Palestinaaktivister båret vekk under åpningsseremoni

Mens rektor Margareth Hagen ønsket de nye studentene velkommen til Universitetet i Bergen ble flere aktivister båret vekk av politiet.  

BRØT INN: Palestinademonstrantene klatret opp på Christiestatuen.
Publisert Sist oppdatert

Mandag formiddag trappet i overkant av 6000 nye studenter opp på muséplassen for å delta i UiBs velkomstseremoni. 

Under rektor Margareth Hagens åpningstale var det flere palestinaaktivister som demonstrerte. Politiet måtte etterhvert se seg nødt til å gripe inn. 

En av demonstrantene forsøkte å komme seg opp på scenen. 

Hagen svarte demonstrantene fra talerstolen:  

– Kjære dere som roper nå. Vi hører dere. Mange vil sikkert huske at det var en del debatt i studieåret som gikk om Gazakrigen. Den preger oss alle. Den vil også prege oss denne høsten. Men jeg ber dere nå om å la oss få åpne studieåret, så kan vi snakkes seinere.

Michel Schafstädt i Aktivister for Palestina var tilstede som demonstrant. 

KJENTE TONER: Schafstädt sier han er lei av å bli invitert til dialoger med rektor som ikke fører frem.

– Vi var der i dag for å minne universitetet på at vi fremdeles holder stand. Og så vil vi vise oss for nye studenter som kan være interessert i å bli med i kampen for akademisk boikott. 

– Hva tenker du om det rektor sa?

– Dette har vi hørt før. Tomme ord, som ikke fører frem. At hun omtaler det som krig og ikke folkemord viser også en manglende forståelse for situasjonen.

Schafstädt er videre skeptisk til rektors invitasjon til "å snakke sammen senere". 

– Enkelte av oss er åpne for dialog. Men skal vi gå i dialog må de ha virkelig ha noe de skulle gjort. Personlig mener jeg at dialogene vi har hatt har ikke ført frem. 

Margareth Hagen er derimot fremdeles åpen for dialog. 

– UiB har alltid fordømt drap på sivile og alle brudd på folkeretten. Før sommeren inviterte vi demonstrantene til et møte, det avlyste de. Vi inviterer gjerne til et nytt dialogmøte nå på høsten, sier hun og understreket at UiB alltid har fordømt drap på sivile og brudd på folkeretten.  

Ikke mer Camp Falestin

Siden begynnelsen av mai har har studenter og andre som har engasjert seg for akademisk boikott teltet utenfor rektors kontor på muséplassen. Schafstädt oppgir at de videre vil fokusere på andre ting. 

- Vi har foreløpig ingen planer om å sette opp en ny camp. Planen fremover blir å samarbeide med andre organisasjoner vi har noe til felles med.

  

Powered by Labrador CMS