Ønsker mer vegetarmat i Sammen-kantinene

Grønn Framtid ønsker mer vegetarmat i kantinene. Sammen mener de gjør nok for å dekke behovet. 

VEGETARMAT: Grønn Framtid oppfordrer Sammen til å jobbe mot 50% plantebasert mat i sine kantiner.
Publisert Sist oppdatert

En fersk pressemelding fra organisasjonen Grønn Framtid viser at 1000 studenter har signert en kampanje som krever at 50% av maten som serveres i studentkantiner skal være plantebasert. Blant disse 1000 signaturene er det spesielt mange studenter fra UiB, melder de. 

Grønn Framtid driver for tiden en kampanje, med mål om å få til nettopp dette. 

– Forskningen viser tydelig at økt inntak av plantebasert mat er en nøkkel til å løse klimakrisen, samtidig som det fremmer bedre helse og forebygger flere livsstilssykdommer, forteller kampanjekoordinator i Grønn Framtid, Georgina Winkler. 

Kampanjekoordinator i Grønn Framtid, Georgina Winkler.

Winkler beskriver videre at studenter er en spesielt relevant målgruppe for denne kampanjen, da unge ofte er engasjert i klimaspørsmål og ønsker å ta mer bærekraftige valg. Hun mener også at studentsamskipnadene har et spesielt ansvar for å tilby mat som både er sunn og bærekraftig. 

I tillegg er det ekstra viktig for unge som er i en etableringsfase å bli introdusert til sunne matvaner som de forhåpentligvis tar med seg videre i livet. 

– Kantiner bør legge til rette for at det som er sunnest også er lettest tilgjengelig og det naturlige valget for studenter. På kort sikt gir dette studentene næringsrik mat som bidrar til økt konsentrasjon, og på lang sikt kan det bidra til at de etablerer sunne matvaner, med positive effekter på folkehelsen, forklarer Winkler.

For å få til at studenter i større grad skal spise plantebasert, er det også noen myter om vegetarmat som må bekjempes. Winkler peker blant annet på at folk ofte tenker at plantebasert mat bare er for vegetarianere, eller at det smaker kjedelig. 

For å motbevise dette tilbyr Grønn Framtid ressurser til kantiner og kantinepersonale som ønsker å kunne tilby plantebasert mat, som også smaker godt og er næringsrikt. Dette innebærer blant annet kurs med kokker og helsepersonell, og en egen innførings-håndbok i vegetarmat.

– I kantiner og andre spisesteder er det viktig at personalet har kunnskap om plantebasert matlaging, slik at maten blir spist ikke bare fordi man føler at man må velge den kun for å være miljøvennlig, men fordi den smaker utrolig godt, sier Winkler. 

På Sammen Mat og Drikke sine nettsider skriver studentsamskipnaden at de arbeider for at deres spisesteder skal gjøre det enkelt for studenter å ta bærekraftige valg. Dette inkluderer blant annet å redusere engangsartikler, minske matsvinn, og å tilby både vegetarisk og vegansk mat. 

Likevel beskriver UiB-student Nichlas Sæther i Grønn Framtid sin pressemelding at flere av Sammen sine kantiner på UiB sine campuser ikke når opp til denne standarden. 

– Noen av kantinene på UiB har dessverre et veldig dårlig tilbud. I bunn og grunn så vil et godt plantebasert alternativ i kantinene føre til at flere benytter seg av kantinene. Dette er bra for studentene, dyrene, og kantinene. Vinn-vinn for alle involverte, mener Sæther. 

PLANTEBASERT: Grønn Framtid vil at kantiner skal tilby vegetarmat som både smaker godt, og er bra for miljøet.

Direktør i Sammen Mat og Drikke, Ørjan Vågstøl, mener derimot at Sammen sine spisesteder gjør mye for å tilby mer plantebasert mat. 

– Vi tenker at vi har et bredt og godt tilbud av plantebaserte produkter. Vi tilbyr alltid plantebasert varmmat og våre salatbuffeter i er all hovedsak plantebasert, sier Vågstøl. 

Likevel beskriver han at Sammen også må ta hensyn til etterspørsel i sine kantiner. 

– Vi opplever at flere studenter ønsker plantebasert mat som en del av et variert kosthold i tråd med kostholdsrådene, samtidig er etterspørsel etter animalske proteiner fortsatt veldig stor blant studenter. 

Vågstøl forteller at kjøtt og egg sto for 12% av Sammen Mat og Drikke sine salg i 2023. Av disse 12% var omtrent halvparten rødt kjøtt, og den andre halvparten hvitt kjøtt og egg. Frukt og grønt utgjorde 35%, brødprodukter 20%, og meieriprodukter 30%. 

Direktøren peker også på at de prøver å rette seg etter Helsedirektoratets kostråd, og føler på at de har et ansvar for studenters kosthold, men at de også tilbyr ting i mindre grad er i tråd med rådene. 

– Så langt det er mulig skal vi unngå bruk av ultraprosessert mat, og vi ønsker at studentene skal øke andel frukt, grønt og fisk på tallerken. Samtidig er det klart at vi også tilbyr produkter som ikke er så sunne, men allikevel har stor etterspørsel, som energidrikk og snacks, beskriver Vågstøl.

Powered by Labrador CMS