Nyhet

Mener anbefalingen kom for sent

Da bøkene og pcen ikke ble tatt med hjem på ferie, måtte Tuva Ekeroth Slyngstad tilbake til Bergen for å kunne ta eksamen.

DRO TILBAKE. Tuva Ekroth Slyngstad (24) hadde ikke mulighet til å utsette returen til 18. januar slik regjeringen ønsker. FOTO: Privat / Henriette Frøysland Thorkildsen
Publisert Sist oppdatert

2. januar kom regjeringen med bestemmelsen om at universiteter og høyskoler ikke skal ha fysisk undervisning før 18. januar. I den forbindelse ba de også studentene holde seg hjemme til de starter med fysisk undervisning.

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i regjeringens pressemelding.

Videre oppfordret han alle som dro bort fra studiestedet sitt på julefeire, om å unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake.

Sandra Amalie Lid Krumsvik, leder for Studentparlamentet ved UiB, reagerer på både tiltaket og tidspunktet det ble annonsert på.

– Klokken 23 på lørdag kveld kom Henrik Asheim med anbefalingen til studentene om å ikke reise tilbake til studiestedet sitt. Det er stigmatiserende ovenfor studentene som gruppe, upraktisk og uproft.

Sen beskjed

SAMPOL-student Tuva Ekeroth Slyngstad (24) dro tilbake til Bergen tirsdag 5. januar. Hun har eksamen 11. februar og hadde ikke planlagt hjemmekontor i Stavanger da hun dro hjem til jul.

– PC og bøker lå igjen i Bergen, så for meg var det ikke et alternativ å endre reisedato. Om beskjeden om stengte universiteter hadde kommet før jeg dro hjem til Stavanger, kunne jeg ha forberedt meg og gjort det annerledes.

Men slik ble det ikke.

– Jeg ble litt satt ut da anbefalingen kom lørdag kveld. Det var jo en veldig sen beskjed. 

Slyngstad hadde allerede bestilt returbillett og satt seg opp på vakter på deltidsjobben i Bergen lenge før den tid. Nå er hun på plass i Bergen, og fornøyd med det.

– Det er Bergen som er hjemme, så det føles bra. I tillegg tenker jeg at å komme opp to uker før fysiske forelesninger starter er lurt. Det blir jo i praksis to uker i karantene før jeg treffer folk, i stedet for å reise dagen før man treffer medstudentene sine igjen. 

Dilemma for mange

Leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell, mener beskjeden om å holde seg hjemme kom for sent.

– Studentene er en stor og mangfoldig gruppe, og det er vanskelig for mange å gjøre en endring i billetter og reiser, sier Trohjell.

Krumsvik er enig med Trohjell, og legger i tillegg vekt på at mange var pakket og klar til å dra tilbake til studiestedene da de fikk beskjeden.

Trohjell understreker at en endring i reisen kan gå hardt utover økonomien til studentene.

– Ingen set ut til å ta på seg regningen for de kansellerte billettene, sier Krumsvik.

– Mange blir sittende men spørsmålet om de skal dra eller ikke. De fleste vil jo ta del i dugnaden og ikke bidra til mer smitte, forteller Trohjell.

– Toppen av kransekaka

– Vi frykter dette vil ha store ringvirkninger for hele resten av semesteret, og håper at studentene kan få mer forutsigbarhet fremover, sier Krumsvik.

Hun mener studentene har kommet verst ut i løpet av hele pandemien, og mener reiseanbefalingen er toppen av kransekaka.

– Studentene har fått skyllebøtte på skyllebøtte, og nå kommer dette i tillegg. Det er ikke bare studenter som reiser i jula, så hvorfor får ikke den øvrige befolkningen sammen beskjed, spør Krumsvik.

Trohjell understreker at beskjeden fra regjeringen er en anbefaling, ikke et påbud, og oppfordrer studenter som reiser til å følge smittevernsregelene.

LES OGSÅ: UiB-rektor Dag Rune Olsen går av med umiddelbar virkning

Powered by Labrador CMS