Konflikten i Palestina skaper engasjement blant studentene

Akademisk nettverk for Palestina, Aktivister for Palestina og SAIH Bergen inviterte til åpen debatt om Palestina. Kandidater fra rektorlagene deltok for å diskutere hva universitetet kan og bør gjøre for å forsvare palestinernes sak.

DEBATT: To representanter fra rektorlagene møtte opp på Litteraturhuset: Anne K. Bang og Kristoffer Chelsom Vogt.
Publisert Sist oppdatert

I lys av nytt angrep på Gaza, møttes rektorlagene som stiller til valg denne våren til åpen debatt om Palestina 20. mars. 

På Litteraturhuset i Bergen sitter engasjerte studenter blant publikum i en fullsatt sal. Noen er frustrerte over Team Hagens manglende engasjement i konflikten, og mange håper at Team Øvreås vil ta et tydeligere standpunkt. 

Siden 1967 har Norge anerkjent Palestina som selvstendig stat. Nå som Palestina er okkupert av Israel, har også Den internasjonale domstol (ICJ) slått fast at okkupasjonen er ulovlig. Hva betyr denne situasjonen for UiB? 

For å diskutere de viktige spørsmålene som berører akademisk frihet og etisk samfunnsansvar, stiller kandidater fra Hagen og Øvreås sine rektorlag.

UiB har folkerettslige forpliktelser 

Med i debatten er Hege Hermansen fra Oslomet, som forklarer hvilket nasjonalt inititativ akademia har for palestinsk frigjøring. Hermansen understreker at norsk akademia må ta ansvar. 

PÅ BESØK: Hege Hermansen fra Oslomet, forklarer hvilket ansvar universitetet har.

– Palestinsk akademia har aldri opplevd akademisk frihet som vi har i Norge. Israelske utdanningsinstitusjoner er involvert i den palestinske undertrykkelsen, forklarer hun. 

Hermansen utdyper at UiB har folkerettslige forpliktelser overfor Palestina. 

– UiB burde kutte institusjonelle avtaler med Israel, på lik linje med andre universiteter. Per nå har UiB samarbeid med to israelske universiteter gjennom Falco-prosjektet. 

Hermansen mener at palestinske studenter og forskere står i fare. Hun oppfordrer UiB til å forvalte sin egen akademiske frihet, men samtidig være med i arbeidet om å utvide akademisk frihet til Palestina.

Studenter skuffet over UiB

Under debatten sitter studentene fremoverlent i setet, flere bærer Palestina-skjerf og er verken redde for å stille spørsmål eller rette kritikk mot debattantene. Studentene spør hvorfor UiB ikke gjør mer for palestinsk frigjøring.

Professor Kristoffer Chelsom Vogt stiller til valg som viserektor for forskerutdanning og internasjonalt samarbeid for Margareth Hagens rektorlag. Han forteller at Team Hagen støtter Scholars and Students at risk, som betyr at de beskytter akademikere og studenter fra Palestina. 

STØTTE: Kristoffer Vogt fra Hagens lag, forteller om rektorlagets bidrag.

UiB kan ikke føre utenrikspolitikk

Vogt er stolt av å fortelle at de arbeider med initiativet «Global University Academy». Dette er et globalt samarbeid mellom 16 universiteter, som jobber for å øke tilgangen på høyere utdanning blant flyktninger og deres lokalsamfunn. 

– Det er forutsetninger for å gjøre mer i konflikten, men det krever også felles initiativ for eksempel fra regjeringen, forklarer Vogt. 

– UiB har åpne armer for palestinske studenter. På samme tid kan vi ikke drive bistandsprosjekter eller egen utenrikspolitikk. 

Et gjennomgående tema i debatten er dilemmaet om akademisk boikott. Vogt forteller at rektorlaget ikke vil gå inn for akademisk boikott av israelske utdanningsinstitusjoner, fordi det strider mot akademisk frihet. 

– UiB har ingen samarbeidsavtaler med israelske utdanningsinstitusjoner. Eventuelt samarbeid gjelder kun individuelle forskere. Dersom vi gir en oppfordring til ansatte på UiB om å avstå fra samarbeid, så bryter det med forskernes akademiske frihet, forteller han. 

– Setter UiB sin egen akademiske frihet høyere enn den palestinske, spør en av tilskuerne. 

– Vi har tillit til at forskere på UiB selv tar avgjørelsen om samarbeid med israelske utdanningsinstitusjoner, svarer Vogt. 

Akademisk boikott

Professor Anne K. Bang stiller til valg som viserektor i Lise Øvreås sitt rektorlag og underviser i Midtøsten-studier ved UiB. Hvordan vil dette rektorlaget forholde seg til den pågående konflikten? 

ENGASJERT: Anne Bang fra Team Øvreås forteller om deres engasjement.

– Det viktigste er å sikre et Palestina som det er mulig å ta tilbake. Sammen må vi kjempe for å bevare deres folkeslag og akademia, påpeker Bang. 

Hun utdyper at rektorlaget vil forsvare akademisk boikott mot israelske utdanningsinstitusjoner.

– Så lenge det ikke er våpenhvile, må vi ta avstand fra alt samarbeid med Israel. Dette innebærer blant annet å avslutte samarbeidet i Falco-avtalen, forklarer Bang. 

Budskapet skaper full jubel i salen. 

Risikerer UiB deres omdømme? 

Studentene i salen lurer på hva UiB frykter ved å ty til handling i konflikten. Bang mener at akademisk boikott er det beste man kan gjøre for universitetets omdømme. 

– Team Øvreås vil gi en klar oppfordring om å avstå fra samarbeid med Israel, svarer Bang.

Publikum stiller seg kritiske til universitetets rolle i konflikten. Moderator i debatten, Frode Helmich Pedersen, påpeker at universitetet er en autonom institusjon som ikke trenger å forholde seg til nasjonale retningslinjer.

– UiB vil fortsette å være et universitet for alle, der både studenter som støtter Israel og Palestina er velkomne, sier Bang. 

MODERATOR: Frode Helmich Pedersen ledet debatten.

Fra salen braker det løs kritikk fra palestinske aktivister.

– Vi vil ikke være universitetet som ikke gjorde noe da folkemordet skjedde. Jeg er enig i at UiB ikke er en spydspiss i denne konflikten, men heller en forvaltning, svarer Bang. 

– Det er vanskelig å være i universitetsledelsen under en slik konflikt. Vi synes selv det er en frustrerende situasjon, uttrykker Vogt.

Universitetslektor ved UiB, Amund Ove Børdahl, får siste ord i debatten og understreker at nøytralitet og objektivitet ikke er det samme.

– Objektivitet er å innse brutaliteten som foregår, nemlig at Israel bomber uskyldige mennesker i Palestina. Nøytralitet er derimot å benekte folkemordet som pågår, uttrykker Børdahl. 

Powered by Labrador CMS