Margareth Hagen får konkurranse i vårens rektorvalg

Den 24.-27. mars arrangeres det rektorvalg ved Universitetet i Bergen (UiB). Margareth Hagen har uttrykt at hun ønsker ny periode som rektor, men nå utfordres hun av motkandidat Lise Øvreås.

Rektorvalg
FAGLIG VARIASJON: Øvreås sitt rektorlag har bred, faglig bakgrunn.
UTFORDRER: Professor Lise Øvreås er Margareth Hagens motkandidat.

Universitetet i Bergen (UiB) velger rektor gjennom demokratiske valg, og i slutten av mars skal det avgjøres hvem som skal være universitetets rektor og prorektor de neste fire årene. Allerede i september meldte Khrono at Margareth Hagen satser på fire nye år. 

Rett før jul ble det kjent at Hagen vil få konkurranse om stillingen. 

Rektorlag Øvreås

Lise Øvreås, professor i geomikrobiologi, er Hagens utfordrer. Øvreås stiller med bred erfaring fra akademiske styrer, og har blant annet ledet UiBs senter for bærekraftig hav. 

Øvreås sin valgte prorektor-kandidat er Endre Tvinnereim, professor i politikk og forvalting, og tidligere lokalpolitiker. 

Resten av Lise Øvreås sitt lag består av odontologi-professor Marit Øilo, professor i Midtøsten- og islamsk-historie Anne Bang, og professor i kognitiv nevrovitenskap Karsten Specht.

“Anerkjent, utadvent og bærekraftig universitet”

Torsdag kom det nye rektor-laget med sin valgplattform. I plattformen presenterer laget at de ønsker å jobbe med fire tema: 

  • Forskning, infrastruktur og innovasjon

  • Undervisning

  • Internasjonalisering

  • Bærekraft, klima og miljø

Målet til Rektorlag Øvreås er å stå “sterkere sammen for et anerkjent, utadvendt og bærekraftig universitet”. I sin plattform vektlegger laget at de ønsker å være et samlende rektorat for hele universitetssamfunnet, som både lytter til, og samarbeider med, studenter, ansatte og eksterne. 

Plattformen anerkjenner også Kunstig Intelligens (KI) som et utfordrende aspekt, og noe som rektoratet må ta hensyn til. 

Rektorlaget ønsker at universitetet skal tilby studenter “fremragende og arbeidslivsrelevant utdanning”, og vil oppnå dette ved å styrke studiemiljøene, og gi økt honorar til studenter som tar på seg verv innad i organisasjonen. Tverrfaglige studietilbud og innovative undervisningsmetoder skal satses på. 

Nye Rektorlag Hagen

FORRIGE SEIER: Hagen har vært i valkamp før, og vunnet. Her fra debatt med motkandidat fra valget i 2021.

Margareth Hagen stiller med et helt nytt lag for årets valgkamp. Verken hennes nåværende prorektor eller to viserektorer stiller til gjenvalg. 

Hagens lag består av prorektor-kandidat Sigrunn Eliassen, som er professor i teoretisk økologi, samt professor i nevrologi Kjell-Morten Myhr og professor i sosiologi Kristoffer Chelsom Vogt. 

Fokus på forskingskvalitet

Valgplattformen til Rektorlag Hagen er foreløpig ikke publisert, men de har kommet med følgende hovedpunkter: 

  • Forskningsbaserte utdanninger av høy kvalitet

  • Styrke UiB som et forskningsintensivt universitet

  • Et samhandlende universitet

  • En lærende, involverende og kreativ organisasjon

Avviste søkerkomité

I høst ble det lagt fram et forslag for å innføre en søkerkomité, som aktivt skal lete etter rektorkandidater i forkant av rektorvalg. Mattematikkprofessor Inga Berre og Universitetsstyre-representant Victor Botnevik sto bak forslaget. 

Forslaget skulle sikre at både kommende og framtidige rektorvalg blir reelle valg, med flere kandidater. 

Det skulle også øke engasjement og interesse for valget. Ved forrige valg var oppslutningen på knappe 20%. 

Forslaget om en søkerkomité ble likevel stemt ned. Før Rektorlag Øvreås meldte sitt kandidatur så det derfor ut til at Hagen ikke ville få konkurranse om stillingen. 

Forventer at kandidatene prioriterer studenter

PRIORITERINGER: Normanseth forventer at begge rektorkandidatene vil prioritere studenter i sin plattform.

– UiB er en av de få utdanningsinstitusjonene i Norge som opererer med at rektorstillingen er på valg, og vi som studenter har dermed noe å si på hvordan universitetet skal drives, sier leder av arbeidsutvalget i Studentparlamentet, Tuva Brady Normanseth. 

I rektorvalget vektes ansatte ved universitetet sine stemmer 75%, og studentenes stemmer de resterende 25%. 

Normanseth peker spesielt på at universitetet i all hovedsak finansieres av hvor mange studiepoeng som avlegges hvert år. Derfor er det viktig med et rektorat som tilrettelegger for at studenter ønsker og klarer å fullføre graden sin, gjennom god studiekvalitet og et levende studentmiljø. 

Studentparlament-lederen er usikker på hvordan et eventuelt rektorbytte vil påvirke oss studenter, men har forventninger til begge rektorlagene. 

– Vi forventer selvfølgelig at studentene er en prioritet hos begge teamene, forteller Normanseth. 

I tillegg er det viktig at studenter gjør seg hørt i valget, og bruker stemmeretten sin, slik at det blir tydelig hvilken retning studentene mener at universitetet skal gå i, mener Studentparlament-lederen. 

Rektorvalg gledelig for universitetsdemokratiet

GLEDELIG: Botnevik er fornøyd med at det er flere kandidater, og at valget dermed blir reelt.

Victor Botnevik, som er studentrepresentant i Universitetsstyre, sier seg enig i Normanseths kommentar om at vi som studenter også må delta i valget. 

– Ved de siste valgene har stemmeoppslutningen, særlig blant studenter, vært for lav og vår generelle demokratiske deltakelse er for dårlig. Å kunne velge rektor, dekaner og styremedlemmer er et privilegium, skriver Botnevik i en e-post til Studvest. 

Botnevik var med på å fremme forslaget om en søkerkomité for framtidige rektorvalg, som ble stemt ned i september. Han ønsker ikke å kommentere direkte på at Lise Øvreås nå stiller som en motkandidat mot Hagen, men mener likevel det er positivt at det er flere kandidater til stillingen. 

– Jeg snakker nok for alle ansatte og studenter ved UiB, når jeg sier at et reelt rektorvalg er gledelig for universitetsdemokratiet, skriver Botnevik. 

Fristen for nominasjoner til rektorstillingen er 5. februar, og det er derfor fortsatt mulig at flere utfordrere melder sitt kandidatur. 

Powered by Labrador CMS