Innovasjonsfestival på UiB

I forrige uke holdt Universitetet i Bergen (UiB) sin første innovasjonsfestival. Nygårdsgaten 5 ble forvandlet til en arena for nye ideer, oppstartsbedrifter og entusiastiske studenter. 

FRA IDÉ TIL REALITET: På UiBs innovasjonsfestival ser man tydelig stegene fra idé til ferdig produkt.
Publisert Sist oppdatert

Nygårdsgaten 5 summer av liv under festivalen, med presentasjoner fra diverse bedrifter. Flere av UiBs støttefunksjoner var også tilstede som: UiB Ferd, et karrieresenter for yngre forskere og Sammen Karriere var tilstede. Det var også muligheter til å få hjelp med å skrive CV.

Nederst i saken kan du lese hvem som gikk av med et UiB-idé stipend til en verdi av 100 000 kr. 

UiB ønsker at Innovasjonsfestivalen skal vise hvordan forskning og innovasjon kan omsettes til samfunnsverdi. Johannes Helleve og Stine Lines Steffensen er UiBs innovasjonspiloter og håper at studentene vil bli inspirert av mulighetene man har som ung entreprenør.

– Vi ønsker å skape en kultur med økt fokus på gründervirksomhet. Vi har lyst til å vise frem hvilket støtteapparat UiB kan stille med og hvordan du kan få hjelp til søknad om lisenser og finansiering, forteller Steffensen.

En av sesjonene under festivalen omhandlet kunsten å pitche ideer, ledet av innovasjonspilotene. Steffensen beskriver dette som et helt elementært ledd i prosessen av å få til din egen bedrift.

– Gjennom årene har jeg sett presentasjoner av varierende kvalitet. Måten du presenterer ideen din på har stor innvirkning på hvordan potensielle investorer og støttespillere vurderer sjansen for suksess, selv når ideen kanskje er solid i bunn.

GRUNDERKULTUR: Innovasjonspilotene har lyst til å vise frem hvilket støtteapparat UiB kan stille med.

Steffensen oppfordrer publikumet til å legge den norske janteloven bak seg. 

– For å lykkes må du fange publikums oppmerksomhet med både overbevisende kroppsspråk og ha en engasjerende historie.

Hjernestimulering og dyrking av nye beinvev

HØYDEPUNKT: Norges eneste maskin for transkranial magnetisk stimulering.

En av festivalens høydepunkter var Lynn Maquardts demonstrasjon av Norges eneste maskin for transkranial magnetisk stimulering (TMS). Den avanserte teknologien, bruker målrettede elektriske impulser for å stimulere spesifikke hjerneområder. Under en live-demonstrasjon fikk Studvest oppleve maskinens presisjon da den utløste ufrivillige tommelbevegelser ved å stimulere det motoriske hjerneområdet. TMS-teknologien viser lovende potensial innen nevrovitenskapen, med pågående forskning rettet mot behandling av schizofreni.

Ikke langt unna presenterte en gruppe tidligere tannlegestudenter sin innovative bioreaktor. Francesco Torelli, en Ph.d.-kandidat i gruppen, forklarte hvordan de nå kan dyrke intakte vev, inkludert beinvev, fra stamceller som senere kan implementeres i pasienter. Torelli anbefaler studenter om å hente inspirasjon fra science-fiction dersom man ønsker å finne ideer. 

– Dette prosjektet er 100 prosent inspirert av serien West World, forteller Torelli.

BIO-DRIVHUS: Her dyrker tannlegestudentene vev fra stamceller.

Studenter som innoverer - Urban Ocean 

Fjorårets UiB-idé stipendvinner, Urban Ocean, var også tilstede for å dele sine erfaringer. August Borge Harbo forteller hvordan stipendet muliggjorde oppstarten av deres pilotprosjekt i Oslofjorden, som fokuserer på vannfiltrering ved hjelp av blåskjell.

BLÅSKJELLFILTER: Fjorårets vinner, August Borge Harbo, deler villig tips og triks med ferske entreprenører.

– Vi er en gruppe med sivilingeniører her i Bergen og i Oslo. I år var vi heldige og fikk støtte fra Innovasjon Norge, noe som gjør det mulig å oppskalere arbeidet i Bergen og gjøre driften mer effektiv basert på årstider og temperaturer. Det er fortsatt mye frivillighet i prosjektet, men med tiden ser vi på muligheter for ansette en fast.

Årets vinnere av UiB-idé

Klimakset på festivalen var utdelingen av årets stipender. Totalt åtte prosjekter mottok støtte, hvorav tre studentprosjekter får maksimalt støttebeløp på 100 000 kroner hver, og to studentprosjekter delfinansieres med 50 000 kroner hver. Av de Studvest fikk snakke med, var det klart at støtten betydde mye.

Tom Gjedevik Lepsøe, representerte gruppeprosjektet for autonome seil for optimal utnyttelse av vind.

- Å få tildelt UiB-idé betyr at vi kan få bygget en prototype. Uten denne støtten ville prosjektet vært avhengig av eksterne investeringer for å bli realisert. Det har vært en del byråkrati og forberedelser for å få prosjektet godt i gang. Nå er vi veldig glad for at vi kan få sette teori ut i praksis.

Ryan Day og Erlend Helle fra Vert, som utvikler Norges første kommersielt akvaponi-system gikk også av med et UiB-ide stipend.

– Hvor mye tid og energi er blitt lagt ned i prosjektet?

– Det har gått veldig mye tid, kanskje noen tusen timer for å legge alt til rette, men det er veldig verdt det. Målet med prosjektet er å oppskalere vertikal dyrking av mat helt uten jord, og fokusere på brukerveiledning og gjøre det så billig som mulig, sier Helle.

– Har du noen tips til framtidige entreprenører der ute?

– Bare kast dere i det. Det verste som skjer er at dere mislykkes, men da sitter man igjen med mye erfaring, noe som er mer verdt enn teori.

Emilie Hemsett og Ingvild Stensland har også tatt imot en studentpris for gruppeprosjektet Lappe, en plattform for klesreparasjon gjennom nettverk av hobby-syere. Sammen med flere andre ønsker de å gjøre klesindustrien mer bærekraftig.

– Ideen kom for to år siden. Det begynte med at Ingvild reparerte klær for venner og bekjente, så ble det plutselig flere og flere, og ballen begynte å rulle.

HOBBY-NETTVERK: Emilie Hemsett og Ingvild Stensland vil gjøre klesindustien mer bærekraftig gjennom nettverk av hobby-syere.

– Som student har man mye ekstra tid og kan være veldig fleksibel, og dersom ikke ideen din går helt etter planen kan man alltids lene seg tilbake på graden man får underveis. Det er den perfekte tiden til å realisere en idé man sitter inne med, avslutter Hemsett.

Powered by Labrador CMS