Landsmøtet oppsummert: studentpolitikk, memes og festligheter
Siste helg i mars inviterte NSO til landsmøte på Tønsbergs flotteste hotell. NSO byr på en luksushelg for fattige studenter.

Torsdag formiddag ankommer Studvests tilsendte journalister Quality Hotel i Tønsberg. I frokostbuffèen møter de delegater fra NSO. Gjengen virker reduserte etter gårsdagens festligheter, i det de nipper til hver sin blå powerade.
Av alle delegatene som har møtt opp, er det BISO og Studentparlamentet som skiller seg ut i mengden. BISO har valgt kritthvite linklær for anledningen. Studvest lurer på om de satte seg på feil fly til Tønsberg i stedet for Tenerife. Studentparlamentet blir derimot gjenkjent i en blendende farge som minner om trafikkjegler.
«Fyll og fanteri»
Hvert møte ringes inn med en kubjelle. Fredag møter delegatene til diskusjon om blant annet NSOs regnskap, resolusjoner og prinsipprogram. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

For å diskutere hvilke saker NSO har på agendaen, deltok 181 studentrepresentanter fra hele landet. Her blir også fjorårets gjennomslag nevnt, nemlig eksamensfri 18. mai.
– Vi må ha lov til å være fyllesyke 18. mai, mener delegatene i NSO.
I helgens møter bruker delegatene mer tid på å diskutere hva som skal diskuteres, enn å faktisk diskutere sakene. Det er tydelig at delegatene er splittet i hva som er sentrale saker for NSOs studentpolitikk.
I løpet av møtene rettes det lite fokus mot debattantene på scenen. Flere av delegatene stirrer ned i PC-skjermen og sender «memes» til hverandre, i stedet for å lytte til de viktige debattene som foregår. Bakerst i salen kan Studvests journalister observere «memes» om blant annet «Norges Artigste Universitet».
Flere delegater virker opptatt av når første vinglass kan inntas. Dette legges merke til av sekretariatet, som må påminne delegatene om at de ikke er her for fyll og fanteri, men for å debattere studentpolitikk.
Internasjonale studenter i fokus
Fredag kveld er det duket for debatt med NSOs leder og arbeidsutvalg. Sammen diskuterer de hvilke saker NSO skal sette søkelys på i det kommende året. Studiefinansiering av internasjonale studenter står i sentrum.

Et gjennomgående tema er NSOs krav om gratisprinsippet. I grunn mener NSO at alle skal ha tilgang på høyere utdanning. Likevel er det uenigheter i salen om Norge skal finansiere internasjonale studenter.
– Vi kan ikke bli et diktatur bare fordi andre land blir det. Derfor kan vi ikke pålegge internasjonale studenter studieavgift, bare fordi andre land gjør det, påpeker en delegat fra NTNU.
Besøk av statsråd og statssekretær
Landsmøtet byr på mimring om gamledager med NSOs tidligere medlemmer. Forsknings- og høyere utdanningsminister, Sigrun Gjerløw Aasland, og statssekretær i UD, Eivind Vad Petterson, deltar i spørretime med studentene.
Petterson var internasjonalt ansvarlig for NSOs arbeidsutvalg for 21 år siden. Han kan fortelle om vår sikkerhetspolitiske situasjon i dag, preget av usikkerhet og utfordringer. Delegatene i rommet lurer på hvordan UD forholder seg til USA.
– Vi har fortsatt tillit til det amerikanske rettssystemet, svarer han.
Aasland var medlem av Studentparlamentet i Bergen og NSO i sin tid som student. Salen ønsker Aasland velkommen hjem til NSOs landsmøte.
– Utdanningskvaliteten i Norge har fortsatt mye forbedringspotensial, forteller Aasland.
Lederen takker for sin tid
Helgens høydepunkt er valg av ny leder i NSO. Før Kaja Ingdal Hovdenak trer av som leder, spør Studvest hvordan hennes tid i NSO har vært.
– Det har vært en ære å få jobbe med studentbevegelsen i fellesskap med hele landets medlemslag og studenter.
Hva er du mest stolt av å ha oppnådd som leder?

– Vi har fått et historisk gjennomslag med studiestøtte, med ti prosent økning to år på rad. Dessuten har vi hatt en massiv satsing på studentboliger.
Før hun gir stafettpinnen videre til Sigve Næss Røtvold, påpeker hun at NSO må sørge for at studentsakene settes på orden i neste stortingsvalg.
– Studenter er ikke et samlebånd som skal inn og ut av utdanningssystemet. Vi er en investering i kunnskap, sier hun.
Stødig og genuin leder
Hovdenak har troen på Røtvold som leder i NSO.
– Sigve vil være en stødig, tydelig og genuin leder for norske studenter.
Den nye lederen av NSO uttrykker at han bærer et tungt ansvar. Som leder vil han rette fokuset mot tre «S-er», nemlig studentøkonomi, studiekvalitet og solidaritet.
– Skolepenger og eksamensavgift må fjernes, nevner Røtvold som eksempel.

Når det gjelder solidaritet, mener den nye lederen at vi må bruke studentstemmen på å stå opp mot demokratisk tilbakegang.
– NSO skal være en felles studentbevegelse der medlemslagene føler eierskap til vårt arbeid i kampen om en bedre studiehverdag, utdyper han.
Studentrepresentanter fra Bergen
I tillegg til valg av ny leder, har nytt arbeidsutvalg blitt stemt fram. Blant disse finner man én kandidat fra Bergen. Oscar dos Santos Hellberg-Kvalsvik ble valgt som internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget. Verdens usikre sikkerhetssituasjon blir diskutert gjennom hele helgen.

– Det som foregår i verden er overveldende. Hva kan man egentlig gjøre? Det er et komplekst spørsmål, men det er ikke et komplekst svar, mener Hellberg-Kvalsvik.
– Vi må bevare den akademiske friheten i usikre tider. Kunnskap er både et våpen og et verktøy mot uretten som rammer oss alle, sier han.
Etter en helg full av engasjement og hete debatter, vender Studvest hjem like mette på studentpolitikk som på hotellets buffè.