NSOs landsmøte er i gang
28. - 30. mars møter 181 delegater fra landets studentorganisasjoner til NSOs landsmøte. Fredag kveld deltok forsknings- og høyere utdanningsminister i spørretime med studentene.

(TØNSBERG): I helgen gjennomføres NSOs 15. landsmøte. Norsk studentorganisasjon blir omtalt som «studentstemmen» i Norge. Sittende leder for NSO, Kaja Ingdal Hovdenak skal snart tre av, men åpner helgens begivenheter med en rørende tale.
– Velkommen til vårens vakreste eventyr, sier Hovdenak etterfulgt av full jubel i salen.
Hun trekker frem den usikre verdenssituasjonen preget av krig og konflikt. Her nevnes Trump, Palestina-konflikten og kunstig intelligens som en av de største truslene vi står overfor.

– Kunnskap er makt, og det er et privilegium å kunne snu seg vekk fra det som foregår i verden, understreker Hovdenak.
Økt studiestøtte
Studentene virker svært uenige om hvilke saker NSO skal legge fokus på gjennom landsmøtet. Etter lange diskusjoner legger NSOs delegater ned forslag om fire resolusjoner:
1. Stopp studentfabrikken
2. Trygg studiehverdag – beredskap for studenter nå
3. Økt støtte i praksis
4. Studenter skal ikke finansiere sin egen helsetjeneste
Delegatene er enige i at studiestøtten må økes for at studenter skal klare å dekke levekostnader, spesielt for studenter i praksis. Det diskuteres også om studenter har råd til å finansiere egen helsetjeneste. Til slutt blir det nevnt at det er behov for økt beredskap i en mer uforutsigbar sikkerhetssituasjon enn tidligere.

Spørretime med ministeren
Studenter fra ulike delegater stiller Sigrun Gjerløw Aasland spørsmål om hennes rolle som forsknings- og høyere utdanningsminister. Aasland påpeker at akademisk frihet er under press, og at hennes kampsak er å sikre enda bedre utdanningskvalitet.
– Kunstig intelligens er det verste og beste som har skjedd oss på samme tid. Selv om det styrker kunnskap og effektivitet, så er det også en kilde for juks og maktkonsentrasjon.
Delegatene er misfornøyde med dagens studiefinansiering, og påpeker at flere studenter må ta åtte-timers vakter etter skolen. I likhet mener Aasland at studiefinansiering er avgjørende for utdanningskvaliteten.
– Sultne studenter jobber dårligere, som jeg liker å si. Studiefinansiering må økes for å sikre at studenter har tid og mulighet til å studere.

En av studentenes kjernesaker er bygging av nye studentboliger. NSO mener at en av fem norske studenter skal ha tilbud på studentbolig. I dag er det derimot mangel på 14 000 studentboliger i landet.
Aasland forteller at det for øyeblikket bygges 5000 nye studentboliger, men at målet er å få 30 000 flere studentboliger totalt i Norge.
– Studentboliger gir ikke bare studenter tak over hodet, men det er også med på å avlaste prispresset på boligmarkedet, utdyper hun.
Studieavgift for internasjonale studenter
Gjennom fredagskveldens debatt er mange delegater frustrerte over studieavgiften som er pålagt internasjonale studenter i Norge.
Aasland svarer at internasjonale studenter gir oss nettverk og perspektiver vi trenger på universitetene.
– De fleste universiteter i andre land pålegger internasjonale studenter studieavgift, forteller hun.
I Tønsberg møter vi mange studentrepresentanter fra Bergen. Oscar dos Santos Hellberg-Kvalsvik sitter i arbeidsutvalget til NSO og påpeker at Danmark tilbyr ekstra stipend til deres internasjonale studenter.
– I Danmark er de internasjonale studentene en viktig del av arbeidskraften. Derfor burde det være i Norges interesse å fjerne studieavgiften, forklarer han.
Aasland svarer at hun ønsker å tiltrekke internasjonale studenter på lik linje med Danmark og Sverige, men at studieavgift også er et økonomisk spørsmål.
Norsk Studentorganisasjon har finansiert Studvests reise og opphold i forbindelse med landsmøtet, men har ingen redaksjonell påvirkning.