For meg var det imponerende at han tegnet et så helhetlig bilde av verden på så kort tid, sier Allers til Studvest.
– Det er veldig kjekt å ha utenriksministeren på besøk. Det er en mann med mye kunnskap, som har svar på det meste. Det er ganske interessant for oss som er engasjert i politikk, sier Salma Iversen.
Videre peker studentene ut at sluttpoenget om at vitenskapen er den beste motstanden, er noe av det viktigste de tar med seg fra foredraget. At enkle løsninger og falsk informasjon er noe av det som truer verden mest er de enige om, i tillegg til mangel på struktur og tro på hverandre.
– Samtidig er det er oppløftende å være student, når man faktisk studerer noe som utenriksministeren mener er så viktig. Da vet man at man gjør noe riktig, sier Allers.