Kamp om Sammens legetimer
Leger (vente)tiden alle sår? Rapporter om stillestående kø og lav kapasitet hos Sammen-legene florerer blant studentene.
Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen) tilbyr legehjelp til studenter uten fastlege i Bergen på Strandsiden legesenter. Legesenteret på Nordnes ble åpnet i januar 2022 i et forsøk på å avlaste legevakt-tjenesten og hjelpe studenter uten fastlege.
– Sammenslåingen vil gi et mer fullstendig tilbud til studentene, sa direktør Hege Råkil i Sammen Råd og Helse til Studvest da legesenteret åpnet i 2022.
Kamp om legetimene
To år senere rapporterer studenter Studvest har snakket med om lange ventetider og at de har store utfordringer med å få booket legetime.
Sammen helse kjøper ut 20 konsultasjoner på legesenterets leger daglig, fordelt på seks leger. Disse kan Bergens 45 000 studenter kan ringe inn på. Hver dag kjemper studentene om plassene fra telefonlinjen åpner klokken 08:30, som opererer med et førstemann-til-mølla-prinsipp.
Styreleder i Sammen, Amalie Lunde, anerkjenner at det er høy pågang:
– Vi har ikke noe estimat på hvor mange som ringer, men vi har fått tilbakemelding på at i dag er sånn at disse timene blir tatt veldig fort, sier Lunde.
Fastlegekrisen slår sprekker
Lunde fastslår at Sammens legeordningen var utviklet i samarbeid med Bergen kommune som et ekstratilbud til studenter uten fastlege i Bergen, i et forsøk på å lette presset på legevakten.
– Dekker legetilbudet studentenes behov tilstrekkelig nok?
– Den gjorde det da det ikke var fastlegekrise. Tilbudet vårt er ikke laget for situasjonen vi står i dag. Dette var jo ment for studenter som ikke kunne ha fastlege i Bergen, da fungerte det fint, men så kom fastlegekrisen. Bergen en av de byene som var hardest rammet, og da blir jo våre muligheter til å utvide tilbudet begrenset, fortsetter hun.
Fastlege og daglig leder ved Strandsiden legesenter, Marit H. Thune slår også fast at kapasiteten ikke er god nok.
– Jeg er veldig lei meg for at studentene opplever utfordringer med å få legetime hos oss. Men det sier seg selv at 20 legetimer timer daglig fordelt på 45 000 studenter ikke er nok til å dekke behovet, sier Thune
Thune sier fastlegekrisen skaper utfordringer, ettersom få studenter får fastlege i Bergen og fraflyttere okkuperer plassen på listene i påvente av ny fastlege. Per 23.oktober 2024 var det 0 av 69 322 ledige fastlegeplasser i Bergensområdet. 3359 er på venteliste.
Kommunen burde gjøre mer
Onsdag 30.oktober la Bergen kommune frem forslag til budsjett for 2025, med forslag om å kutte én tredjedel (5 millioner) av i tiltakspakken for Bergens fastleger. Fastlege Thune er skuffet over forslaget og mener det offentlige burde ta mer ansvar.
– Jeg skulle ønske at Bergen kommune hadde en mer offensiv strategi for å ivareta de fastlegene de har og øke kapasiteten i fastlegeordningen. Jeg ønsker at studenter i Bergen skal få en reell mulighet til å få fastlege, sier Thune.
Styreleder Lunde mener også kommunen burde ta ansvar for å sikre legehjelp til Bergens innbyggere.
– Utfordringen med alle våre tilbud er at når vi tar mer ansvar tar vi ansvaret til kommunen. Derfor er vi forsiktige på å utvide for mye, og er opptatt av at det offentlige skal ta sitt ansvar, svarer Lunde.
Byrådsavdelingen for eldre, helse og omsorg svarer at kuttforslaget kommer som følge av kommunens kraftige underskudd. Likevel konstaterer de at de vil fortsette å ha stort fokus på rekruttering og bevaring av fastleger i Bergen.
Sammen ønsker egne fastleger
I Oslo får flere studenter legehjelp; hver fjerde student har fastlege via Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). SiO har hatt en egen fastlegeordning i 23 år og har 22 egne fastleger tilgjengelig for å hjelpe byens 66 000 studenter.
Styreleder Lunde vil arbeide mot en liknende løsning i Bergen og ønsker å få egne fastleger.
– Vår strategi er å jobbe nasjonalt og politisk for å få det til. Det er den eneste måten å sikre et godt tilbud til studentene på langsikt er å få egne fastleger, sier Lunde.
For å få en egen fastlegeordning hos Sammen krever det en forskriftsendring, og først etter det kan arbeidet mot Oslo-modellen eventuelt begynne.
– Har dere en midlertidig løsning på kapasitetsproblemet?
– Løsningen er de timene vi kjøper ut hver dag. For det er jo studentenes penger, det vi bruker på legetjenesten er fra semesteravgift. Vi gjør en del forskjellige grep og tar vårt ansvar, og så må det offentlige ta sitt ansvar, avslutter Lunde.