– Jeg har faktisk drukket alkohol én gang
Det har gått noen år siden Knut Arild Hareide ledet studentforeningen ved Norges Handelshøyskole (NHH). Leveregelen om å være seg selv gjelder fortsatt.
– Hvordan var studietiden her i Bergen?
– Studietiden var den fineste tiden i livet mitt
– Du har vært student ved både NHH og UiB. Hva var forskjellen mellom de to studiestedene?
– Jeg synes de var veldig forskjellige. Oppsummert var NHH veldig resultatorientert, mens på universitetet var en veldig opptatt av prosessen og den gode debatten. Jeg har sett viktigheten av begge deler i det livet jeg har hatt.
– Hvor passet du best? Var det på NHH eller var det på universitetet?
– Jeg er en typisk siviløkonom på mange måter, men jeg har veldig respekt for den type akademia som universitetet står for.
– I et portrettintervju med fra Studvest i 1994 ble du utfordret til å si noe negativt om deg selv. Da svarte du at du var en elendig seiler. 29 år senere er du sjøfartsdirektør. Hva har skjedd?
– Jeg tror nok ikke jeg fikk jobben på grunn av min maritime kompetanse, men det skal sies at jeg er veldig glad i båtlivet selv om jeg ikke er en fantastisk seiler. Jobben som sjøfartsdirektør handler også om teknologiutfordringer, det grønne skiftet, autonomi, dekarbonisering og digitalisering av denne sektoren.
– I samme intervju ble du introdusert som en kristen avholdsmann fra Bømlo. Stemmer denne karakteristikken fortsatt?
– Jeg er fortsatt kristen og fortsatt avholdsmann. Jeg har faktisk drukket alkohol en gang og det var da dronningen inviterte meg med til Sydpolen. Hun hadde tatt med en flaske hvitvin helt fra Oslo til Sydpolen. Da synes jeg ikke man kan si nei! Dette var fra tiden da jeg var miljøvernminister og da jeg kom hjem var det en kollega fra regjeringen som sa at han trodde det ville gå greit med meg hvis jeg kun drikker hver gang jeg er på sydpolen.
– Det eksisterer en del fordommer og stereotypier om den typiske NHH-studenten. Stikkord er festglade pappagutter fra Bærum. Du går ikke helt inn i denne stereotypen?
– Jeg tror ikke jeg går helt inn i stereotypen, nei. Noe som var positivt med NHH og Bergen var at pappaguttene fra Bærum og mange andre flyttet over fjellet, og de hadde behov for å skape et nytt miljø. Paradoksalt nok ble jeg minst kjent med bergensere. De hadde så mange hyggelige venner fra før, som de kjente fra oppveksten. Så jeg fikk faktisk flere venner fra Bærum enn fra Bergen på NHH. Vennegjengen jeg fikk i studietiden er fortsatt mine nærmeste venner.
– Hvordan klarte denne kristne avholdsmannen fra Bømlo å bli valgt til leder av studentforeningen på NHH?
– Jeg har hatt en strategi: Vær deg selv, og det var jeg som leder av studentforeningen. Jeg tror ikke det har vært så veldig mange avholdsmennesker som har ledet den organisasjonen. En som da satt i mitt styre ble superglad fordi han forsto at jeg ikke var interessert i å forhandle den nye ølavtalen. Han følte jo at han fikk tidenes mulighet som ansvarlig i styret til å gjøre det, så det ble en god løsning for alle parter. I min første regjering var det flere andre siviløkonomer fra NHH: Victor Norman, Kristin Clemet og Kristin Krohn Devold.
– Så vervet som leder av NHHS ble et slags springbrett til maktens tinder?
– For meg var det viktig fordi at det ga meg en veldig nyttig ledererfaring. Det ga meg en trygghet på at jeg kan stå i ting, men jeg tror ikke at verv i NHHS er noe spesielt i forhold til andre studentforeninger. Det jeg kan si er at kontaktnettet jeg fikk på NHH har vært nyttig for meg. Det har gitt meg et miljø utover politikken som har gitt meg innspill som jeg ikke har vært med å påvirke selv.
– I 1994 jobbet du frivillig 50 timer i uka som leder i studentforeningen på NHH. Hvordan er arbeidsbelastningen i forhold til jobben som sjøfartsdirektør?
– Jeg jobbet enormt mye som student, men da hadde jeg bare Knut Arild å tenke på. Jeg kunne starte klokka 06.00 og jeg kunne avslutte 01.30. Til og med edru. Jeg jobbet mye, men jeg var kanskje ikke den mest strukturerte. Det å være studentleder var først og fremst utrolig gøy.
– Hva bruker du den ekstra fritiden på?
– På avslutningsmiddagen til regjeringen sa Erna Solberg at hun og mannen var på jakt etter hytte. Jeg sa at det kunne jeg egentlig godt tenke meg. Men da sa Erna at du ikke trenger hytte. Du skal være på cuper, dugnad og stå i kiosken de neste årene og det viste seg egentlig å stemme. Rollen som småbarnsforelder tar opp all den ekstra fritiden jeg har fått. Grunnen til at jeg haster litt i dag er for å nå fotballtreningen og hiphopdanstreningen i Haugesund kveld.
– Savner du Bergen?
– Ja.
– Kunne du tenkt deg å flytte tilbake?
– Bergen er en by jeg absolutt kunne tenke meg å bo i.
– Men får vi se deg tilbake i politikken?
– Nei, politikken er jeg ferdig med. Det var en fantastisk tid, men nå er det nye ting som står på agendaen.
– Så du utelukker comeback?
– Ja, det gjør jeg.
Les flere nyhetsportrett:
- Sylvi Listhaug: – Kom dere ut i jobb så fort dere kan
- Hedvig Hjertaker: Gikk til Sydpolen alene for å bearbeide sorgen